Sveafastigheter och AP3 startar nytt fastighetsbolag

Köpradar på 30 orter. Sveafastigheter och Tredje AP-fonden går in i ett samarbete och startar ett nytt bolag med fokus på kontors- och handelsfastigheter i växande regionstäder.

Målsättningen är att, genom en aktiv och lokalt förankrad förvaltning, skapa en fastighetsportfölj med hög och stabil avkastning. Bolaget kommer att ägas av AP3 (som har ett kraftig majoritetsägande) och förvaltas av Sveafastigheter.

Under sommaren har tre fastighetsförvärv genomförts, med tillträde 1 september. Förvärven omfattar femton kommersiella fastigheter i Eskilstuna, Skövde, Halmstad, Trollhättan och Östersund samt två handelsfastigheter i Karlskrona. Investeringarnas sammanlagda fastighetsvärde uppgår till närmare 700 miljoner kronor.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden handlar det om det bestånd med kommersiella fastigheter som Akelius sålde i somras (läs mer och se fastighetslista här). Där handlar det om 55.000 kvm lika fördelat mellan kontor och handel samt med ett bostadsinslag i Östersund.

Dessutom ingår två fastigheter, båda i Karlskrona, som danska K/S avyttrat. Det handlar om fastigheterna Svärdet 1 och Svärdet 2 som ligger i det externa i handelsområdet Slottsbacken nära Amiralen i Karlskrona (vid E22:an). Den totala ytan där är 6.500 kvm.

Johan Tengelin, VD Sveafastigheter:

– Vi ser fram emot att starta upp ett nytt bolag med AP3 som långsiktig investerare. Tanken är att utgå från Sveafastigheters etablerade affärsmodell och i samarbete med AP3 skapa en långsiktigt hållbar fastighetsinvestering. För Sveafastigheters del stämmer samarbetet väl med bolagets bredade strategi att erbjuda attraktiva och tydligt strukturerade investeringsmöjligheter med en annan tidshorisont än för de traditionella fonderna.

Tengelin berättar för Fastighetsvärlden att ungefär 30 svenska orter finns på bolagets köpradar och där kan de tre största städerna räknas bort, förutom om det inte skulle dyka upp något i utkanten.

Klas Åkerbäck, AP3 Senior portföljförvaltare:
– Vi ser en stor potential i den är typen av investering eftersom det kompletterar våra befintliga fastighetsinnehav. Med en aktör som Sveafastigheter med sitt lokala nätverk tror jag att samarbetet kan generera en attraktiv riskjusterad avkastning.

Fastighetsvärlden Idag 2015-09-01

Fler Nyheter från förstasidan

Dubblar i CBD – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Stor uthyrning på plats i Skärholmen

Bygger om handel till kontor.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Tillbaka till förstasidan