Presidentkandidatens namn finns på ett flertal landmärken runt om i olika delar av världen. Men namnet faller snabbt i värde.

Stort, men inte så stort – FV granskar Trumps imperium

Fastighetsvärlden granskar. Donald Trump äger fastigheter värda 30 miljarder kronor. Alltså mindre än Erik Selin och Roger
Akelius. FV har synat den amerikanske presidentkandidatens uppblåsta fastighetsimperium.

(texten har tidigare varit publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 7–8/2016)

Stor, större, störst. Donald Trump gillar som bekant att framstå som framgångsrik.

– Min far var min mentor, och jag har lärt mig ofantligt mycket från honom när det gäller alla aspekter inom bygg- och fastighetsindustrin, säger Trump till det egna fastighetsbolagets hemsida.

Donald Trump startade sin karriär med att dela kontor med sin far, Fred Trump, i Sheepshead Bay i Brooklyn.

– Jag började i Brooklyn. Min pappa gav mig ett litet lån på en miljon dollar. Jag kom till Manhattan och jag betalade tillbaka honom, med ränta, sa Trump i Today show hösten 2015 angående att han själv uppgivit att han kämpat mot oddsen, men att de egentligen oftast varit på hans sida.

Om Donald Trump har gjort ”all in” på lyx och flärd så satsade fadern Fred, som avled 1999, främst på billiga hyreslägenheter i Manhattans angränsande stadsdelar. Första åren ägnade han åt att bygga garage.

Donald Trumps farfar Frederick som kom från Tyskland, men som uppgav att han var svensk, avled när sonen Fred Trump var 13 år. Fredrick efterlämnade fastighetsvärde för 31.359 dollar, motsvarande drygt 4,2 miljoner kronor i dagens penningvärde, när han dog. Förmögenheten hade han främst byggt upp genom fastighetsaffärer på Queens. Så inte ens Fred började på noll.

Tredje generationen

Fem år efter faderns plötsliga bortgång ska modern Elisabeth ha startat bolaget Elisabeth Trump  & Sons ihop med sin son. Hon fick signera alla sonens förehavanden tills han fyllde 21 år.

Elisabeth har ofta hyllats för sin affärsnäsa. Hon exploaterade många av de outvecklade tomter som hennes framlidne make köpt in. Verksamheten tog fart på riktigt efter andra världskriget när staten betalade för att bygga bostäder till återvändande soldater. Då hade sonen Fred dock tagit över det mesta av ruljansen. Modern Elisabeth fortsatte länge att vara mycket aktiv. Som 70-åring rapporteras hon ha tömt mynten på tvättmaskinerna.

Bolaget skiftade namn till The Trump Organization när Donald Trump jobbat några år inom bolaget och fått makten över bolaget 1971. Han hade börjat jobba där på heltid efter att tidigare ha kombinerat jobbet med studier vid Wharton School of the University of Pennsylvania där han pluggade fastighetsförvaltning.

I dag ägs The Trump Organization av Donald Trump och hans tre äldsta barn, Donald Jr, Ivanka och Eric.

Så ser fastighetsbeståndet ut

Så hur rik är Donald Trump egentligen? Långt innan han kandiderade till presidentämbetet var han känd som världens ”fastighetstycoon” – och utifrån alla rubriker och bilder på skyskrapor kan man lätt fått intrycket att han är den rikaste privata fastighetsinvesteraren av alla.

Äger han fastigheter för tusentals miljarder? Nej, inte riktigt. Sanningen är att verkligheten är riktigt långt därifrån.

Claire Brownell på Financial Times började gräva i tillgångarna, och publicerade i mitten av januari 2016 en artikel som fick rubriken: ”Donald Trump is rich, but is he ’really rich?’”. Donald Trump själv uppges ha blivit rejält sur över att hans fastighetsförmögenhet redovisats som så låg.

Trumps fastighetstillgångar har därefter bedömts av flera till att vara värda cirka 3,5 miljarder dollar, alltså strax under 30 miljarder svenska kronor.

Värdet kan brytas ner enligt följande: 11 miljarder kronor i kommersiella fastigheter, främst kontorshus med butiker i bottenvåningarna, 3,5 miljarder i bostadsfastigheter, 7 miljarder i ”nöjesanläggningar” som hotell, semesteranläggningar, spa och golfbanor. När det gäller delägda fastigheter, där finns allt från kontorsfastigheter till kasinon, bedöms Trumps andel vara värd totalt 8 miljarder kronor.

Maktbolaget The Trump Organization, där fastigheterna finns, innehåller ett nästan osannolikt brett spann med verksamheter, allt från media, böcker och inredning till helikopterservice, skönhetstävlingar och juveler. Kärnan är dock fastigheter.

Vill bara äga ikonbyggnader

I början av året uppgav Donald Trump sin egen förmögenhet till en bit över 10 miljarder dollar. Magasinet Forbes som följt hans imperium i över 30 år, bedömer att hans tillgångar är värda 4 miljarder dollar, vilket är den siffra de flesta kommit fram till. Redaktörer för Forbes har uppgett att ingen annan uppvaktar tidningen så hårt som Trump med målet att få en högre siffra – långt många fler vill inte synas alls.

Det är dock många som vill synas tillsammans med Trumps namn, vilket han har profiterat på. Ett flertal skyskrapor och semesteranläggningar bär hans hamn utan att han ens äger minsta andel.

Det finns nästan ett 40-tal byggnader eller projektfastigheter världen över som bär hans namn på det sättet, en tredje-del finns på Manhattan och lika många i övriga New York. Trump själv äger ”bara” fem fastigheter på Manhattan.

– Jag är bara intresserad av en fastighet om det är en ikonbyggnad. Att det bara är en trofébyggnad räcker inte, då är jag inte intresserad, har Trump sagt till The Real Deal.

