Trion Klaus Hansen Vikström, Christian Hermelin och Gustaf Hermelin står bakom bolaget Stadsutvecklarna.

Supertrio in i unikt projekt i Nynäshamn

Alkärrsplans Intressenter, en samarbetskoncern mellan P&E, Stadsutvecklarna och de lokala fastighetsägarna Irenmark och Forsman, har förvärvat den tidigare sjukhusbyggnaden med mark för utveckling i Nynäshamns centrum. Säljare är kommunen. Priset: 175 miljoner.

Bakom bolaget Stadsutvecklarna finns Klaus Hansen Vikström, Christian Hermelin och Gustaf Hermelin.

Klaus Hansen Vikström var tills nyligen vice vd och chef affärsutveckling vid Fabege, Christian Hermelin var under en längre period vd vid Fabege och Gustaf Hermelin har varit vd vid Klövern och Catena.

Genom förvärvet tar aktörerna över fastigheten Nornan 32, mitt i centrala Nynäshamn. Fastigheten har adressen Idunvägen 1, ett kvarter från torget och 400 meter från gästhamnen och pendeltågsstationen.

Fastigheten omfattar befintlig sjukhusbyggnad med verksamheter inom vård, utbildning och kommunal verksamhet samt en parkering och utvecklingsbar mark. Med förvärvet vill aktörerna stärka Nynäshamns centrum, platsens attraktionskraft och betydelse för kommuninvånarna genom att bygga bostäder och ytor för efterfrågad handel och service.

Fastighetsvärlden kan berätta att den existerande byggnaden innehåller cirka 12.000 kvm uthyrbar yta. Köparen ska utöver det driva detaljplan med ambitionen att bygga ca 150–200 bostadslägenheter plus handel och service.

Affären sker som en bolagsföräljning av aktieinnehavet i Alkärrsplans Utvecklings AB till ett underliggande fastighetsvärde om 175 miljoner kronor. En tilläggsköpeskilling tillkommer efter att marken på Alkärrsplan blivit planlagd och bygglov beviljats för bostäder och handel.

Fastigheten, som varit i kommunen ägo sedan 2007, är i det närmaste fullt uthyrt. Här finns bland annat campus för högskola och komvux, familjecentral, särskola och vårdcentral. Vakansgraden är låg, 2-3 procent. Den sjukhusverksamhet som ursprungligen fanns där har sedan länge flyttat till Handen i Haninge.

Utmaningen. Så här ser den centrala fastigheten ut idag, en betongklump.

Samarbetet inom koncernen är unikt och samlar lång och gedigen erfarenhet och kunskap av att bygga bostäder och utveckla stad samt nödvändig lokal förankring för ett lyckat genomförande och initierad förvaltning.

–  Nynäshamn har ett fantastiskt läge som erbjuder möjlighet att kombinera stadsliv med friluftsliv och goda kommunikationer med bil och pendeltåg till Stockholm C. Med Irenmark och Forsman som lokala aktörer och med bröderna Christian & Gustaf Hermelins och Klaus Hansen Vikströms långa erfarenhet av stadsutveckling ser vi fram emot att få bli en del av kommunens framtid, säger Karl-Johan Grem, Koncernchef P&E Fastigheter.

–  Utveckling av Alkärrsplan, mitt i centrum, är avgörande för hela kommunens framtid och tillväxt och det är fantastiskt att nu kunna göra verklighet av den önskan som funnits bland kommunens invånare och politiker många år. Som långvariga fastighetsägare och aktörer i Nynäshamn vet vi att det finns en stor efterfrågan på centralt belägna bostäder och ytor för olika verksamheter i stadskärnan. Nynäshamn har all potential att växa och bli än mer attraktivt, säger Camilla Irenmark, VD Nynäshamns Centrum Förvaltning AB.

–  Det känns tryggt att det är lokala och välkända entreprenörer som redan är etablerade i kommunen som tar över bolaget och därigenom den fortsatta utvecklingen av området med attraktiva bostäder och handelsytor, säger Harry Bouveng (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi ser möjligheten att förändra en grå klump mitt i staden till ett levandegörande centrum. Med nya lokala ägare av fastigheten och marken runt sjukhuset skapas möjligheter att skapa en plats för omsorg, vård, utbildning och kommunalservice, säger Patrik Isestad (S), kommunalråd i opposition.

De befintliga kontrakt som hyresgästerna i sjukhusets lokaler idag har med Alkärrsplans Utvecklings AB tas över av de nya ägarna från tillträdesdagen då de följer med i affären. De nya ägarna kommer att tillträda i januari 2023.

Fler Nyheter från förstasidan

Almedalen

Höjdpunkter Almedalen 2022

FV listar ett 90-tal höjdpunkter för fastighets- och byggbranschen.

Lista: Så många från bolagen åker till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under fredagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Tillbaka till förstasidan