Sveriges allmännytta om budgeten: ”Det krävs mer”

Sveriges allmännytta kommenterar regeringens  budget för 2021 som presenterades idag med ris och ros.

Nytt stöd till energieffektivisering och renovering av flerbostadshus, flera satsningar på åtgärder i utsatta bostadsområden, en utredning om BIDs (Business Improvement Districts) och höjt anslag till investeringsstöd för hyresbostäder. – Budgetpropositionen för 2021 innehåller förslag som är positiva för hyresrätten, men det krävs fler åtgärder,  tycker Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta.

Till energieffektivisering och renovering av flerbostadshus och utemiljöer anslås 900 miljoner. Enligt förslaget ska stödet sedan öka och omfatta totalt 4,3 miljarder till och med 2023. Hur stödet konkret ska utformas är ännu inte klart.

– Rätt utformat kan stödet bidra till en klimatsmart upprustning av miljonprogramsområdena. Stödet bör riktas till åtgärder som är angelägna ur ett samhällsekonomiskt, miljömässigt men också socialt perspektiv, men som inte skulle genomföras utan stöd. Regelverket måste tas fram i samråd med oss i branschen, säger Anders Nordstrand.

Flera satsningar görs för att stärka utsatta bostadsområden. Det handlar bland annat om investeringar i skolan i dessa områden samt lovskola och läxhjälp, satsningar på att stärka den statliga närvaron och utöka samhällsservicen genom att öppna nya servicekontor och ökade medel i arbetet mot segregation.

– De allmännyttiga bostadsföretagen runt om i Sverige gör redan idag omfattande insatser för att stärka tryggheten och skapa framtidstro i dessa områden, med exempelvis trygghetsvärdar, aktiviteter för barn och unga, läxhjälp och mötesplatser. Om våra medlemsföretags insatser ska få full effekt, så krävs en ökad närvaro och service av fler aktörer. Det offentliga har ett stort ansvar för att samhällsservice finns etablerad i dessa områden. Därför är detta viktiga steg i rätt riktning, säger Anders Nordstrand.

Internationella erfarenheter av lokal samverkan mellan fastighetsägare, ofta kallat BID (Business Improvement Distsricts) har visat sig vara en framgångsrik metod att bekämpa utanförskap och skapa tryggare bostadsområden. Boverket får nu i uppdrag att se över eventuella hinder, till exempel i lagstiftning, mot fastighetsägares möjligheter att påverka ett områdes trygghet och säkerhet, utbud och kvalitet på handel och tillgång till service.

– Sveriges Allmännytta har länge drivit att fastighetsägare ska få bättre förutsättningar att skapa BIDs för att bekämpa utanförskap och skapa tryggare bostadsområden. Det är därför högst välkommet att Boverket får detta uppdrag, säger Andres Nordstrand.Anslaget till investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder till studerande höjs från 2,1 miljarder till 3,1 miljarder. Enligt förslaget ska stödet sedan höjas till 4 miljarder 2022 och till 4,9 miljarder 2023. Ramen för beviljande av stöd under 2021 höjs från 7,5 miljarder till 9,3 miljarder.

– Det är bra att anslaget höjs så att fler hyresbostäder kan byggas med hyror som fler har råd att efterfråga. Byggandet skapar också arbetstillfällen och bidrar till en omstart efter krisen. Men ska byggandet av överkomliga hyresrätter öka krävs fler åtgärder än investeringsstödet. På sikt behövs balanserade ekonomiska villkor mellan alla upplåtelseformer, menar Anders Nordstrand.
I höständringsbudgeten för år 2020 förslås att anslaget till bostadsbidrag ökar med 500 miljoner eftersom fler hushåll har rätt till bostadsbidrag till följd av minskade inkomster.

– Vi saknar en breddning av bostadsbidraget så att det kan sökas av alla oavsett ålder och familjetyp. Dessutom behöver nivåerna höjas så att de står i rimlig relation till dagens hyresnivåer. Hushåll med svag ekonomi ska ha möjlighet att efterfråga goda och tillräckligt rymliga bostäder, säger Anders Nordstrand.

Fler Nyheter från förstasidan

Hyr 4.600 kvm i Balders och Peabs häftiga projekt

Klart med tredje uthyrningen på kort tid. Summerar 21.500 kvm.

Slättö miljardsäljer till Patrizia

Läs om vad som ingår i transaktionen.

Porträtt

Långläsning: Ny kraft tar över efter legend

Snabbt. Tempot har alltid varit högt när det gäller Nyfosa. Transaktionerna har avlöst varandra. Nu tar Stina Lindh Hök över vd-stolen när en legend lämnar plats för nya krafter.

Superklassen: Tre storbolags-vd:ar

Styr bolag med ett sammanlagt fastighetsvärde om nästan en kvarts biljon kronor.

Affärsanalys

Hoppas ha hittat en riktig godbit

Robin Herteus, värderare på JLL, har satt analyspennan på en affär som ägt rum i centrala Sundbyberg.

Han blir ny vd för 25-miljardersbolaget

I en intervju med Fastighetsvärlden öppnar han för nya jv-bolag i nya segment.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Idag platserna 14-16

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Odd Mollys snabbresa fortsätter – förvärvar sju

Säljare blir nya betydande aktieägare i bolaget.

Unik lista: Här är hetaste områdena för bra shopping

Se även var i centrala Stockholm som det finns positiva trender. Läs kommentar från ettan.

Logistea nästan i mål med affären för 841 miljoner

Försäljningsprocessen pausades i början av pendemin. Nu är parterna nästan i mål.

Redo för ny storflytt – kan lämna Hagastaden

Kan göra ännu en stor samlokalisering.

Smäll för Steen & Ström när Åhléns stänger ännu mer

Fortsätter att krympa beståndet.

JM tillträder byggrätt för nytt HK - se nya bilder

FV avslöjade planerna för fem år sedan. Nu är det dags för byggstart. En tredjedel ska hyras ut externt.

Vill sälja portfölj med nio fastigheter

Läs om säljaren och vilka fastigheter som berörs.

Tillbaka till förstasidan