Kasai Group öppnar bar på taket till Strand Hotel på Nybrokajen. Radisson Collection Strand har tagit in restauranggruppen som tar över restaurang och barer på hotellet, med servering på taket som en start. Fastighetsägare är Frimurare Orden.
– Det här huset har alltid haft en själ, men under senare år har den fått vila, säger Paulo Fagundez, vd och grundare till Kasai Group till Fastighetsvärlden.
Kasai Group öppnar takbar på Radisson Collection Strand Hotel på Nybrokajen. Takterrassen har tidigare aldrig varit använd på fastigheten Måns Bock 6 som totalt innehåller 11.326 kvm lokaler. Byggnaden är uppförd 1911–1912 efter ritningar av arkitekt Ludwig Peterson inför de olympiska spelen som hölls i Stockholm 1912.
Takbaren får namnet Bar Charles, en hyllning till Alexandra Charles legendariska nattklubb Alexandra’s som öppnade på Strand Hotel våren 1968.

– Vi har länge haft en dröm om att skapa en destination som kombinerar kvalitet, atmosfär och historia – och Nybrokajen 9 kändes som den perfekta platsen. När möjligheten dök upp att ta över hela mat- och dryckesutbudet i det här klassiska huset var det ett självklart ja. Det här är ett projekt som får oss att växa, både som entreprenörer och som kreatörer, säger Jonas Ghauri till Fastighetsvärlden.
– Det här huset har alltid haft en själ, men under senare år har den fått vila. Vi såg det som ett unikt tillfälle att väcka liv i en av Stockholms mest ikoniska adresser och göra något nytt – men med respekt för historien. Det är ett passionerat projekt som vi båda känt starkt för från dag ett, säger Paulo Fagundez.
Har det varit svårt att få till med tanke på att det är ett tidigare outnyttjat tak?
– Det började med att det kom till vår kännedom att det fanns en oanvänd takyta i huset – och vi blev såklart nyfikna. När vi väl kom upp dit och såg den oslagbara utsikten visste vi att vi var något på spåren. Men det har varit ett gediget arbete, inte minst tekniskt och juridiskt. Vi har fått arbeta nära både fastighetsägaren och myndigheter för att få ihop helheten, säger Jonas Ghauri.
– Just att taket inte använts tidigare gjorde att det krävdes mycket kreativitet och lösningsfokus. Att omvandla en yta som aldrig haft kommersiell användning till en publik plats kräver respekt för både säkerhet, arkitektur och stadsbild. Men resultatet gör allting värt det, säger Paulo Fagundez.

Enligt Jonas Ghauri har fastighetsägaren Svenska Frimurare Orden länge haft en vision om att utnyttja takterrassen, men det har inte tidigare varit praktiskt genomförbart.
– Det krävdes ett samarbete mellan flera parter för att kunna realisera idén – och när vi klev in som tredje part, tillsammans med hotellet i grannfastigheten, föll bitarna på plats, säger Jonas Ghauri.
– Det har varit ett väldigt fint och framåtblickande samarbete. Frimurare Orden har haft en genuin önskan att ge nytt liv åt huset, men det är först nu – med oss, hotellet och deras öppna hållning – som förutsättningarna funnits att göra något riktigt bra. Det här är ett projekt som bygger på en gemensam ambition, säger Paulo Fagundez.
Takytan ger plats för ungefär 150 gäster. Till en början är takterrassen i fokus, men planen är att lansera flera delar av huset under året, däribland restaurang och barer inomhus. Kasai Group bygger ett koncept där olika ytor ska få olika roller men som samverkar med varandra.
– Vi har också tänkt mycket på flöden och funktion. Det ska kännas luftigt men levande – en plats där man både kan hänga med vänner eller bara sitta tyst och njuta av utsikten. Det är en resa vi precis har börjat, men ambitionen är att hela Strand ska bli ett levande hus för olika typer av upplevelser, från frukost till sen kväll, säger Paulo Fagundez.
Takbaren kommer att hålla öppet från dag till sen kväll, när vädret tillåter. Baren öppnar inom kort och just nu är restauranggruppen i slutfasen av förberedelser. Ingången kommer att ske genom Radisson Collection Strand Hotel vid Nybrokajen, där det finns en hiss som tar gästerna direkt upp till taket.
Kasai Group startade sin första enhet 2016, med ett tydligt fokus på upplevelsebaserade restauranger och barer. I dag finns man i Stockholm, Visby, Malmö och Luleå och Bar Charles blir gruppens tioende koncept. Tidigare har konceptet varit japanskt men nu går man utanför det mot det skandinaviska, internationella.
– Vi vill skapa en plats som känns både global och lokal, där vi själva skulle vilja hänga som gäster. Det är ett nytt steg, men med samma passion för detaljer och upplevelse, säger Jonas Ghauri.
