Kristoffer Tamsons visade bilder på oexploaterade stationsområdena vid Krigslida och Hemfosa.

Tamsons om de nya spårsatsningar – tipsar om lågt hängande frukter

För att kunna fortsätta bygga ut spårsystemet i Stockholm måste fastighetsbolagen hjälpa till, både med idéer och pengar. Det sade trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons.

Annons

Efter den första fikapausen var det dags för trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) att inta scenen på Fastighetsvärldens fullsatta seminarium Stockholmsmarknaden.

– Det händer väldigt mycket just nu. Det är lätt att tro att det mest är politiker som pratar. Men det blir lite som en ketchupeffekt. Inom några år kommer flera nya spårsatsningar i Stockholmsområdet stå klara, sa Kristoffer Tamsons.

Som en av Europas snabbast växande storstadsområden följer stora krav på utbyggd kollektivtrafik, speciellt spårbunden.

– Det som igår var taket är idag golvet. Förväntningarna går fort, på alla sätt. Dagens system håller en hög klass, men det räcker inte om vi ska fortsätta växa. Men i samband med att vi bygger ut får vi inte glömma att ta hand om det vi har. Vi vill inte ha det som Statens järnvägar.

Citybanann öppnar 10 juli, efter en kostnad på 17 miljarder.

– Det är en osannolik satsning. Och väldigt välkommen. Vi har inte förstärkt spårtrafiken genom centrala Stockholm sedan 1870-talet. Det är ett jättekliv.

Det är även 40 år sedan tunnelbanan byggdes ut på allvar. Nu investeras det 27 miljarder för elva nya stationer och två mil räls. Allt ska stå klart 2025.

– Jag är extra glad att vi lyckats nå en överenskommelse för att öppna en station vid Hagalund, och den överenskommelsen har ägt rum vid sidan av Sverigeförhandlingen.

I år byggstartas även utbyggnationen av tvärbanan, med tio station mot Ursvik och Helenelund. Roslagsbanan får fler dubbelspår på flera ställen.

Satsningarna summerar 67 miljarder kronor under en tioårsperiod.

– Vi har ringat in projektmöjligheter för 200.000 bostäder vid spårsatsningarna.

Till Lidingö blir det ingen tunnelbana eftersom kommunen inte vill vara med i Sverigeförvandlingen. Och till Täby blir det inte heller någon tunnelbana, enligt Kristoffer Tamsons, eftersom det är mer samhällsekonomiskt att investera i en förlängning av Roslagsbanan till Odenplan för att där knyta an till det resterande spårsystemet.

Men det finns gott om framtidsplaner:

– En ny tunnelbaneförbindelse från Fridhemsplan till Älvsjö diskuteras nu liksom Spårväg syd från Älvsjö till Kungens kurva. Det förhandlar vi nu med staten om. De båda satsningarna skulle kunna ge ytterligare 100.000 invånare.

Därefter visade trafiklandstingsrådet bilder på två stationer, Krigslida och Hemfosa. Han konstaterade att det nästan inte finns några bostäder alls kring stationerna, mest åkrar och skog.

– Det är en lågt hängande frukt. Jag tycker att ni investerare ska ge er ut i systemet och se vid vilka stationer det finns förutsättningar för att bygga.

Krigslida har 200 påstigande per dag. Hemfosa har 100 påstigande per dag, enligt Tamsons.

– Köp mark här! Eller så kan ni låna ut pengar till mig så kan jag bygga där den dag jag slutar som trafiklandstingsråd, sa Kristoffer Tamsons.

Värt att notera är att det börsnoterade fastighetsbolaget Hemfosa har fått sitt namn efter det lilla samhället Hemfosa där fastighetsbolagets VD och grundare Jens Engwall bor. Både Hemfosa och Krigslida ligger i Haninge kommun.

Fastighetsvärlden Idag 2017-03-23

Fler Nyheter från förstasidan

FV-kartläggning: Bolagen som vågat börja bygga

FV listar bolagen som satt spaden i backen för nya projekt. ✓ 80 projekt. 9.600 bostäder

Bilder: AMF Fastigheters nya kontor i Mood

FV tar en titt på kontoret som delvis ligger öppet i gallerian.

Riksbanken: ”Vi klarade det första testet”

Aino Bunge, vice riksbankschef, talade på Fastighetsdagen minskad inflation och förslag på reglering av företagsobligationsmarknaden.

Sofia Watt, Catellas ordf.

Watt tar klubban efter Claesson

Catella får nu en helt jämställd styrelse, vilket fortfarande är ovanligt i noterade bolag.

Debatt: Varför används inte Boverkets kreditgaranti?

Kameos Sebastian Martens Harung och Fredrik Källgren skriver debattinlägg om att AB Sverige är i kris vad gäller nyproduktion av bostäder.

Brand i klassisk byggnad i Vasastan

Brand i Areims nyförvärv – Stor insats från sju brandstationer.

Patriam Vinkelhuset

Byggstartar lyxlägenheter på Lilla Essingen

FV-intervju med vd om att våga börja byggstarta. ”För oss är framdrift viktigt.”

Han blir ny vd för Nivika

Lämnade vd-rollen på annat börsnoterat bolag den 31 januari 2024.

Känd Stureplanskrog i konkurs

Nya delägare och stjärnkockar räckte inte. SEB Trygg Liv tappar stor hyresgäst.

Hotell vid Stureplan växer – tar över två grannlokaler

Stockholms äldsta hotell utökar bar och matsal.

Bildextra: Så blir Jernhusens nya ”återbruks-HK”

Det händer mer än någonsin inom bolaget. Nu flyttar man även sitt huvudkontor – och gör en storsatsning på hållbarhet. FV har besökt de nya lokalerna.

Konkursat bolag återuppstår

”Vi är oerhört entusiastiska över möjligheterna som detta medför”.

Tillbaka till förstasidan