Studie: Höga förväntningar på dagens kontor
Hybridarbete är i dag både norm och förväntan – men det fysiska kontoret har fortfarande en nyckelroll. Svenska kontorsarbetare nöjer sig inte längre med skrivbord och kaffemaskin: kontoret ska bygga kultur, främja gemenskap och vara värd resan dit. Insikterna kommer från en ny global studie med över 10.000 respondenter genomförd av ISS, ett ledande företag inom facility management och workplace experience.
Hybridarbete har blivit normen för de flesta kontorsarbetare världen över, med 8 av 10 som arbetar på distans minst en dag varje vecka. Samtidigt tycker 74 procent av de svenska kontorsarbetarna att det fysiska kontoret är viktigt. Den främsta upplevda fördelen med att arbeta på kontoret är att tillbringa tid med kollegor.
– Svenskar spenderar mer tid på kontoret än många andra nationaliteter och ser det som en viktig plats. Samtidigt ställer vi högre krav och vill att kontoret ska stödja en balans mellan samarbete, socialt umgänge och självständigt fokusarbete. Kontoret måste vara mångfacetterat, säger Gustaf Landin, vd på ISS Sverige.
För tredje året i rad ser vi att pendlingen utgör det största hindret för att åka till kontoret. När respondenterna tillfrågas vad som skulle få dem att arbeta mer från kontoret i framtiden, är den främsta drivkraften gratis frukost, lunch, snacks och gott kaffe. Även faciliteter som gym är högt på önskelistan, tillsammans med förmåner som arbetstidsförkortning motsvarande restiden till kontoret, subventionerad pendling och organiserade sociala aktiviteter.
– Förväntningarna på kontoret är höga, och även om arbetsgivare inte alltid kan tillgodose varje önskemål, råder det ingen tvekan om att arbetsgivare måste utveckla arbetsplatsupplevelser som gör det värt att pendla. Här handlar det om att förstå vad som driver motivation och engagemang bland de anställda på just ert företag, säger Gustaf Landin.
Fler insikter från undersökningen:
Hybridarbete: från önskan till verklighet.
77% anger att man arbetar hemifrån varje vecka.
Färre ser risker med hemarbetet.
Andelen som inte ser några risker alls med hemarbete har ökat från 1 procent 2023 till 21 procent i år.
Inte en generationsfråga, men livssituation.
Behov och preferenser i arbetslivet följer inte alltid ålder eller roll. Det handlar snarare om livssituation, om var man befinner sig i livet.