Svefa skippar NAI och satsar offensivt

2004 gick Svefa med i det internationella nätverket NAI och bytte då namn till NAI Svefa. Nu, 14 år senare, väljer bolaget att lämna nätverket.

– Vi känner att vi gör större insatser än vad vi får tillbaka. Samtidigt har vi vuxit snabbt och är nu dubbelt så stort som det näst största medlemsföretaget i Europa. Vi känner att vi vill ha full frihet att växa vidare, säger Mikael Lundström, VD vid Svefa, till Fastighetsvärlden.

Kontraktet med NAI gick ut i slutet av mars och sedan 1 april heter bolaget alltså åter enbart Svefa. Bolagets logga är ny eftersom man är fri från NAI och den nya grafiska manualen bär tydliga spår av kartor och topografi för att koppla till Svefas ursprung.

Från NAI:s sida har det även sedan det blev en ny ägarbild 2012 (grundaren sålde till det amerikanska riskkapitalbolaget C-III Capital Partners) blivit ett allt större fokus på Nordamerika, vilket inte alla medlemmar i Europa gillat.

Svefa har växt snabbt under de senaste åren, både organiskt och genom bolagsköp av bland annat Fasticon och Värderingsdata. På tre år har bolaget gått från 110 anställda till att idag vara 180 anställda fördelade över 17 kontor runt om i landet.

– Vi vill fortsätta att växa. Vi har en tillfredsställande lönsamhet och har visat rekordsiffror varje år sedan 2014. Även 2017 blev ett sådant. Siffrorna blev precis klara, berättar Mikael Lundström.

Han konstaterar att målet är att Svefa ska öka antalet anställda. Det kan även bli aktuellt med fler bolagsköp.

– Vi utvärderar löpande förvärvsmöjligheter, men vi får se hur det går. Vi får dessutom ganska mycket propåer efter att vi gjort de tidigare förvärven. Men det är inom befintliga affärssegment som vi vill växa. Det är kvalificerad rådgivning som vi sysslar med.

Det är inte aktuellt att köpa teknikkonsulter eller börja med förvaltning.

Av Svefas omsättning står offentlig sektor för drygt hälften, och där har kommunerna haft en allt större volym de senaste åren. Även transaktionsverksamheten har haft ett bra flyt den senaste tiden.

– Vi har ett bra team och har tillgång till kompetens inom andra enheter inom Svefa när det behövs. Det gör oss ganska unika vid en del affärer, säger Gustav Källén, vice VD & affärsområdeschef transaktioner.

Svefa har nästan dominerat transaktionsmarknaden i Borlänge, Gävle, Karlskrona, Sundbyberg, Södertäljeden senaste tiden och har även gjort några affärer i Stockholm, till exempel försäljningen av Stockholm Vatten-huset på Torsgatan.

Tio anställda finns på Svefas transaktionsenhet.

Svefa kommer att lansera sin nya grafiska profil utåt marknaden i samband med att bolagets skogsrapport släpps i maj och därefter i bolagets fastighetsrapport, där 24 orter analyseras, som släpps under Almedalen.

Där kommer rådgivningsbolaget för övrigt att storsatsa i år.

– Vi kommer att vara hela 15 medarbetare på plats i Visby. Det är fler än någonsin, säger Mikael Lundström och berättar att bolaget i år drog ner på närvaron och aktiviteterna under Mipim dit bolaget i år endast skickade fem medarbetare.

– Almedalen känns väldigt rätt för oss.

Lundström konstaterar att Svefa framöver gärna skulle vilja ha några partners i de övriga nordiska länderna, men att det idag finns få oberoende. Det visade också att NAI endast hade medlem från Danmark, men inte från Norge eller Finland.

Fler Nyheter från förstasidan

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Lista: Priserna för att åka upp i världens högsta

Fastighetsvärlden listar 25 världskända skyskrapors utsiktsplatser.

Karlatornet nära sin högsta höjd – stål i toppen

Endast ett våningsplan från taklagsfest. Ny strategi högst upp. Läs även om försäljningsläget och framtiden.

Tillbaka till förstasidan