Stordalen med tre handelsköp i Norge

Petter Stordalen-ägda Aurora som köpare, och Steen & Strøm, som säljare, har ingått ett köpeavtal om de två köpcentrumen Gulskogen och Arkaden, samt 25 procent av köpcentrumet Maxi. Affären värderas till 2,6 miljarder norska kronor. Förvärvet beräknas slutföras under juli 2022.

Pangea har varit Auroras rådgivare i affären.

Gulskogen i Drammen står för 80 procent av köpet med ett bruttoförmögenhetsvärde nära 2,1 miljarder NOK. Gulskogen har en bruttouthyrningsbar yta på mer än 40.000 kvm med en bruttoomsättning på 1,5 miljarder NOK (2021). Drygt 300.000 personer bor inom 30 minuters bilresa från köpcentret som ligger i ett väletablerat handelskluster där 1.500 bostäder ska utvecklas de kommande åren.

– Gulskogen är en verkligt imponerande shoppingdestination i en blomstrande region. Centret tillgodoser de dagliga behoven i en stor del av Drammensområdet, det har ett starkt utbud av shopping och tjänster och vi ser en möjlighet att ytterligare växa och förbättra Gulskogen under de kommande åren, säger Lars Ove Løseth, vd för Aurora Eiendom.

Arkaden är en av Stavangers mest centrala shoppingdestinationer, belägen i hjärtat av stadens centrum och tillgänglig för hela befolkningen i storstadsområdet. Arkaden har 14 butiker och mer än 8 000 kvm butiksyta. Marknaden för kommersiella fastigheter av hög kvalitet i centrala Stavanger ser en ökad efterfrågan och köpcentret gynnas av mycket god synlighet i ett område med många andra butiks- och butiksmöjligheter.

Köpet av 25 procent av Maxi i Hamar ger Aurora exponering mot ett attraktivt utvecklingsprojekt för att stärka en etablerad shoppingdestination. Utvecklingen av ett bostadsprojekt i anslutning till centrum ger ett mervärde till Maxi-köpet. Centret förvärvas tillsammans med Utstillingsplassen Eiendom, Dolphin Eiendom och Rica Eiendom och alla parter kommer att ha 25 % ägande vardera.

Efter dessa köp kommer Aurora att helt äga åtta köpcentrum i Norge med ett totalt bruttotillgångsvärde på över 8,8 miljarder NOK. De åtta centrumen har en total uthyrningsbar yta på närmare 200 000 kvm och en årlig uthyrningsgrad på 18,3 miljoner (2021). Resten av portföljen består av Vinterbro Senter i Ås kommun nära Oslo, Amanda Storsenter i Haugesund, Nerstranda i Tromsø, Farmandstredet i Tønsberg, Buskerud Storsenter nära Drammen och Nordbyen i Larvik. Aurora kommer att fortsätta satsa på köpcentrum med en nummer ett i attraktiva lägen och ett spännande utbud av butiker och tjänster.

Aurora äger också 50 procent av det ledande fastighetsförvaltningsbolaget Alti Forvaltning AS. Alti lägger till Gulskogen, Arkaden och Maxi till portföljen av center under dess förvaltning.

Förvärvet kommer att finansieras av en blandning av lån och eget kapital.

Gulskogen i Drammen.
Arkaden i Stavanger.
Maxi i Hamar.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Tillbaka till förstasidan