Den stora fastigheten i Ärninge, i södra Kista, har även nått en ny skylt. Bild från februari 2022. Foto: Fastighetsvärlden

Technopolis storsatsar i Kista – ska nolla vakansen

Efter att ha köpt vakanstunga Kista Front från Atrium Ljungberg  i fjol, investerar Technopolis nu över 100 miljoner kronor för att lyfta fastigheten. Vakansgraden är 40 procent.
– Målet är att allt ska vara uthyrt om två år, säger Alf Astrup, ansvarig för Technopolis verksamhet i Stockholm, till FV.

Fastigheten innehåller 44.500 kvm lokaler. Atrium Ljungberg redovisade ofta höga vakanstal för fastigheten och hade nog kanske inte heller sitt främst fokus på delmarknaden Ärvinge som ligger i södra Kista.

Investeringen i Technopolis Kista kommer expandera utbudet ännu mer med bland annat gym, 8-10 konferens- och möteslokaler (för mellan 6 och 80 personer), ytterligare en reception (idag finns en i ena änden av byggnaden), kafé och restaurang, omklädningsrum samt mindre kontorsutrymmen för start-ups och små företag.

– Under de senaste åren har det inte investerats särskilt mycket i fastigheten. Vi måste investera mer, höja den tekniska standarden och serviceutbudet. Kraven från hyresgästerna har blivit högre och vi ska vara duktiga på service, säger Alf Astrup till Fastighetsvärlden.

Han berättar att bolaget nyligen tecknat några hyresavtal, men att dessa ännu inte offentliggjorts.

– Målet är att hyra ut 6.000–8.000 kvm i år, och att hyra ut övriga omställda lokaler året efter.

Finländska Technopolis, som ägs av ett brittiskt private equitybolag, förvärvade fastigheten för 805 miljoner kronor i juni 2021. Priset motsvarade endast 18.300 kr/kvm för tomträtterna (det mesta i Kista är tomträtt).

– Vi var länge på jakt efter ett campus i Stockholm och när vi hittade Kista och framför allt dess egenskap som hubb för teknikföretag tyckte vi att det passade oss perfekt. Affären blev klar förra året och nu ser vi fram emot att sätta i gång med uppbyggnaden av ett nytt, fantastiskt campus i Kista för att stärka vår position i Sverige, säger Astrup.

Fastighetsbolaget Technopolis har över fyrtio års erfarenhet i branschen och tillhandahåller 16 campus med fastigheter och kontorslokaler i Europa. Kärnverksamheten grundar sig i ett stort kundfokus och flexibilitet att möta sina kunders behov genom att tillhandahålla med tjänster som till exempel sportanläggningar, städning, post och frakt, och IT-service.

– Vi strävar hela tiden efter att vara den mest önskade platsen att arbeta på, och att hela tiden utvecklas och förbättras är något vi drivs av. Med denna investering hoppas vi i ännu större utsträckning kunna möta våra kunder och hyresgästernas behov, säger Alf Astrup.

Technopolis äger två fastigheter i Sverige, den i södra Kista och en i Göteborg, Teliafastigheten. Astrup berättar för FV att Technopolis är redo att expandera sitt svenska innehav.

– Vi är öppna för goda möjligheter.

Techopolis investerar för att utveckla Kista Front.
Ett av bolagets främsta mål är att höja servicegraden.
Bland annat ska bolaget skapa fler konferens- och möteslokaler som alla hyresgäster kan ta del av.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Tillbaka till förstasidan