Stockholmshyrorna klara

Upp 1,5 procent. Nu har Hyresgästföreningen region Stockholm tecknat överenskommelser för hyrorna 2014 för cirka 170.000 hyresgäster i Stockholms stad. I snitt får hyresgästerna en hyreshöjning på 1,5 procent.

– Avtalen som vi har tecknat är de lägsta förhandlade på ett decennium i Stockholm. Med det ekonomiska läge som råder just nu fanns alla förutsättningar för en bra överenskommelse för hyresgästerna, säger Greger Björkegren, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.

För Svenska Bostäders hyresgäster höjs hyrorna 1,5 procent i snitt från 1 april. Hyreshöjningen blir mellan 1,30 och 1,75 procent beroende på standard, läge och fastighetstyp. Svenska Bostäder hade ursprungligen krävt en höjning på mellan 1,7 och 3,7 procent med ett snitt på 2,7 procent från 1 januari.

För Stockholmshems hyresgäster blir höjningen också 1,5 procent från 1 april, som fördelas mellan 1,25 och 1,75 procent. Stockholmshems ursprungsyrkande låg på i snitt 2,7 procent från 1 januari, med ett spann på 1,7–3,7 procent.

En ramöverenskommelse har också slutits för de privata fastighetsägarna. Överenskommelsen innebär en hyreshöjning från 1 april på mellan 1,3 och 1,75 procent beroende på nuvarande hyresnivå och område. Fastighetsägarna hade ursprungligen krävt en hyreshöjning på 1,7–3,7 procent från 1 januari 2014.
Ramöverenskommelsen ligger nu till grund för enskilda förhandlingar med varje privat fastighetsägare för att fastställa hyrorna för varje lägenhet.

– I år har hyresförhandlingarna varit en ovanligt lång och svår process. Den främsta orsaken till detta är att det är första gången Fastighetsägarna Stockholm förhandlar för de kommunala bostadsbolagen. Den bristande insikten om de kommunala bostadsbolagens särställning och Fastighetsägarnas vilja att låta efterfrågan styra hyrorna har kraftigt bromsat upp förhandlingarna, säger Greger Björkegren.

Tidigare har överenskommelse slutits för Familjebostäders hyresgäster som fick en hyreshöjningen på i snitt 1,5 procent från 1 mars. Höjningen fördelades mellan 1,25 och 1,8 procent beroende på fastighetens läge, standard och hyresnivå. Familjebostäders yrkande var från början 2,7 procent i snitt, fördelat på 1,7–3,7 procent från 1 januari.

– Vår förhoppning var att i samband med årets förhandlingar även få igång nya samtal om en systematiserad hyressättning, stockholmsmodellen. Tyvärr har Fastighetsägarna Stockholm inte visat något som helst intresse för den frågan, säger Greger Björkegren.

Fler Nyheter från förstasidan

Tengelin: ”Jag vill bidra till tillväxt och framgång”

Intar vd-stolen efter Fredrik Lidjan. Fredrik Holmström: ”Vi har marknaden med oss”.

Vill förlänga byggloven i kristider

Nytt förslag i civilutskottet.

Lämnar vd-stolen i 100-miljardersbolaget

Ett av landets absolut största fastighetsbolag söker ny vd.

Bakslag: Nobbar både SBB:s och Castellums bud

Nu har största ägaren satt ner foten.

Bryter affär kring prestigeprojekt

Köper åter två projekt. Söker ny delägare till ett tredje. Ursprungligt projektvärde: 7,6 miljarder kronor.

"Kan inte bara titta på kronor per kvadratmeter"

Kaoset under pandemin ritar om drabbade segmentet.

Börsdebutanten Stenhus förvärvar för 175 mkr

Förvärvar tre fastigheter om totalt 40.000 kvm.

SBB:s sex nya lockelser i budkriget mot Castellum

Dragkampen om ”norska Vasakronan” fortsätter. Samtidigt öppnar Entras styrelse för att åter granska SBB:s bud.

Topplista

15 största ägarna av samhällsfastigheter

Från att tidigare ha varit en strikt offentlig angelägenhet är ägandet av samhällsfastigheter i dag betydligt mer diversifierat. FV listar de 15 största.

Ilija Batljan besviken – men fortfarande hoppfull

Näringsministern kommenterar affären.

Kontringen: Castellum med bud på 50-miljardersbolag

Kontrar på SBB:s tidigare bud – och höjer sitt eget. Har redan gjort klart med köp från näst största ägaren. Läs mer om budet och bolaget man jagar.

Fastigheter åter heta på börsen

Efter kaos och djupdykning i mars har sektorn gått plus 50%.

Serneke avslöjade partner för Karlatornet – stoppades

Ola Serneke svarade på frågor på en studentmässa. Följden blev att aktien handelsstoppades.

Tillbaka till förstasidan