Telia samlokaliserar till nya lokaler vid Essingeleden på Kungsholmen. Det nya kontoret består av en byggnad som ser ut som tre. Illustration: White Arkitekter.

Jackpot för NCC: Telia flyttar och hyr 50.000 kvm

Lämnar stor förhyrning i Farsta och HK i City – 15 alternativ. För två år sedan avslöjade Fastighetsvärlden TeliaSoneras stora flyttplan från Farsta. Då valde bolaget att göra halt i planerna och gjorde istället en omstart i sökprocessen för ungefär ett år sedan. Nu har bolaget tecknat ett hyresavtal om 50.000 kvm i NCC:s projekt Kristinebergshöjden vid Essingeleden på västra Kungsholmen. Rådgivare till Telia Sonera i processen var DTZ.

Telia uppger för Fastighetsvärlden att det handlar om ett 15-årigt hyresavtal och att bolaget ursprungligen hade 15 alternativ att ta ställning till.

För Telia Sonera handlar det om en samlokalisering från de stora lokalerna i Farsta (där man hyr cirka 70.000 kvm kontorslokaler samt diverse andra lokaler från RBS Nordisk Renting, se länk till höger) och från  Stureplan (där 5.493 kvm hyrs av AFA Fastigheter).

Irène Krohn, Senior Media Relations Manager på Telia Sonera, säger till Fastighetsvärlden:

– Av de alternativ vi har haft tyckte vi att det NCC erbjöd var det bästa. I de nya lokalerna kommer vi samlokalisera den högsta ledningen och våra anställda i Stockholm från lokalerna i Farsta och Stureplan och får med det en lägre hyreskostnad per anställd än vi har idag.

Hon konstaterar vidare att lokalerna i Farsta är utformade för en delvis annan verksamhet än den som TeliaSonera numera bedriver. Irène Krohn säger även att lokalerna i Farsta är utspridda över ett stort område och att det tar tid att gå mellan de åtta olika byggnaderna.

TeliaSonera beräknas kunna flytta in 2017. Hyresavtalet är villkorat av att detaljplan samt erforderliga myndighetsbeslut erhålls under 2013. TeliaSonera räknar med att den nya byggnaden ska rymma 3.500 arbetsplatser.

Irène Krohn berättar för Fastighetsvärlden att de båda existerande hyresavtalen ”tajmar in” flytten på ett bra sätt, utan att vilja berätta mer specifikt om kontraktlängderna.

Carola Lavén, VD NCC Property Development:

– Vi är stolta över att ha fått TeliaSoneras förtroende att utveckla ett nytt och modernt kontor för att stödja TeliaSoneras verksamhet i framtiden. I Kristineberg utvecklar vi en modern arbetsmiljö enligt NCC:s koncept Future Office anpassade efter TeliaSoneras behov.

Den planerade fastigheten består av tre sammanbyggda huskroppar som innehåller ungefär lika stora lokalytor. TeliaSonera kommer att hyra samtliga lokaler förutom några mindre lokaler i entréplanet.

Fastighetsvärlden Idag 2013-05-13

Kristineberg entré

Fler Nyheter från förstasidan

Lars Göran Bäckvall avliden

Medgrundaren till NP3 och tillika styrelseledamoten i bolaget och i Emilshus har avlidit.

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Tillbaka till förstasidan