Storkonkurs med hus för cirka 5 miljarder

Bankerna tröttnade och sätter Kefren i konkurs – Volvo och SKF stora hyresgäster. I fredags sade bankkonsortiet för seniorlånen i Kefren Properties upp lånen till omedelbar betalning. Enligt vad Fastighetsvärlden erfar lämnades det under eftermiddagen dessutom in en ansökan om konkurs till tingsrätten. Beskedet kommer efter två års förhandlingar för att få till en finansiell rekonstruktion av bolaget. Händelseutvecklingen är långt ifrån oväntad men innebär samtidigt att ett av de största fallissemangen på den svenska fastighetsmarknaden under 2000-talet nu är ett faktum.

Ole Vagner med flera investerare tog över fastighetsbeståndet från Landickoncernen omkring årsskiftet 2008/2009. Deras övertagande var i sig en räddningsoperation då bolaget inte klarade lånevillkoren. Vagner som gått in med substantiella belopp i de obligationer som utgjorde den ursprungliga toppfinansieringen i Keops IX, sedermera Landic IX och Kefren IX, tillförde då även visst nytt kapital vilket innebar att finansiärerna gav respit.

Men under två års tid har företaget levt under galgen då vakanserna ökat och även förvaltningskostnaderna skenat. Genom nedvärdering av fastighetsbeståndet har Kefren hela tiden haft en alldeles för hög belåningsgrad. Det har även inneburit så kallad cash-sweep, företaget har inte kunnat använda kassaflödet till nödvändiga investeringar i beståndet, där fritt kassaflöde förts till ett spärrat bankkonto som säkerhet för bankernas lån.

För ett par veckor sedan meddelade Kefren att fastigheterna skrivits ned till marknadsvärdena då osäkerhet förelåg om den framtida finansieringen. Det innebar att det egna kapitalet raderades ut i många av gruppens bolag.

Kefrens stora fastighetsbestånd kommer från den stora fastighetsaffär som Kungsleden och Keops gjorde sommaren 2006. Bland de stora hyresgästerna finns Volvo, Ericsson och SKF.

FASTIGHETSVÄRLDEN IDAG 2011-04-18

Fler Nyheter från förstasidan

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Elias Georgiadis, vd vid Stenhus Fastigheter.

Stenhus har sikte på ytterligare uppköp

Efter att ha tuggat i sig flera noterade bolag har Stenhus nu funnit ytterligare ett bolag som man går in tungt i, kanske för ett kommande uppköp.

Aktien som drabbade SBB:s resultat stenhårt

Det har pratats en hel del om värdet på JM-posten hos SBB. Men det var ett annat innehav som påverkade halvårsresultatet negativt med över en miljard.

Tillbaka till förstasidan