Svefa: Transaktionsvolymen upp 23 procent

Den totala transaktionsvolymen under första halvåret är 23 procent högre jämfört med samma period 2023. Det summerar Svefa. Det första halvårets 64 miljarder kan jämföras med ett historiskt snitt de senaste fem åren på 91 miljarder.

Annons

Ljusningen för transaktionsvolymen på den svenska marknaden för fastighetstransaktioner kom av sig men räddades av ett starkt avslut i juni. Det visar den senaste sammanställningen från Svefa.

Ett mycket svagt juni, i alla fall fram till sista veckan, hotade att sätta stopp för återhämtningen men med ett tillskott om cirka 8 miljarder blev utfallet bra jämfört med första halvåret 2023. Enligt Svefa uppgår den totala transaktionsvolymen exklusive börs- och strukturaffärer första halvåret till 64 miljarder kronor.

Transaktionsvolymen på fastighetsmarknaden. Graf: Svefa

Den totala transaktionsvolymen under första halvåret är 23 procent högre jämfört med samma period 2023. Året började med ett starkt första kvartal som var upp drygt 40 procent mot föregående år. Sedan blev fortsättningen betydligt svagare och under andra kvartalet ökade volymen med endast 9 procent jämfört med 2023. Hittills i år har samtliga månader utom juni haft en högre transaktionsvolym än föregående år.

Svefas affärschef Analys, Katrin Wallensjö:

– De många positiva tongångar som bubblade i marknaden med en räntesänkning och inflation under kontroll såg ut att få genomslag under det första kvartalet. Men det dröjde ända till sista veckan i juni innan det gick att skörda frukterna av lägre räntor, stabil inflation och bättre möjlighet till finansiering,

Det utländska kapitalet som stod för hela 25 procent av volymen 2023 har i år minskat till endast 10 procent. Ingen utländsk investerare finns med bland årets fem största affärer, men två återfinns på säljsidan.

– Framför allt amerikanska investerare har ju en helt annan problematik och oro kring sin inhemska kontorsmarknad efter pandemin med hemarbete och höga vakanser. Därav är den investerarkategorin försiktig med investeringar i framförallt kontorssegmentet som utgör cirka 20 procent första halvåret, men samma sak gällde även i fjol när de utländska köparna alltså var betydligt mer aktiva, fortsätter Katrin Wallensjö.

De hetaste segmenten. Graf: Svefa

Men trots återhämtningen jämfört med förra året så är transaktionsvolymen fortsatt låg. Dock finns det hopp för en positiv utveckling framåt, inte minst då det tredje kvartalet rivstartade med en stor kontorsaffär i Stockholm på 3 miljarder när AMF sålde Mentorn 1 på Kungsbron till KPA Pension.

– Det är ett styrkebesked så klart som bådar gott. Nu sitter inte investerarna stilla i båten längre utan sätter segel. Vi vet också att många affärer avslutas i sommar och vi är optimistiska inför andra halvåret att fler kommer att göra affärer då räntor och finansiering har stabiliserat sig avslutar Katrin Wallensjö.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan