”Straffskatt” och jurister hinder för svenskar i USA

Annons

Mipim 2014. Utländska investerares intresse för USA växer men intresset skulle kunna vara ännu större. Det var en åsikt som en panel bestående av amerikanska investerare och analytiker gav uttryck för i samband med fastighetsmässan Mipim. De två enskilt största hindren för utländska investerare i USA är juridik och skatter och experterna vill se lättnader på båda fronterna.

– Idag om du kommer in som utländsk investerare i USA med den ”know how” du samlat på dig i Europa, då är du rökt. Det fungerar helt annorlunda här och är du inte beredd att satsa miljoner dollar för att rekrytera en armé av advokater så kommer du aldrig att begripa vad som krävs för att tjäna pengar på den här marknaden, säger James Kuhn, president på Newmark Grubb Knight Frank.

Men juridiska trassligheter åsido så är det största problemet idag att utländska investerare måste betala en särskild skatt på förtjänst vid försäljning som de inhemska investerarna slipper.

– Idag förlorar vi investeringar. Många investerare som jag har pratat med säger att de investerar i Storbritannien fast de egentligen ville investera i USA. Det är skatten som skrämmer bort dem, säger James Fetgatter chief executive för AFIRE.

Enligt paneldeltagarna har diskussionerna om att sänka ”straffskatten” för utländska investerare aldrig varit så aktiv som nu och det ska finnas stöd från både demokrater och republikaner i kongressen för att ta bort eller sänka skatten.

– Problemet ligger i Washington. Washington ser bara till intäkterna och minskar intäkterna från de utländska investerarna så måste de höjas någon annanstans, hos de inhemska investerarana och det är politiskt självmord. Utländska investerare har inte rösträtt, säger Will McIntosh, global head of research, USAA Real Estate Company.

James Kuhn säger att det är möjligt att lättnader sker men att man inte ska räkna med det:

– Investerar man i USA med förhoppningar om att den här skatten ska försvinna eller minska så fattar man inte ett rationellt beslut. Som det är nu får man räkna på sin investering och inkludera skatten när man gör exit.

Största utländska köpare på den amerikanska marknaden under 2013 var Kanada som investerade 11,8 miljarder dollar, följt av Kina som investerade 3,1 miljarder. Bland de europeiska länderna var Tyskland största investerare med 2,2 miljarder dollar, följt av Norge – boostade av Norska Oljefonden – med 1,8 miljarder dollar.

Flera svenska aktörer förvärvade också i USA under 2013, däribland Ramsbury och AP3.

Fastighetsvärlden Idag           2014-03-12

Fler Nyheter från förstasidan

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Tillbaka till förstasidan