Tunnelbanan byggs ut till Älvsjö. Illustration: Sverigeförhandlingen.

Klart: tunnelbanelinje till Älvsjö

En ny tunnelbanelinje till Älvsjö, förlängd Roslagsbana till city, utbyggd Spårväg syd och en tunnelbanestation i Hagalund. Det är resultatet av Sverigeförhandlingens Stockholmsdel. Nedan listar FV vilka fastighetsbolag som är de största vinnarna av de planerade satsningarna.

Fakta om trafiksatsningarna

Tunnelbana Älvsjö – Fridhemsplan 
Stockholms läns landsting bygger ut tunnelbanan mellan Älvsjö och Fridhemsplan till en investeringskostnad på 12,6 miljarder kronor. Tunnelbanan får sex stationer: Älvsjö, Östberga, Årstafältet, Årstaberg, Liljeholmen och Fridhemsplan. Stockholms stad åtar sig att bygga 48 000 bostäder.

Spårväg syd
Stockholms läns landsting bygger ut Spårväg syd mellan Flemingsberg och Älvsjö till en investeringskostnad på 4,2 miljarder kronor. Spårvägen kommer att gå via Masmo, Kungens kurva, Skärholmen, Segeltorp och Fruängen. Huddinge kommun åtar sig att bygga 18 500 bostäder.

Roslagsbanans förlängning
Stockholms läns landsting förlänger Roslagsbanan från Universitetet i tunnel via en ny station vid Odenplan och vidare till T-centralen. Investeringskostnaden är 7,1 miljarder kronor. Täby kommun åtar sig att bygga 16 200 bostäder, Vallentuna kommun 5 650 bostäder, Österåker kommun 7 020 bostäder och Stockholms stad 500 bostäder.

Tunnelbanestation Hagalund
Stockholms läns landsting bygger en ny tunnelbanestation vid Hagalund mellan stationerna Arenastaden och Hagastaden till en investeringskostnad på 1,2 miljarder kronor. Bygget av tunnelbanestationen Hagalund sker samlat med utbyggnaden av Gula linjen. Solna stad åtar sig att bygga 4 000 bostäder.

Visa faktaruta

På torsdagen presenterade Sverigeförhandlingen fyra kollektivtrafikprojekt som tillsammans ska möjliggöra byggandet av drygt 100.000 nya bostäder i Stockholmsregionen fram till år 2035.

− Detta är en stor dag då vi har kommit överens om infrastrukturåtgärder som avsevärt kommer att förbättra kollektivtrafiken och tillgängligheten i Stockholm. Genom att koppla ihop infrastrukturinvesteringar med bostadsbyggande kommer det dessutom att byggas 100 370 nya bostäder i Stockholm – det motsvarar ett helt Malmö, säger HG Wessberg, förhandlare i Sverigeförhandlingen, i en kommentar.

Stockholms läns landsting kommer att bygga en ny tunnelbanelinje mellan Fridhemsplan och Älvsjö. Linjen kommer att innehålla sex stationer: Älvsjö, Östberga, Årstafältet, Årstaberg, Liljeholmen och Fridhemsplan.

Landstinget bygger även ut Spårväg syd mellan Flemingsberg och Älvsjö. Spårvägen kommer att gå via Masmo, Kungens kurva, Skärholmen, Segeltorp och Fruängen.

Dessutom kommer Roslagsbanan att förlängas från Universitetet till T-centralen i en tunnel via en ny station vid Odenplan.

Utöver det bygger landstinget också en ny tunnelbanestation vid Hagalund mellan stationerna Arenastaden och Hagastaden. Den nya stationen uppförs i samband med bygget av den nya Gula linjen.

De fyra kollektivtrafikprojekten kostar totalt 25,1 miljarder kronor. Staten bidrar med 63 procent av den kostnaden. En utgift som delvis finansieras genom utökad trängselskatt.

Projekten kommer att projektstartas senast år 2026.

I samband med att de tidigare spårsatsningarna presenterades vid Stockholmsförhandlingen var det lätt att utse vilka fastighetsbolag som var vinnare på att det byggdes nya stationer.

  • I Nacka är till exempel Unibail-Rodamco stor vinnare (ägare till Nacka Forum).
  • I Sickla jublar Atrium Ljungberg (ägare till Sickla köpkvarter, och till stationen förlängs även tvärbanan)
  • I Arenastaden är Fabege och Unibail-Rodamco (äger Mall of Scandinavia) stora vinnare liksom Skanska som driver ett stort projekt i närheten.
  • I Hagastaden är det flera vinnare, till exempel Atrium Ljungberg, Castellum, Akademiska Hus, Oscar Properties och Kungsleden.
  • Vid Gullarmarsplan, som få en ny lägre station som istället är kopplad till den blå linjen, är Skanska stor vinnare. Även Fabege äger fastigheter nära.

