Två av förvärven. Höghuset i Birmingham och den stora fastigheten i Hurley.

Svenska ASE har köpt för två miljarder i England

Annons

Förvärvat höghus i Birmingham och portfölj från Kenmore. Svenskägda ASE Holdings (Anglo Scandinavian Estate) har förvärvat fastigheter i England för totalt 200 miljoner pund (cirka 2,2 miljarder kronor) genom ungefär tio transaktioner.

Bakom ASE står Första AP-fonden och Fjärde AP-fonden samt ett antal privatpersoner med Gerard Versteegh i spetsen.

Cirka hälften av den summan står ett större förvärv från det ekonomiskt pressade skotska Kenmore för. I den portföljen ingick 25 kontors- och industrifastigheter spridda över hela England, men med bra kommunikationslägen och ofta längs de stora motorvägarna. De största fastigheterna ligger i Hurley, Manchester och Sheffield.

Från en konkursförvaltare har ASE även förvärvat det 28 våningar höga kontorshuset Alpha Tower som innehåller nästan 19.000 kvm lokaler. Höghuset ligger centralt och är granne med stadens uppmärksammande och nybyggda bibliotek. Byggnaden, som är Birminghams tredje högsta, stod klar 1973 och har sedan 2010 haft höga vakanser.  När ASE tog över fastigheten var 77 procent av lokalerna tomställda.

Tillsammans med de två förvärv om 40 miljoner pund som Fastighetsvärlden berättat om tidigare samt några mindre styckeaffärer har ASE nu nått ett bestånd om 200 miljoner pund där hälften av värdet finns i kontorshus och den andra hälften i logistik eller lättare industri. Total uthyrningsbar area är cirka 400.000 kvadratmeter. Första förvärvet ägde rum sommaren 2012. Genom de sista förvärven har bolaget nästan nått sin målvolym.

– Det har gått lite snabbare än tänkt. Vi räknade med att det skulle ta två år och det tog ungefär ett och ett halvt år, säger Gerard Versteegh till Fastighetsvärlden.

Han berättar att det under den senaste tiden har blivit att tuffare att göra ”fynd” när det gäller industri- och lagerfastigheter, konkurrensen har blivit tuffare. Bolaget har därför i allt större utsträckning haft ögonen på kontorsfastigheter i bra lägen.

Vi har en fördel i att vi kan slå till snabbt när det krävs. Många säljare vill ha köpeskilling direkt och det kan vi erbjuda genom att vi har starka ägare. Därefter börjar vi arbeta med bankfinansiering. Den brittiska banksektorn har fortfarande problem och det kan vi på det sättet utnyttja, säger Versteegh.

Den genomsnittliga initiala direktavkastningen för ASE:s förvärv ligger på cirka 8 procent. Gerard Versteegh berättar att siffran ökar till 14 procent när tomställda fylls upp. Versteegh har varit aktiv på den brittiska marknaden via CEG sedan 1989 och har varit aktiv på den brittiska marknaden sedan 1984.

Fastighetsvärlden Idag    2014-03-17

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan