Stordalen med tre handelsköp i Norge

Petter Stordalen-ägda Aurora som köpare, och Steen & Strøm, som säljare, har ingått ett köpeavtal om de två köpcentrumen Gulskogen och Arkaden, samt 25 procent av köpcentrumet Maxi. Affären värderas till 2,6 miljarder norska kronor. Förvärvet beräknas slutföras under juli 2022.

Pangea har varit Auroras rådgivare i affären.

Gulskogen i Drammen står för 80 procent av köpet med ett bruttoförmögenhetsvärde nära 2,1 miljarder NOK. Gulskogen har en bruttouthyrningsbar yta på mer än 40.000 kvm med en bruttoomsättning på 1,5 miljarder NOK (2021). Drygt 300.000 personer bor inom 30 minuters bilresa från köpcentret som ligger i ett väletablerat handelskluster där 1.500 bostäder ska utvecklas de kommande åren.

– Gulskogen är en verkligt imponerande shoppingdestination i en blomstrande region. Centret tillgodoser de dagliga behoven i en stor del av Drammensområdet, det har ett starkt utbud av shopping och tjänster och vi ser en möjlighet att ytterligare växa och förbättra Gulskogen under de kommande åren, säger Lars Ove Løseth, vd för Aurora Eiendom.

Arkaden är en av Stavangers mest centrala shoppingdestinationer, belägen i hjärtat av stadens centrum och tillgänglig för hela befolkningen i storstadsområdet. Arkaden har 14 butiker och mer än 8 000 kvm butiksyta. Marknaden för kommersiella fastigheter av hög kvalitet i centrala Stavanger ser en ökad efterfrågan och köpcentret gynnas av mycket god synlighet i ett område med många andra butiks- och butiksmöjligheter.

Köpet av 25 procent av Maxi i Hamar ger Aurora exponering mot ett attraktivt utvecklingsprojekt för att stärka en etablerad shoppingdestination. Utvecklingen av ett bostadsprojekt i anslutning till centrum ger ett mervärde till Maxi-köpet. Centret förvärvas tillsammans med Utstillingsplassen Eiendom, Dolphin Eiendom och Rica Eiendom och alla parter kommer att ha 25 % ägande vardera.

Efter dessa köp kommer Aurora att helt äga åtta köpcentrum i Norge med ett totalt bruttotillgångsvärde på över 8,8 miljarder NOK. De åtta centrumen har en total uthyrningsbar yta på närmare 200 000 kvm och en årlig uthyrningsgrad på 18,3 miljoner (2021). Resten av portföljen består av Vinterbro Senter i Ås kommun nära Oslo, Amanda Storsenter i Haugesund, Nerstranda i Tromsø, Farmandstredet i Tønsberg, Buskerud Storsenter nära Drammen och Nordbyen i Larvik. Aurora kommer att fortsätta satsa på köpcentrum med en nummer ett i attraktiva lägen och ett spännande utbud av butiker och tjänster.

Aurora äger också 50 procent av det ledande fastighetsförvaltningsbolaget Alti Forvaltning AS. Alti lägger till Gulskogen, Arkaden och Maxi till portföljen av center under dess förvaltning.

Förvärvet kommer att finansieras av en blandning av lån och eget kapital.

Gulskogen i Drammen.
Arkaden i Stavanger.
Maxi i Hamar.

Fler Nyheter från förstasidan

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Elias Georgiadis, vd vid Stenhus Fastigheter.

Stenhus har sikte på ytterligare uppköp

Efter att ha tuggat i sig flera noterade bolag har Stenhus nu funnit ytterligare ett bolag som man går in tungt i, kanske för ett kommande uppköp.

Aktien som drabbade SBB:s resultat stenhårt

Det har pratats en hel del om värdet på JM-posten hos SBB. Men det var ett annat innehav som påverkade halvårsresultatet negativt med över en miljard.

Tillbaka till förstasidan