Telia förlänger men bantar 10.000 kvm hos Fabege

Telia väljer att stanna kvar hos Fabege i Arenastaden på en yta om 25.000 kvm. Telia väljer dock, som väntat, att krypa sin lokalyta. Fabege får framöver 9.500 kvm, i fem våningar, vid Stjärntorget ledigt för uthyrning till nya hyresgäster.

Annons

Det var 2014 som Telia signerade ett 15-årigt hyresavtal om att hyra hela Nationalarenan 8, som är en huskropp för kontor och som sitter ihop med Westfield Mall of Scandinavia där Unibail Rodamco Westfield äger resten. Telia flyttade in våren 2016 på en hyra om cirka 2.300 kr/kvm.

Omförhandlingen med Telia innebär en minskning av förhyrd kontorsyta till knappt 25.000 kvm och att byggnaden öppnas upp för fler hyresgäster. Fabege kan i och med det erbjuda lediga kontorslokaler i hjärtat av Arenastaden om sammanlagt cirka 9.500 kvm.

Hyresnivån justeras och avtalet förlängs i ytterligare 9 månader till 31 december 2031. Det nya avtalet träder i kraft 1 oktober 2024. Den initiala effekten på nettouthyrningen uppgår till -23 Mkr. Telia erlägger samtidigt en kompensation som kommer att periodiseras över avtalets löptid.

– Många hyresgäster lägger stort fokus på att skapa attraktiva kontor och mötesplatser som uppfyller medarbetarnas krav och önskemål. Med det sagt så känner vi av att ändrade arbetssätt ibland kan leda till minskat ytbehov. Vi ser även en trend att företag väljer att etablera sina kontor i bättre geografiska lägen, vilket gynnar oss som har vårt bestånd i attraktiva och spårbundna lägen i Stockholm, säger Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef Fabege.

Fabeges investering för kommande anpassning bedöms uppgå till cirka 70 Mkr. Lokalerna som ligger i bästa läge i Arenastaden kan nu hyras ut till marknadsmässig hyra. Den förväntade effekten på nettouthyrningen efter att den återlämnade ytan hyrts ut förväntas bli positiv och överstiga 20 Mkr.

– Uppgörelsen med Telia är affärsmässig och kommer på lite sikt att ha en positiv inverkan på såväl nettouthyrning som fastighetens driftsöverskott och värdering. Vi värdesätter vår relation med Telia som en viktig hyresgäst och som bidrar till Arenastadens attraktivitet. Tillsammans fortsätter vi att utveckla Arenastaden, kommenterar Stefan Dahlbo, vd Fabege.

Fabege kommer anpassa lokalerna som Telia frånträder till flexibla kontorsytor. Ytorna är fördelade på fem våningsplan högt upp i huset, samtliga våningsplan kan förhyras av en större hyresgäst eller fördelas mellan flera hyresgäster. Varje våningsplan är cirka 1.900 kvm.

I slutet av 2021 valde Telia att utnyttja en option om att lämna 8,300 kvm. Då fyllde Fabege snabbt upp samtliga lokaler med nya hyresgäster.

Efter Vattenfall var Telia och SEB de första att teckna stora hyresavtal i stadsdelen Arenastaden som vid tillfället höll på att växa fram. Vattenfall har förlängt sitt hyresavtal och Fabege har även avyttrat den fastigheten. Andra stora hyresgäster i Fabeges bestånd i Arenastaden är Ica och Tietoevry.

Det arbetar runt 30 000 personer i Arenastaden idag

Lokal Stjärntorget.

Fler Nyheter från förstasidan

Rekordpriser vid Stureplan

Fastighetsvärlden berättar om köpeskillingen vid de båda affärerna vid Stureplan. ”Betalningsvilja för troféfastigheter”.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Här trotsar Zlatan padeldöden – lyxigt storbygge igång

FV har besökt platsen för den stora investeringen.

Hitachi Energy dumpar Castellum – köper av Corem

Skapar nytt campus om 30.000 kvm för forskning, utveckling, fabrik och kontor.

Eastnine köper från Skanska i miljardaffär

Nyutvecklad fastighet om nästan 30.000 kvm.

Genova delsäljer två nya fastigheter för 1,3 miljarder

408 hyresbostäder, vård- och omsorgsboende, en förskola och två garage ingår i transaktionen.

150.000 kvm byggrätter når marknaden

Stora volymer nära innerstaden. FV berättar om planerna för den stundande försäljningen.

Starka protester mot ny hög byggnad i Stockholm

Blir nästan dubbelt så hög som den nuvarande. Stör utsikten från bland annat planerad ”trippelskrapa”.

Bildextra: Scandics nya i Värtahamnen

Niam och Scandics hotellsatsning i Värtahamnen slår nu upp portarna. 40 rum har tillkommit och en skybar på våning 17.

Han blir ny vd vid Diös

”Jag är både tacksam och stolt för det förtroende och den möjlighet styrelsen ger mig”.

Podcasten Fastighet & Finans om SBB och miljardaffärer

”Radiotystnaden kring SBB är bruten”.

Tillbaka till förstasidan