Telia samlokaliserar till nya lokaler vid Essingeleden på Kungsholmen. Det nya kontoret består av en byggnad som ser ut som tre. Illustration: White Arkitekter.

Jackpot för NCC: Telia flyttar och hyr 50.000 kvm

Lämnar stor förhyrning i Farsta och HK i City – 15 alternativ. För två år sedan avslöjade Fastighetsvärlden TeliaSoneras stora flyttplan från Farsta. Då valde bolaget att göra halt i planerna och gjorde istället en omstart i sökprocessen för ungefär ett år sedan. Nu har bolaget tecknat ett hyresavtal om 50.000 kvm i NCC:s projekt Kristinebergshöjden vid Essingeleden på västra Kungsholmen. Rådgivare till Telia Sonera i processen var DTZ.

Telia uppger för Fastighetsvärlden att det handlar om ett 15-årigt hyresavtal och att bolaget ursprungligen hade 15 alternativ att ta ställning till.

För Telia Sonera handlar det om en samlokalisering från de stora lokalerna i Farsta (där man hyr cirka 70.000 kvm kontorslokaler samt diverse andra lokaler från RBS Nordisk Renting, se länk till höger) och från  Stureplan (där 5.493 kvm hyrs av AFA Fastigheter).

Irène Krohn, Senior Media Relations Manager på Telia Sonera, säger till Fastighetsvärlden:

– Av de alternativ vi har haft tyckte vi att det NCC erbjöd var det bästa. I de nya lokalerna kommer vi samlokalisera den högsta ledningen och våra anställda i Stockholm från lokalerna i Farsta och Stureplan och får med det en lägre hyreskostnad per anställd än vi har idag.

Hon konstaterar vidare att lokalerna i Farsta är utformade för en delvis annan verksamhet än den som TeliaSonera numera bedriver. Irène Krohn säger även att lokalerna i Farsta är utspridda över ett stort område och att det tar tid att gå mellan de åtta olika byggnaderna.

TeliaSonera beräknas kunna flytta in 2017. Hyresavtalet är villkorat av att detaljplan samt erforderliga myndighetsbeslut erhålls under 2013. TeliaSonera räknar med att den nya byggnaden ska rymma 3.500 arbetsplatser.

Irène Krohn berättar för Fastighetsvärlden att de båda existerande hyresavtalen ”tajmar in” flytten på ett bra sätt, utan att vilja berätta mer specifikt om kontraktlängderna.

Carola Lavén, VD NCC Property Development:

– Vi är stolta över att ha fått TeliaSoneras förtroende att utveckla ett nytt och modernt kontor för att stödja TeliaSoneras verksamhet i framtiden. I Kristineberg utvecklar vi en modern arbetsmiljö enligt NCC:s koncept Future Office anpassade efter TeliaSoneras behov.

Den planerade fastigheten består av tre sammanbyggda huskroppar som innehåller ungefär lika stora lokalytor. TeliaSonera kommer att hyra samtliga lokaler förutom några mindre lokaler i entréplanet.

Fastighetsvärlden Idag 2013-05-13

Kristineberg entré

Fler Nyheter från förstasidan

SBS tar kontroll över pressade Prime Living

Blir plattform för bolag inriktat på studentbostäder

Nyfosa skruvar på stor affär med Galjaden

Läs om hur det nya affärsupplägget ser ut.

Mäktigast 2020: Tio toppnamn kvar

Årets Rookie och Årets Klättrare korade.

Minimal chans att få pengar åter efter Wells fiasko

”Vi ska försöka besvara vart alla pengarna tagit vägen”.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Platserna 11-13

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Offentliga Hus får över 10.000 nya ägare – se bilder

Aktien prissatt – dags för handelsstart på börsen för Kuylenstiernas, Bildts och Rosengrens bolag. Aktien föll inledningsvis, men återhämtade sig snabbt.

Kungens kurva i topp – men Gekås utpetat från pallen

Ny uppdaterad statistik från Swedish Shopping Centre Directory, SSCD.

Hyr 4.600 kvm i Balders och Peabs häftiga projekt

Klart med tredje uthyrningen på kort tid. Summerar 21.500 kvm.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2020

Se vilka fastighetsbolag som gjort de största kontorsuthyrningarna, och vilka som varit rådgivare.

Slättö miljardsäljer till Patrizia

Läs om vad som ingår i transaktionen.

Porträtt

Långläsning: Ny kraft tar över efter legend

Snabbt. Tempot har alltid varit högt när det gäller Nyfosa. Transaktionerna har avlöst varandra. Nu tar Stina Lindh Hök över vd-stolen när en legend lämnar plats för nya krafter.

Superklassen: Tre storbolags-vd:ar

Styr bolag med ett sammanlagt fastighetsvärde om nästan en kvarts biljon kronor.

Affärsanalys

Hoppas ha hittat en riktig godbit

Robin Herteus, värderare på JLL, har satt analyspennan på en affär som ägt rum i centrala Sundbyberg.

Han blir ny vd för 25-miljardersbolaget

I en intervju med Fastighetsvärlden öppnar han för nya jv-bolag i nya segment.

Tillbaka till förstasidan