Thon Hotels partner Kungsbron Hotell AB har försatts i rekonstruktion Foto: FV

Thons första hotell i Sverige – så ser planerna ut

Thon Hotels har, efter många års kamp, öppnat sitt första hotell i Stockholmsområdet. Det innehåller 151 rum och finns i Folksams fastighet Kungsbrohuset, mer känt som Schibstedhuset, nära Centralstationen. Nu siktar Thon på fler svenska hotell.

Annons

– Vi planerar för tre till fem nya hotell varje år som en del i vår nordiska expansion, utanför Norge, säger Per Griwell, kommersiell direktør vid Thon Hotels till Fastighetsvärlden.

Thons satsning sker via partneravtal med existerande hotell, som franchise. Tidigare ville Thon även köpa fastigheter i Sverige, men det är inte akuellt.

– Vi ska inte köpa. Det är Olav väldigt tydlig med. Det hade varit trevligt, men något sådant intresse finns det inte i styrelsen.

Efter Stockholm nämner han Göteborg och Köpenhamn som prioriterade marknader.

– Men vi är även intresserade av de övriga huvudstäderna Helsingfors och Reykjavik liksom orter som Malmö, Uppsala, Västerås, Jönköping, Århus, Odense, Tammerfors med flera.

Morten Thorvaldsen, Koncerndirektör för Thon Hotels:

– Vi är glada för denna etablering i Stockholm som det första Thon Partner Hotellet i Norden utanför Norge. Stockholm är en viktig och strategisk destination för Thon Hotels.

Thon Hotels har egentligen ytterligare ett hotell i Stockholm, men det ligger vid sidan av partnerskap och har ett annat upplägg. Thon har ett samarbete med Hotel Kungsträdgården.

I Norge äger Thon alla sina hotellfastigheter och där är man även stora inom konferensbiten, 45 procent av intäkterna kommer från det segmentet.

– Vi tittar på hotell med sådant innehåll även i Sverige, säger Per Griwell till Fastighetsvärlden och berättar att hotellen som bolaget är intresserade av bör ha mer än hundra rum. Uppåt finns ingen begränsning.

Fastighetsvärlden har flera gånger tidigare berättat att den norska jätten Olav Thon Gruppen (OTG) vill satsa på hotell även i Sverige. Dock har man trots intensiv jakt inte lyckats köpa någon fastighet ännu. Nu blir man istället hyresgäst och partner.

Det är Kungsbron Hotell som ansvarar för att driva partnerhotellet, som nu heter Thon Partner Hotel Kungsbron (tidigare tillhörde hotellet First Hotel). Det nya partnerhotellet ligger på Västra Järnvägsgatan 17.

Thon har faktiskt haft ett hotell i Sverige, i Charlottenberg, fem kilometer från den norske gränsen. Det lades ner under hösten 2017 efter bristande lönsamhet efter att ha invigts sommaren 2008. Det hotellet hade 150 rum.

OTG äger ett stort antal hotellfastigheter i Norge och även några i Belgien och Nederländerna. Totalt handlar det om cirka 80 hotell. Hotellföretaget grundades 1989, då som Rainbow Hotels. 2005 bytte man namn till Thon Hotels

I Sverige äger det norska bolaget främst ett tiotal köpcentrum, varav merparten nära den norska gränsen, men även exempelvis Sollentuna Centrum.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan