Svefa skippar NAI och satsar offensivt

2004 gick Svefa med i det internationella nätverket NAI och bytte då namn till NAI Svefa. Nu, 14 år senare, väljer bolaget att lämna nätverket.

Annons

– Vi känner att vi gör större insatser än vad vi får tillbaka. Samtidigt har vi vuxit snabbt och är nu dubbelt så stort som det näst största medlemsföretaget i Europa. Vi känner att vi vill ha full frihet att växa vidare, säger Mikael Lundström, VD vid Svefa, till Fastighetsvärlden.

Kontraktet med NAI gick ut i slutet av mars och sedan 1 april heter bolaget alltså åter enbart Svefa. Bolagets logga är ny eftersom man är fri från NAI och den nya grafiska manualen bär tydliga spår av kartor och topografi för att koppla till Svefas ursprung.

Från NAI:s sida har det även sedan det blev en ny ägarbild 2012 (grundaren sålde till det amerikanska riskkapitalbolaget C-III Capital Partners) blivit ett allt större fokus på Nordamerika, vilket inte alla medlemmar i Europa gillat.

Svefa har växt snabbt under de senaste åren, både organiskt och genom bolagsköp av bland annat Fasticon och Värderingsdata. På tre år har bolaget gått från 110 anställda till att idag vara 180 anställda fördelade över 17 kontor runt om i landet.

– Vi vill fortsätta att växa. Vi har en tillfredsställande lönsamhet och har visat rekordsiffror varje år sedan 2014. Även 2017 blev ett sådant. Siffrorna blev precis klara, berättar Mikael Lundström.

Han konstaterar att målet är att Svefa ska öka antalet anställda. Det kan även bli aktuellt med fler bolagsköp.

– Vi utvärderar löpande förvärvsmöjligheter, men vi får se hur det går. Vi får dessutom ganska mycket propåer efter att vi gjort de tidigare förvärven. Men det är inom befintliga affärssegment som vi vill växa. Det är kvalificerad rådgivning som vi sysslar med.

Det är inte aktuellt att köpa teknikkonsulter eller börja med förvaltning.

Av Svefas omsättning står offentlig sektor för drygt hälften, och där har kommunerna haft en allt större volym de senaste åren. Även transaktionsverksamheten har haft ett bra flyt den senaste tiden.

– Vi har ett bra team och har tillgång till kompetens inom andra enheter inom Svefa när det behövs. Det gör oss ganska unika vid en del affärer, säger Gustav Källén, vice VD & affärsområdeschef transaktioner.

Svefa har nästan dominerat transaktionsmarknaden i Borlänge, Gävle, Karlskrona, Sundbyberg, Södertäljeden senaste tiden och har även gjort några affärer i Stockholm, till exempel försäljningen av Stockholm Vatten-huset på Torsgatan.

Tio anställda finns på Svefas transaktionsenhet.

Svefa kommer att lansera sin nya grafiska profil utåt marknaden i samband med att bolagets skogsrapport släpps i maj och därefter i bolagets fastighetsrapport, där 24 orter analyseras, som släpps under Almedalen.

Där kommer rådgivningsbolaget för övrigt att storsatsa i år.

– Vi kommer att vara hela 15 medarbetare på plats i Visby. Det är fler än någonsin, säger Mikael Lundström och berättar att bolaget i år drog ner på närvaron och aktiviteterna under Mipim dit bolaget i år endast skickade fem medarbetare.

– Almedalen känns väldigt rätt för oss.

Lundström konstaterar att Svefa framöver gärna skulle vilja ha några partners i de övriga nordiska länderna, men att det idag finns få oberoende. Det visade också att NAI endast hade medlem från Danmark, men inte från Norge eller Finland.

Fler Nyheter från förstasidan

Nytt Areim-jv köper hela 450.000 kvm logistik

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

Tillbaka till förstasidan