Det äldre gamla riksbankshuset i Linköping, Knäppingsborg i Linköping och ett bostadshus i Norrköping. Det sistnämnda är ett exempel på ett hus som Ståhls själva byggt.

Heimstaden köper hela Ståhls för 3,7 miljarder

334.000 kvm byter ägare. Heimstaden, som ägs av norrmannen Ivar Tollefsen, har ingått avtal om att förvärva aktierna i Henry Ståhl Fastigheter AB som omfattar 334.000 kvm bostäder och lokaler i Norrköping, Linköping och Örebro.

Vid årsskiftet så bedömdes värdet på det bestånd som ingår i försäljningen till omkring 3,5 miljarder. Fastighetsvärlden bedömer att den nu avtalade affären sker med ett underliggande fastighetsvärde omkring 3,7 miljarder. Transaktionen var en off market-affär. Det är den hittills i år tredje största transaktionen på den svenska fastighetsmarknaden. Säljare är Mikael Ståhl genom bolag. Tillträde är planerat till årsskiftet 2014/15.

– Fastigheterna är centralt belägna på samtliga tre orter. Städer som idag har en stark tillväxt. Bolaget har även en kompetent, engagerad och lojal personal som ger hyresgästen den trygghet och trivsel som är så viktig i dagens samhälle. Vi vill fortsätta att vara en del av människors vardag, i hemmet, på jobbet och i skolan. Vi vill bli en del av Norrköping, Linköping och Örebros framtid och ser fram emot att inom en snar framtid kunna komplettera beståndet med fler bostadsfastigheter, säger Heimstadens VD Patrik Hall.

Totalt rör det sig om 198.000 kvm lokaler och 136.000 kvm bostäder. Transaktionen var en off market-affär.

Peter Karlström, VD på Henry Ståhl Fastigheter:

– Vi som idag arbetar och känner varmt för det familjära Ståhl är trygga att under Heimstadens ägande fortsätta förvaltningen av våra fastigheter och utvecklingen av de orter vi är verksamma på. Vi kommer även att fortsätta med förvaltningsuppdraget för det fastighetsbestånd som inte ingår i denna affär och ägs av familjen Ståhl. Dessa fastigheter finns i Norrköping och Uppsala. Det är också med spänning vi ser fram emot att få arbeta med fler förvärv och möjlig nyproduktion, säger Peter Karlström.

Heimstaden äger ca 12.000 lägenheter i tillväxtregioner i Sverige. Bolaget grundades 1998 och ägs sedan 2005 av det norska bolaget Fredensborg AS, som är Norges största privata bostadsbolag Fredensborg ägs av Ivar Tollefsen.

Transaktionen innebär Heimstadens första bestånd i Norrköping, Linköping och Örebro. Fastighetsvärlden berättade nyligen om att Heimstaden var i rejält köpläge, läs mer i länkarna nedan. Även efter det stora köpet från Ståhls har bolaget ett visst förvärvsutrymme kvar. Bolaget har även ett stort fortsatt förvärvsutrymme i delägda Nordhalla.

Henry Ståhl Fastigheter grundades redan 1947 och har haft något av en parallell utveckling med Lundbergs som även det startades i Norrköping under 40-talet.  Beståndet har både byggts i egen regi och genom förvärv och utveckling av befintliga fastigheter. För några år sedan höpte Mikael Ståhl ut sina syskon ur bolaget och har sedan dess varit 100-procentig ägare genom bolag.

Syskonen Ståhl behåller fastighetsbolaget Kretia. Läs mer om det här.

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-10

Peter Karlström, VD Ståhls, och Patrik Hall, VD Heimstaden.
Peter Karlström, VD Ståhls, och Patrik Hall, VD Heimstaden.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Lars Göran Bäckvall avliden

Medgrundaren till NP3 och tillika styrelseledamoten i bolaget och i Emilshus har avlidit.

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Tillbaka till förstasidan