Två av förvärven. Höghuset i Birmingham och den stora fastigheten i Hurley.

Svenska ASE har köpt för två miljarder i England

Förvärvat höghus i Birmingham och portfölj från Kenmore. Svenskägda ASE Holdings (Anglo Scandinavian Estate) har förvärvat fastigheter i England för totalt 200 miljoner pund (cirka 2,2 miljarder kronor) genom ungefär tio transaktioner.

Bakom ASE står Första AP-fonden och Fjärde AP-fonden samt ett antal privatpersoner med Gerard Versteegh i spetsen.

Cirka hälften av den summan står ett större förvärv från det ekonomiskt pressade skotska Kenmore för. I den portföljen ingick 25 kontors- och industrifastigheter spridda över hela England, men med bra kommunikationslägen och ofta längs de stora motorvägarna. De största fastigheterna ligger i Hurley, Manchester och Sheffield.

Från en konkursförvaltare har ASE även förvärvat det 28 våningar höga kontorshuset Alpha Tower som innehåller nästan 19.000 kvm lokaler. Höghuset ligger centralt och är granne med stadens uppmärksammande och nybyggda bibliotek. Byggnaden, som är Birminghams tredje högsta, stod klar 1973 och har sedan 2010 haft höga vakanser.  När ASE tog över fastigheten var 77 procent av lokalerna tomställda.

Tillsammans med de två förvärv om 40 miljoner pund som Fastighetsvärlden berättat om tidigare samt några mindre styckeaffärer har ASE nu nått ett bestånd om 200 miljoner pund där hälften av värdet finns i kontorshus och den andra hälften i logistik eller lättare industri. Total uthyrningsbar area är cirka 400.000 kvadratmeter. Första förvärvet ägde rum sommaren 2012. Genom de sista förvärven har bolaget nästan nått sin målvolym.

– Det har gått lite snabbare än tänkt. Vi räknade med att det skulle ta två år och det tog ungefär ett och ett halvt år, säger Gerard Versteegh till Fastighetsvärlden.

Han berättar att det under den senaste tiden har blivit att tuffare att göra ”fynd” när det gäller industri- och lagerfastigheter, konkurrensen har blivit tuffare. Bolaget har därför i allt större utsträckning haft ögonen på kontorsfastigheter i bra lägen.

Vi har en fördel i att vi kan slå till snabbt när det krävs. Många säljare vill ha köpeskilling direkt och det kan vi erbjuda genom att vi har starka ägare. Därefter börjar vi arbeta med bankfinansiering. Den brittiska banksektorn har fortfarande problem och det kan vi på det sättet utnyttja, säger Versteegh.

Den genomsnittliga initiala direktavkastningen för ASE:s förvärv ligger på cirka 8 procent. Gerard Versteegh berättar att siffran ökar till 14 procent när tomställda fylls upp. Versteegh har varit aktiv på den brittiska marknaden via CEG sedan 1989 och har varit aktiv på den brittiska marknaden sedan 1984.

Fastighetsvärlden Idag    2014-03-17

Fler Nyheter från förstasidan

Fyra topptjänster tillsatta – några långsittare kvar

Fyra tjänstemanna-vd:ar suttit längre än 13 år. FV går igenom läget vid de största bolagen.

Fem kvar i kamp om stor myndighet

Beslut väntas inom några månader. Nästan 14.000 kvm på spel.

Ny vd till Backahill

Familjen Erik Paulssons fastighetsbolag får en ny koncernchef.

Spotify i nästan våldsam ytexpansion av lokaler

Spotify gör ytterligare en lokalförhyrning. Nu på östra Södermalm. FV summerar förhyrningarna i Stockholm och berättar om den historiska expansionen.

Tidigare topp-vd startar nytt JV med Balder

Fokuserar på Stockholmsområdet. Berättar för FV om vilka segment som är intressanta.

Britta Blaxhult blir vd för ny norsk satsning i Sverige

Nytt jobb efter att ha lämnat Einar Mattsson.

Sandvik till Norra Djurgårdsstaden

Hyr 2.500 kvm av CA Fastigheter.

Gekås köper tre 16-våningshus för 735 miljoner

Boris Lennerhov, vd Gekås: ”Vi får en effektiv förvaltningsenhet med 330 hyresrätter i en fin miljö”.

Serneke: Karlatornet försenat till hösten 2022

Höghuset inte klart till Göteborgs 400-årsfirande.

Vasakronan hyr ut 15.000 kvm i nya Sergelhuset

Tillsammans med tidigare uthyrningar är nu hälften av 60.000 kvm uthyrt. En av årets största uthyrningar – och med hög hyra. Se flera bilder.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Klassiskt hotell i Stockholm sålt efter kort innehav

Affär som ägt rum under FV:s radar under sommaren.

Tillbaka till förstasidan