Så blir Sundbyberg när spårbarriären är borta

Nu kommer nya illustrationer som visar hur centrala Sundbyberg kan komma att se ut när järnvägen, som kluvit stadskärnan i två delar, har övertäckts. Den nya stationen ska bli en effektiv knutpunkt – med service och handel i bottenplanet.

Sundbybergs station är en av Sveriges mest trafikerade. Men i dag finns det bara en plattform som ska fördelas mellan passagerare från pendel-, region- och fjärrtåg.

När Mälarbanan står klar med fyra spår, i tunnel under Sundbyberg, behövs två nya plattformar och nya anslutningar till tunnelbana, tvärbana och busstrafik. Samt ett nytt resecenter.

Sundbybergs stad har sedan tidigare tecknat ett intentionsavtal med AMF Fastigheter om att utveckla ett det nya stationshushet (FV avslöjade planerna på 10.000-tals kvadratmeter kontor i oktober 2018, läs mer här).

Det nya resecentrumet ska bli en ny effektiv knutpunkt som också ska tillföra ett nytt bidrag i stadsrummet – i bottenvåningen planeras för lokaler med service och handel.

I planprogrammet såväl som i intentionsavtalet för stationshuset finns en vilja att genomföra en arkitekttävling/parallella uppdrag för stationshuset som exploatören ska hålla i och där Sundbybergs stad medverkar i arbetet att utse vinnande förslag.

Även utformningen av Sundbybergs nya stadskärna är under planering – här har också förslagen börjat trilla in. Se bildspelet nedan.

Planprogrammet för stadskärnan godkändes av kommunstyrelsen den 12 mars 2018.

Stora privata fastighetsägare i Sundbyberg vid sidan av AMF Fastigheter är bland annat Vasakronan (som till exempel ska bygga Skatteverkets nya kontor), Fabege (som nyligen färdigställt ett stort projekt vid stationen), Skandia Fastigheter (bygger bostäder något norrut), Alecta (äger Signalfabriken) och Atrium Ljungberg. Humlegården äger Swedbankhuset vid gränsen till Solna och Balder har projektmöjligheter nära Bällstaån.

Det östra torget föreslås ha direkt entré till pendeltågstationen och möjliggör smidiga byten för tillresande med cykel och bil. Illustration: AMF Fastigheter/Sweco Architects
Vy från Landsvägen mot sydost. Utökad torgyta vid det nya Stationshuset. Illustration: AMF Fastigheter/Sweco Architects.
Vy från västra stationsentrén Sundbyberg station och torgytan framför, trafiknodens mittpunkt. Här planeras för smidiga byten mellan olika transportslag: kollektiva färdmedel och cykel. Stationshusets konstruktion är anpassad efter spåranläggningen under mark. Illustration: AMF Fastigheter/SwecoArchitects.
Vy västerut genom Arkaden sedd från östra torget mot tunnelbaneuppgången vid Lysgränd. En trygg och tillgänglig passage mellan det östra och västra torget. Här planeras lokaler i bottenvåning med service och handel. Illustration: Sweco Architects/AMF Fastigheter samt Marge Arkitekter/Vasakronan
Flygvy över östra delen av planområdet sett från nordost. Nytt stationshus, tillbyggda kontorshus i Kv Godset och Kv Sundbyberg 2:78 och östra torget i förgrunden. Nya utrymmen för allmänheten planeras nära gränsen till Solna med såväl torg som gångpassager på respektive sida om stationshuset.
Vy västerut vid korsningen Järnvägsgatan och Starrbäcksgatan. Korsningen kan utformas som en entré och förlängning av Marabouparken, där konstverk i stadsbilden kan länka samman parken med promenadstråket. Illustration: Sweco.
Vy från biblioteket Signalfabriken österut över ett framtida grönt promenadstråk med flera torgytor och körbana längs med stråket. En grön inramning av platsen utanför bibliotekets nya entré. Illustration: Sweco Architects.
Sturegatans handelsstråk planeras förstärkas genom öppna bottenvåningar med service och handel, vilket förlänger stråket hela vägen mot Solna. Illustration: Vasakronan/Marge Arkitekter. Foto: Johan Fowelin.
Vy västerut utmed den gröna promenaden längs med Järnvägsgatan. Körbanan föreslås flyttats till den södra sidan av Järnvägsgatan för att skapa en trivsam miljö med fler mötesplatser på den soliga sidan av promenadstråket. Illustration: Sweco Architects.
Grönskan är också en anläggning för att ta hand om dagvatten, regn som tidigare kunde rinna undan i banvallen. Illustration: Sweco Architects.

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Efter beskedet: SBB rusar tvåsiffrigt på börsen

SBB:s aktie rusar på börsen efter affären med Brookfield.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Ny strategi – SBB frigör 8 miljarder

En ny uppgörelse med Brookfield om ägandet i utbildningsportföljen EduCo utgör en grundbult i SBB:s nya strategi. Den tillför även betydande likvididitet och syftar även till ökad transparens.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Tillbaka till förstasidan