Bråk om namnet

I Europa finns ännu bara en fastighet som bär hans namn, och det är Trump Towers Istanbul där fastigheten ägs av den turkiske miljardären Aydın Dogan. Det handlar om två höghus, 37 respektive 39 våningar, som stod klara 2010. Den turkiske miljardären försöker dock bryta kontraktet eftersom presidentkandidat Trump sagt att att han inte vill att muslimer ska få komma in i USA. Även president Recep Erdogan har engagerat sig i debatten och krävt att Trumps namn ska bort.

En annan av få anläggningar utanför Nordamerika som bär Trumps namn är Trump World där en handfull skrapor i tre olika städer i Sydkorea bär hans namn. Namnlicensen där uppges ha kostat drygt 40 miljoner kronor.
I Panama investerade Roger Khafif 220 miljoner dollar i ett hotellprojekt, varav nästan en tredjedel gick till namnrättigheten från Trump. Bolaget gick i konkurs men Trump fick sina pengar.

Som en del av namnförsäljningen brukar Trump inkludera sin närvaro vid fastigheten en eller två gånger. Många av dessa anläggningar har det kämpigt med ekonomin. Flera planerade anläggningar har aldrig förverkligats. Enligt Forbes har Trump haft inkomster på nästan 700 miljoner dollar på att låna ut sitt namn, men siffran varierar stort.

En stor del av Trumps inkomster har även kommit från lägenhetsförsäljningar. Men på flera ställen har inte alla lägenheter gått att sälja och då har det i stället blivit hyreslägenheter.

Lägre intäkter efter kampanjstarten

På senare tid har flera av Trumps hotell visat lägre bokningsgrad. CNN har uppgett att flera bokningssajter visat kraftigt fall i antalet bokningar på Trumps hotell sedan han började kampanja. Hopmunk rapporterade om en nedgång på över 50 procent för Trumps hotell, medan trenden i övrigt var fler bokningar. Värst drabbat var Trump Soho New York med minus 74 procent, Trump International Hotel Las Vegas med minus 71 procent och Trump International Hotel & Tower i Toronto med minus 47 procent.

Business Insider har försökt kartlägga hur Trumps bostadsförsäljningar har påverkats av hans strävan efter att bli USA:s nya president, och den uppmärksamhet det gett. Varje år är ungefär hundra condos där Trumps namn egentligen finns med ute till försäljning. Men under den senare tiden har mäklarna allt oftare valt att lyfta bort Trumps namn. Det kan dock inte slås fast att priset påverkats. Segmentet är redan skakigt. Vid flera byggnader pågår det namninsamlingar bland de boende om att ta bort fastighetsmagnatens namn.

Deläger Zlatan Ibrahimovic

Utöver fastigheter gillar Trump även aktiemarknaden och där har han gjort stora klipp på bland annat Bank of America, Boeing och Facebook. Hans aktieportfölj har värderats till mellan 300 och 800 miljoner. Han har även investerat tungt i fonder, främst via Baron Capital Management där han även är betydande delägare. Baron Capital har i sin tur inte satsat så mycket på fastigheter men är till exempel delägare i Tesla och Manchester United. Så på något sätt kan man säga att Donald Trump är med och delfinansierar Zlatan Ibrahimovics lön.

Washington Post konstaterar att Donald Trump har fyrfaldigat sin förmögenhet på 27 år, efter att ha genomlidit ett flertal konkurser. Familjen Samuel J LeFrak, en av Trumps värsta fastighetskonkurrenter i New York, har ökat sin förmögenhet nästan hundra gånger på samma tid.

Text Fredrik Engström

(texten har tidigare varit publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 7–8/2016. Vissa stycken är uppdaterade som till exempel om vikande hotellbokningar och bostadsförsäljningar och projektet som stupat nyligen)

 

Fler Nyheter från förstasidan

Dråpslag – kan tappa 33.000 kvm

En av landets största fastighetsägare kan tappa en stor hyresgäst. Kan bli aktuellt med försäljning.

Lokal prestigefastighet såld till nykomlingen

Når genom affären ett fastighetsvärde om cirka 660 mkr.

Norska Selvaag får första egna markanvisningen i Sverige

Britta Blaxhult berättar om bolagets planer.

Här är de fem nominerade till Årets lokalkonsult 2019

Namnen på årets fem toppkandidater.

Serneke får markanvisning om 40.000 kvm i Hagastaden

Går vidare med de stora planerna i JV:t. Nu finns även ett politiskt beslut.

Vann kampen om myndighet

Hyr 6.000 kvadrameter. Ska ha undersökt över 30 alternativ.

Topplista

Uppdaterad lista: Största uthyrningarna av kontor 2019

Se vilka fastighetsbolag som gjort de största kontorsuthyrningarna, och vilka som varit rådgivare.

Hyr ut hela 6.800 kvm i Sjöstan

Det är en av årets största kontorsuthyrningar i Stockholm.

Asiatisk köpare i Frösunda

Kontorsfastighet i Solna får ny ägare.

Intea redo bygga ny högskola om 30.000 kvm

Planerar för jättesatsning. Se flera bilder.

Köper bostadshus med vattenläge på Södermalm

Laddar för fler affärer. ”Redo att köpa för några miljarder”.

Klart: Nominerade till Årets affärsrådgivare 2019

Fem rådgivare har nominerats av juryn.

Castellum köper – och utmanar konkurrenterna

Utmanar så smått Klövern och Kungsleden.

FV avslöjar: Hög projektchef fått sparken direkt

Arbetade vid ett av de största fastighetsbolagen. ”Vi är sjukt besvikna”.

Tillbaka till förstasidan