Svenskar bakom 20.000 bostäder i Kina – vill locka fler

Svenskägda fastighetsutvecklaren White Peak, som byggt omkring 20.000 bostäder i Kina, är branschledare inom hållbar fastighetsutveckling i Kina, enligt GRESB – världens ledande rankinginstitut på området.
I en intervju med FV säger vd Jesper Jos Olsson att han skulle vilja se samarbeten med fler svenska bolag i Kina.

Annons

Bakom White Peak finns enbart svenska investerare och en betydande andel av dessa är av institutionella placerare (bland annat några AP-fonder). Många av dessa ställer höga krav inom hållbarhetsområdet (bland annat transparens) för att en investering ska vara möjlig och rankingen av GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark) visar att man lyckats mycket väl där.

– Hållbarhet har utgjort kärnan i det vi gör under de gångna tio åren, och att vi nu utses till branschledare i Kina och Ostasien är ett stort erkännande, säger White Peaks vd Jesper Jos Olsson till Fastighetsvärlden.

Men även globalt sett hamnar White Peak långt upp i rankingen, på tredje plats bland de 41 företag som rankades inom fastighetsutveckling. Totalt satte GRESB betyg på hållbarhetsarbetet hos 903 företag inom fastighetssektorn inom olika nischer runt om i världen.
För Fastighetsvärlden berättar Jesper Jos Olsson, som sedan 12 år är bosatt i Kina, att White Peak nu är verksamma i tio kinesiska städer och närmar sig en årsvolym på mer än 6000 bostäder. Bolaget har cirka 400 medarbetare och näst intill samtliga är kineser.

– Att bo här är i princip en förutsättning för att lyckas. Sedan har vi har lyckats rekrytera duktig personal som vill vara med och bygga en verksamhet där svensk affärsfilosofi tillsammans med kinesisk effektivitet ger konkurrensfördelar, säger Jesper Jos Olsson.

Han ser stora möjligheter i att bygga allianser med andra svenska företag för att exportera kunnandet inom hållbar stads- och fastighetsutveckling. Redan idag samarbetar man bland annat med Sweco och Envac men Jos Olsson menar att det finns utrymme för många fler.

– Sverige är en av de ledande nationerna inom det här området och jag är övertygad om att det går att utvecklas mycket mer än vad som redan sker på exportmarknader.

Den stadsutveckling som White Peak haft lite som modell är den av Hammarby Sjöstad i Stockholm. Projektet har under många år rönt stort intresse internationellt och den inkluderar även Kina.

Så här långt har White Peak genomfört ett tjugotal project i Kina om totalt mer än 2 miljoner kvadrameter våningsarea, merparten fördelad på omkring 20-000 bostäder.

– Vi gjorde nog de flesta fel man kan göra inledningsvis men har metodiskt förbättrat verksamheten sedan starten och vi har trots lite nybörjarfel hela tiden lyckats genomföra samtliga project på ett lönsamt sätt, säger Jesper Jos Olsson till Fastighetsvärlden.

Missa inte! Bostadsdagen 2024

Den 6 mars är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Affär för hela 180.000 kr/kvm i city

Hög köpeskilling när fastighet i centrala Stockholm byter ägare.

Advokatbyrå i city flyttar

Flyttar till fastighetsbolagets storköp.

De mest aktiva kommunerna kring markanvisning

Mindre och hårdsatsande kommun intar andraplatsen.

Corem dumpar ett stort projekt på segt Manhattan

”Kanske den sämsta affären i mitt liv”. FV visar karta över projekten. Ett stort huvudbry om 33.000 kvm återstår.

Innovation Properties och Barings byggstartat 264

Duo byggstartar stort bostadsprojekt söder om Stockholm. Se flera bilder.

Stadsdirektör anser sig vilseledd kring miljardaffär

Försök att stoppa miljardaffären har avvisats.

En av citys största butiker kan läggas ner

FV berättar om förändring i centrala Stockholm och vad som händer med den stora lokalen.

Listor: Markanvisningar – vem fick marken 2023?

Läs om vilka aktörer och arkitektfirmor som var framgångsrikast.

Strawberry och Slättö lanserar ny hotellkedja

Inom tio år ska kedjan att bestå av minst 20 hotell. Läs var det första hotellet öppnar. Har nästan klart med ytterligare fem.

Köper hela Kista Galleria

Överraskande affär – Uppgifter om kommande försäljningar. Ägt tillsammans i drygt 10 år. Totalt nästan 100.000 kvm.

Corem säljer för miljard

Avyttrar större fastighet för 46.000 kr/kvm.

Slår till och förvärvar 23.000 kvm het handel

Alla fastigheterna ligger nära Ikea.

Både vd och CFO lämnar Oscar Properties

Peter Norman: ”Alla bolag i fastighetssektorn har stora problem”.

Bilder: Ny plan om 30.000 kvm kontor – bantat 40 procent

Presenterat nytt förslag för projekt inom tullarna. Se flera bilder.

Tillbaka till förstasidan