Illustration av entrén till Arninge. Bilden föreställer ett kontorshus som är lågprioriterat i konceptet. Illustration: Strategisk Arkitektur.

Stor byggrätt för handel i Täby till TK Development

50.000–60.000 kvm. Kommunfullmäktige i Täby kommun har beslutat att tilldela TK Development markanvisning för entrén till Arninge centrum. Det handlar om en möjlig handelsyta på 50.000-60 000 kvadratmeter och det kan även bli aktuellt med kontorslokaler om den efterfrågan skulle finnas.

Det TK Development får möjlighet att bygga är lokaler för volymhandel. Allt ska dock vara i en byggnad och under ett tak, men kommunen vill inte kalla det för köpcentrum – och det ska inte ses som en konkurrent till nyligen utbyggda Täby Centrum, som ägs av Unibail-Rodamco.

Ett tiotal investerare visade intresse för markanvisningen. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden stod valet i slutskedet mellan förslaget från TK Development och ett förslag från Vencom/Starwood. Tidigare hade även Innovation/Lantmännen och Wästbygg funnits med länge i kommunens urval.

I direktiven står att två tredjedelar av parkeringsplatserna ska finnas i garage under den planerade handelsbyggnaden. Täby kommuns mål är att förändra det utseende som handelsområdet har idag.

TK Development har  i närområdet tidigare utvecklat till exempel Enebyängens handelsplats i Danderyd. Starwood är stor ägare av köpcentrum i Sverige sedan köpet från KF Fastigheter där bland annat Arninge Centrum om 19.500 kvm handel ingick (läs mer här).

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden visade även Unibail-Rodaco intresse för markanvisningen. Bolaget äger sedan 2001 en del av Arninge Centrum om cirka 20.000 kvm uthyrbar handelsyta.

– Nu har vi tagit ännu ett steg i arbetet med att utveckla nordostkommunernas regionala stadskärna. Entrén till Arninge centrum är väsentlig för den fortsatta utvecklingen av den nya stadsdelen Arninge-Ullna, säger kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M).

– Vi är mycket glada för förtroendet att utveckla Arninge entré tillsammans med Täby kommun. Arninge entré är framtaget med ambitionen att vara en del av ett modernt, nytänkande och högkvalitativt centrum. Kunderna kommer få en helt ny upplevelse av vardagshandel, säger Dan Faester, VD på TK Development.

Förra våren gick Täby kommun ut med en markanvisningstävling för två oetablerade markområden i Arninge: Tumstocken och Arninge entré. Kvarteret Tumstocken tilldelades ICA Fastigheter som ska bygga en modern och miljöcertifierad Maxi stormarknad. Tilldelningsbeslut har nu även fattats för kvarteret som kallas Arninge entré.

Entrén till byggnaden vänder sig mot Arninge centrum och kopplas ihop med resten av området genom tydliga gång-och cykelstråk. Entrén är tänkt att upplevas som ett grönt landskap genom växtlighet och inslag av vattenspeglar. Den största delen av parkeringsplatserna är placerade i garage. Taket utformas som en park med träd och planteringar.

Fastighetsvärlden Idag 2016-06-21

Fler Nyheter från förstasidan

Aktien störtdök – men återhämtar sig nu

Fredagsbörsen inledde med två rysartimmar för Corem där B-aktien dök med 13 procent.

Arnhult: ”Jag känner en viss revansch-lusta…”

Kommenterar det akuta läget och framtiden med Roger Akelius.

Får toppjobb vid Vasakronan

Tar över ansvaret för bestånd värt 12 miljarder kronor.

Folksam köper för 3 miljarder

En av de största styckeaffärerna i CBD någonsin. 145.000 kr/kvm. FV berättar även historien om fastigheten.

Akutaffär: Akelius ny storägare när pressad Arnhult säljer

Kommenterar det överraskande förvärvet. Roger Akelius gjorde även lurigt uttalade för fem dagar sedan.

Topplista

Största affärerna 2022

FV listar de största fastighetsaffärerna som ägt rum hittills i Sverige under 2022.

Historiskt: Hon vinner Ruter Dam

För första gången vinner en kvinna från fastighetsbranschen det prestigefulla priset. Vinnaren ger sina bästa karriärråd.

Fullkomlig slakt på börsen

Tappade mer än 10 procent. Storstryk för Erik Selins och Rutger Arnhults bolag under onsdagen.

Nu endast en kvar ur storköpet – jättarnas gigant

Uthyrningsgraden är uppe i 85 procent. FV summerar även några av de största försäljningarna.

Förvärvar 19.000 kvm från AMF-bolag

Kontorshus i sju våningar. Alldeles bredvid ny station.

”Det finns ingen chans att jag inte vänder skutan”

Åhléns nya ägare Ayad Al–Saffar om taktiken för framtiden.

Hyr högst upp i Katarinahuset

Atrium Ljungberg har tecknat två nya avtal vid Slussen.

Realplay

Risken för nedgradering uppenbar

Obligationsmarknaden är ett fortsatt gungfly för fastighetsmarknaden

Årets finalister i Sweden Green Building Awards

Redan nu står det klart att ett fastighetsbolag vinner en klass.

Tillbaka till förstasidan