Taxor stiger trots låg inflation

Kommunernas taxor och avgifter för fjärrvärme, VA, sophantering och elnät fortsätter att öka trots låg inflation och låga räntor. Det visar den studie av kommunernas taxor och avgifter, som gjorts av Sveriges Fastighetsägareförbund, SABO, Hyresgästernas Riksförbund, HSB och Riksbyggen. Dessutom är skillnaderna stora mellan olika kommuner. En hyresgäst i en normaltrea betalar 750 kr mer i månaden i den dyraste kommunen än i den billigaste för samma förbrukning. I undersökningen jämförs kostnaderna i ett flerfamiljshus för el, värme, avfall samt vatten och avlopp. Lägst kostnad totalt har Östersund, där taxor och avgifter uppgår till sammanlagt 144,63 kronor per kvadratmeter och år. Dyrast bland de undersökta kommunerna är Kil, där kostnaden är nästan dubbelt så hög som i Östersund. Vissa skillnader kan förklaras. Sophämtningstaxorna beror i många fall på hur tätt befolkad kommunen är och andelen fritidsboende. För VA-verken är kapitalkostnaden dominerande och kundtätheten ger direkt utslag i kostnaderna för verksamheten. I en kommentar till undersökningen säger biträdande finansministern Lars-Erik Lövdén: – Även om skillnaderna i taxesättning i viss utsträckning kan förklaras av geografiska och andra strukturella skillnader mellan kommunerna är det ändå oroande att de kommunala taxorna fortsätter att stiga samtidigt som konsumentpriserna i övrigt har minskat eller stått stilla.

Fler Nyheter från förstasidan

Lista: Så många åker bolagen till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under torsdagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Köper 10.000 kvm i Helsingborg

Fastighet som ligger i Väla.

Tillbaka till förstasidan