Thon hyr ut till jättestort apotek

Den starka gränshandeln fortsätter att locka stora etableringar. Under våren öppnar Apoteket hela 800 kvm hos Thon Property i värmländska Töcksfors. Det är Nordens största apotek.

Av förhyrningens 800 kvm utgör 600 kvm ”egenvårdsyta”, alltså den yta där kunden rör sig.

Det största apoteket som Fastighetsvärlden känner till sedan tidigare finns i Nordstan i Göteborg. Det omfattar 600 kvm, varav 400 kvm är kundyta. Det efter att ytan fördubblades 2011. Tidigare hade apoteket i Göteborg ”tävlat” med Stockholms största apotek Scheele på Klarabergsgatan om att vara störst. Stockholmsapoteket har dock, enligt uppgift till Fastighetsvärlden, en total förhyrning (hos Hufvudstaden) om totalt cirka 900 kvm, men kundytan är endast ungefär 325 kvm. Andra stora apotekt finns i Mall of Scandinavia och Täby centrum.

Ett normalstor apotekslokal är på 250–300 kvm, varav ”egenytan” ofta är på cirka 100 kvm – så kundytan i Töcksfors kommer alltså att bli sex gånger så stort som snittet.

Norrmännen reser ofta över gränsen till Töcksfors Shoppingcenter för att storhandla sedvanliga gränshandelsvaror så som kött, godis och tobak. Sedan många år tillbaka väljer kunderna även att förse sig med apoteksvaror. För de norska kunderna finns stora besparingar att göra även när det gäller hälsa, välmående och mediciner.

Den kommande etableringen i Töcksfors innebär stor intern aktivitet hos Apoteket som arbetar med att ta fram ett unikt gränshandelskoncept anpassat för de norska kunderna i gränshandeln.

– Vi har sedan många år tillbaka haft goda framgångar i gränshandeln och tar nu ett ordentligt kliv framåt med vår stora satsning i Töcksfors. Vi vill skräddarsy ett eget koncept för gränshandeln där vi tittar på vad den norska kunden behöver och föredrar. Vi ser just nu över en rad olika komponenter så som inredning, vilka typer och vilka mängder av varor som kommer fungera bäst samt hur vi ska kommunicera mot våra kunder säger Jens Andersson, etableringsansvarig Region Norr, Apoteket AB.

Töcksfors Shoppingcenter bygger just nu ut köpcentrumet med 9.000 kvadratmeter samt renoverar befintliga ytor. Befintliga hyresgäster så som MaxiMat och Gottebiten får nya fräscha butiker. Andra nya hyresgäster som väntas invigas lagom till påsk i år är H&M, Jula och Espresso House.

– Vi är väldigt glada över att vår samarbetspartner Apoteket AB följer med på resan i vår stora satsning för att utveckla gränshandeln i Töcksfors. Det kommer att bli ännu mer lönsamt för våra kunder att resa till Töcksfors för att spara pengar på storhandel, säger Hallgeir Åndal, vd Thon Property.
Faktumet att Töcksfors Shoppingcenter får nordens största Apotek skrämmer inte medarbetarna på köpcentrumet.

Lars Erik Erøy, Centerchef på Töcksfors Shoppingcenter:

– Västra värmlänningen är inte sjukare än andra i länet, det är inte därför vi etablerar ett jätteapotek med en central placering i köpcentrumet, vi gör detta för att det ingår i vår strategi som handlar om att erbjuda det bästa av ”smart handel” vid gränsen. Apoteket har många artiklar som är särskilt gynnsamma för norrmän att handla i Sverige.

Sedan tidigare har Thon Property hyrt ut för Sveriges största godisbutik om cirka 4.500 kvm vid gränshandeln. Norrmännen lockas av att köpa godis i Sverige eftersom sockerskatten gör godiset dyrt på hemmaplan.

Allra störst prisskillnader mellan Norge och Sverige finns, enligt Thon Property, på tobak, alkohol, mejerivaror, godis, apoteksvaror och hälsokost.

Fler Nyheter från förstasidan

Minimal chans att få pengar åter efter Wells fiasko

”Vi ska försöka besvara vart alla pengarna tagit vägen”.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Platserna 11-13

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Offentliga Hus får över 10.000 nya ägare – se bilder

Aktien prissatt – dags för handelsstart på börsen för Kuylenstiernas, Bildts och Rosengrens bolag. Aktien föll inledningsvis, men återhämtade sig snabbt.

Kungens kurva i topp – men Gekås utpetat från pallen

Ny uppdaterad statistik från Swedish Shopping Centre Directory, SSCD.

Hyr 4.600 kvm i Balders och Peabs häftiga projekt

Klart med tredje uthyrningen på kort tid. Summerar 21.500 kvm.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2020

Se vilka fastighetsbolag som gjort de största kontorsuthyrningarna, och vilka som varit rådgivare.

Slättö miljardsäljer till Patrizia

Läs om vad som ingår i transaktionen.

Porträtt

Långläsning: Ny kraft tar över efter legend

Snabbt. Tempot har alltid varit högt när det gäller Nyfosa. Transaktionerna har avlöst varandra. Nu tar Stina Lindh Hök över vd-stolen när en legend lämnar plats för nya krafter.

Superklassen: Tre storbolags-vd:ar

Styr bolag med ett sammanlagt fastighetsvärde om nästan en kvarts biljon kronor.

Affärsanalys

Hoppas ha hittat en riktig godbit

Robin Herteus, värderare på JLL, har satt analyspennan på en affär som ägt rum i centrala Sundbyberg.

Han blir ny vd för 25-miljardersbolaget

I en intervju med Fastighetsvärlden öppnar han för nya jv-bolag i nya segment.

Odd Mollys snabbresa fortsätter – förvärvar sju

Säljare blir nya betydande aktieägare i bolaget.

Unik lista: Här är hetaste områdena för bra shopping

Se även var i centrala Stockholm som det finns positiva trender. Läs kommentar från ettan.

Logistea nästan i mål med affären för 841 miljoner

Försäljningsprocessen pausades i början av pendemin. Nu är parterna nästan i mål.

Tillbaka till förstasidan