När Stockholms läns landsting och Solna stad nyligen kom överens om ytterligare en ny station gav det främst två nöjda fastighetsägare:

  • Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger merparten av Hagalunds industriområde som står inför en framtida förvandling. Vasakronan äger en stor kontorsfastighet längs Solnavägen.

I den nu presenterade uppgörelsen är det inte lika lätt att kora vinnare inom den kommersiella fastighetsmarknaden. Flera satsningar finns i södra Stockholmsområdet och där finns numera relativt få kontorslokaler efter att arbetsplatser de senaste decennierna flyttat till city eller norrort.

T-bana:

I Älvsjö. Bland annat Balder äger en kommersiell fastighet. Svenska Mässan ägs av Stockholms stad.

Liljeholmen. Förstärks med ytterligare en linje, enligt förslaget. Här är bland annat Lundbergs, Atrium Ljungberg och Castellum stora kommersiella fastighetsägare.

Fridhemsplan. Till exempel äger Alecta Åhlénsfastigheten och AMF Fastigheter äger Västermalmsgallerian.

Spårväg Syd:

Kungens kurva. Här är förstås Ikea och Ikea Centres de stora vinnarna. Det ska bli ett nytt möbelvaruhus och galleriadelen ska byggas ut.

I Skärholmen. En trio med brittiska Grosvenor är ägare till stora Skärholmen centrum.

 

Spårsatsningarna i Stockholm

Hagalund

Roslagsbanan

Spårväg syd

Tidigare Nyheter från förstasidan

Fyra av sex chefer är kvinnor

Av 33 anställda är fler kvinnor än män.

Omtalad stiftelse gör storaffär

Victoria Park gör en halvmiljardaffär där stiftelsen frigör stort kapital för sin omtalade verksamhet.

Brunswick investerar 1,7 miljarder i London

Har en femårsplan för att utveckla fastigheterna som beskrivs som sällsynta att finna på marknaden.

Stordalen slår till och hyr 487 nya bostäder i Solna

Gör stor affär i området Ingenting för sin nya affärsidé.

Säljer stora Badkarsfabriken

21.000 kvm industrihistoria byter ägare.

Nyheter från webben

Genesta tvekar om Sverige

Genesta tillträder en fastighet intill Centralstationen och Tivoli i Köpenhamn om 28.000 kvm. Bolaget väljer bort Sverige – fokuserar på övriga Norden.

Åtta nya butiker till Mölndal Galleria

Citycon tecknar med ytterligare åtta butiker i Mölndal Galleria. Clas Ohlson öppnar butik i Mölndal Galleria. Hamburgerkedjan Max hyr 500 kvm …

Detaljplan ökar Castellums möjligheter i Lund

En ny detaljplan för Edison Park i Ideonområdet i Lund öppnar för ytterligare 25000 kvm kontor på Castellums mark där. …

Zengun förvärvar RA Bygg

Entreprenadföretaget Zengun växer vidare genom att förvärva RA Bygg som har en omsättning kring 250 mkr. – Förvärvet passar väl …

Slutliga listor: Största rådgivarna under 2017

Datscha och Fastighetsvärlden presenterar vilka rådgivningsbolag som var mest framgångsrika 2017. Läs även om vilka som är ledande inom olika marknader.

Skanska vinstvarnar – fyra lämnar ledningsgruppen

Läs om hur byggjätten ska förändras i framtiden för att uppnå bättre lönsamhet. Nye VD:n har utsett sin nya ledningsgrupp.

Bekräftat: Uniqlo öppnar första hos Vasakronan

Hyr ut till klädkedja som varit allra högst på mångas önskelista. Första etableringen i Norden.

Bilder: Förhandstitt in i Oscars höjdarbygge

Oscar Engelbert: ”Det var länge sedan vi såg ett lika avancerat och innovativt bostadsprojekt i Stockholm”. 70 procent av lägenheterna är sålda.

Försäljningar och nyemission ska vända Tobin

Handeln med teckningsrätter börjar.

Trianon hyr 3.000 kvm ut till Coop

Trianon har tecknat nytt hyresavtal med Coop Sverige om en uthyrning av cirka  3.000 kvm i fastigheten Häggen 13 vid Värnhemstorget …

MIKE etablerar sig i Göteborg

Tidigare medarbetare i Swedbank Kommersiella Fastigheter i västra Sverige etablerar nu MIKE Kommersiella Fastigheter. Företaget är inriktat på transaktioner och …

Zengun växer via företagsförvärv

Entreprenadföretaget Zengun växer vidare genom att förvärva RA Bygg som har en omsättning kring 250 mkr. – Förvärvet passar väl …

Hemfosas tänkta kronprins tar över affärerna vid JLL

Tar över Capital Markets i Sverige efter Tom Lindahl.

Tillbaka till förstasidan