Svefa skippar NAI och satsar offensivt

2004 gick Svefa med i det internationella nätverket NAI och bytte då namn till NAI Svefa. Nu, 14 år senare, väljer bolaget att lämna nätverket.

– Vi känner att vi gör större insatser än vad vi får tillbaka. Samtidigt har vi vuxit snabbt och är nu dubbelt så stort som det näst största medlemsföretaget i Europa. Vi känner att vi vill ha full frihet att växa vidare, säger Mikael Lundström, VD vid Svefa, till Fastighetsvärlden.

Kontraktet med NAI gick ut i slutet av mars och sedan 1 april heter bolaget alltså åter enbart Svefa. Bolagets logga är ny eftersom man är fri från NAI och den nya grafiska manualen bär tydliga spår av kartor och topografi för att koppla till Svefas ursprung.

Från NAI:s sida har det även sedan det blev en ny ägarbild 2012 (grundaren sålde till det amerikanska riskkapitalbolaget C-III Capital Partners) blivit ett allt större fokus på Nordamerika, vilket inte alla medlemmar i Europa gillat.

Svefa har växt snabbt under de senaste åren, både organiskt och genom bolagsköp av bland annat Fasticon och Värderingsdata. På tre år har bolaget gått från 110 anställda till att idag vara 180 anställda fördelade över 17 kontor runt om i landet.

– Vi vill fortsätta att växa. Vi har en tillfredsställande lönsamhet och har visat rekordsiffror varje år sedan 2014. Även 2017 blev ett sådant. Siffrorna blev precis klara, berättar Mikael Lundström.

Han konstaterar att målet är att Svefa ska öka antalet anställda. Det kan även bli aktuellt med fler bolagsköp.

– Vi utvärderar löpande förvärvsmöjligheter, men vi får se hur det går. Vi får dessutom ganska mycket propåer efter att vi gjort de tidigare förvärven. Men det är inom befintliga affärssegment som vi vill växa. Det är kvalificerad rådgivning som vi sysslar med.

Det är inte aktuellt att köpa teknikkonsulter eller börja med förvaltning.

Av Svefas omsättning står offentlig sektor för drygt hälften, och där har kommunerna haft en allt större volym de senaste åren. Även transaktionsverksamheten har haft ett bra flyt den senaste tiden.

– Vi har ett bra team och har tillgång till kompetens inom andra enheter inom Svefa när det behövs. Det gör oss ganska unika vid en del affärer, säger Gustav Källén, vice VD & affärsområdeschef transaktioner.

Svefa har nästan dominerat transaktionsmarknaden i Borlänge, Gävle, Karlskrona, Sundbyberg, Södertäljeden senaste tiden och har även gjort några affärer i Stockholm, till exempel försäljningen av Stockholm Vatten-huset på Torsgatan.

Tio anställda finns på Svefas transaktionsenhet.

Svefa kommer att lansera sin nya grafiska profil utåt marknaden i samband med att bolagets skogsrapport släpps i maj och därefter i bolagets fastighetsrapport, där 24 orter analyseras, som släpps under Almedalen.

Där kommer rådgivningsbolaget för övrigt att storsatsa i år.

– Vi kommer att vara hela 15 medarbetare på plats i Visby. Det är fler än någonsin, säger Mikael Lundström och berättar att bolaget i år drog ner på närvaron och aktiviteterna under Mipim dit bolaget i år endast skickade fem medarbetare.

– Almedalen känns väldigt rätt för oss.

Lundström konstaterar att Svefa framöver gärna skulle vilja ha några partners i de övriga nordiska länderna, men att det idag finns få oberoende. Det visade också att NAI endast hade medlem från Danmark, men inte från Norge eller Finland.

Fler Nyheter från förstasidan

”Oj, oj, det kommer bli hela havet stormar”

Fem experter ger sin syn på bostadsmarknaden.

Dick Harrison: ”Kommer upp i Joakim von Anka-pengar”

Professorn presenterade historiens bästa och sämsta investeringar under FV:s seminarium.

”Ränteutgifterna dubbleras till nästa årsskifte”

Chefsekonomen ser dock ett stort ljus mitt i allt mörker.

Trio redo investera 10-tals miljarder

Megasatsningens första del börjar utvecklas.

Hemsö i tänkt storsatsning med fotbollsförbundet

Nils Styf: ”Vi ser mycket fram emot denna satsning på svensk fotboll”.

Convendum hyr 4.100 kvm

Skandia Fastigheter gör en stor uthyrning för coworking.

Ingka och Ikea satsar på egen coworking

Pilotprojekt i Kungens Kurva. Läs om bolagets satsning.

Realplay

Börsen överreagerar – en tillfällig puckel

Den underliggande marknaden pallar och nu finns det fynd att göra

Johan Bergmans nya uppdrag

Tidigare varit 15 år inom Niam.

Optimism kring mångmiljardaffär

Projektportfölj med nästan tusen bostäder i attraktiva 08-lägen.

Förlängt 12.000 kvm inom tull

Stora kontrakt i centrala Stockholm. Två välkända varumärken har valt att stanna kvar.

Oscar gör miljardköp – till 6,2 procent

161.000 kvm lokaler ingår i det senaste förvärvet. Säkrat finansiering till en årlig ränta om 3,5 procent.

Skandia lyfter med 12.000 kvm kontor i Arenastaden

Startar projekt på spekulation.

Grönt ljus för Nordrs megaplan om 74.000 kvm vid Solnavägen

Mark- och miljööverdomstolen nobbar prövning.

Tillbaka till förstasidan