Stordalen med tre handelsköp i Norge

Petter Stordalen-ägda Aurora som köpare, och Steen & Strøm, som säljare, har ingått ett köpeavtal om de två köpcentrumen Gulskogen och Arkaden, samt 25 procent av köpcentrumet Maxi. Affären värderas till 2,6 miljarder norska kronor. Förvärvet beräknas slutföras under juli 2022.

Annons

Pangea har varit Auroras rådgivare i affären.

Gulskogen i Drammen står för 80 procent av köpet med ett bruttoförmögenhetsvärde nära 2,1 miljarder NOK. Gulskogen har en bruttouthyrningsbar yta på mer än 40.000 kvm med en bruttoomsättning på 1,5 miljarder NOK (2021). Drygt 300.000 personer bor inom 30 minuters bilresa från köpcentret som ligger i ett väletablerat handelskluster där 1.500 bostäder ska utvecklas de kommande åren.

– Gulskogen är en verkligt imponerande shoppingdestination i en blomstrande region. Centret tillgodoser de dagliga behoven i en stor del av Drammensområdet, det har ett starkt utbud av shopping och tjänster och vi ser en möjlighet att ytterligare växa och förbättra Gulskogen under de kommande åren, säger Lars Ove Løseth, vd för Aurora Eiendom.

Arkaden är en av Stavangers mest centrala shoppingdestinationer, belägen i hjärtat av stadens centrum och tillgänglig för hela befolkningen i storstadsområdet. Arkaden har 14 butiker och mer än 8 000 kvm butiksyta. Marknaden för kommersiella fastigheter av hög kvalitet i centrala Stavanger ser en ökad efterfrågan och köpcentret gynnas av mycket god synlighet i ett område med många andra butiks- och butiksmöjligheter.

Köpet av 25 procent av Maxi i Hamar ger Aurora exponering mot ett attraktivt utvecklingsprojekt för att stärka en etablerad shoppingdestination. Utvecklingen av ett bostadsprojekt i anslutning till centrum ger ett mervärde till Maxi-köpet. Centret förvärvas tillsammans med Utstillingsplassen Eiendom, Dolphin Eiendom och Rica Eiendom och alla parter kommer att ha 25 % ägande vardera.

Efter dessa köp kommer Aurora att helt äga åtta köpcentrum i Norge med ett totalt bruttotillgångsvärde på över 8,8 miljarder NOK. De åtta centrumen har en total uthyrningsbar yta på närmare 200 000 kvm och en årlig uthyrningsgrad på 18,3 miljoner (2021). Resten av portföljen består av Vinterbro Senter i Ås kommun nära Oslo, Amanda Storsenter i Haugesund, Nerstranda i Tromsø, Farmandstredet i Tønsberg, Buskerud Storsenter nära Drammen och Nordbyen i Larvik. Aurora kommer att fortsätta satsa på köpcentrum med en nummer ett i attraktiva lägen och ett spännande utbud av butiker och tjänster.

Aurora äger också 50 procent av det ledande fastighetsförvaltningsbolaget Alti Forvaltning AS. Alti lägger till Gulskogen, Arkaden och Maxi till portföljen av center under dess förvaltning.

Förvärvet kommer att finansieras av en blandning av lån och eget kapital.

Gulskogen i Drammen.
Arkaden i Stavanger.
Maxi i Hamar.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan