Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Foto: Johannes Wredenmark

Stockholms stad vädjar om hjälp kring samhällsfastigheter

Stockholms stad växer snabbt befolkningsmässigt. Det nya grönblå styret i stadshuset vänder sig flera gånger i budgeten till de privata fastighetsinvesterarna när det gäller att klara samhällsfastigheterna.

Där skriver man bland annat att staden behöver söka ökad extern medverkan i skol- och förskoleutbyggnaden för att klara behovet.

Staden konstaterar vidare, när det gäller samhällsfastigheter, att egna byggnationer i ökad utsträckning ersätts med inhyrning från externa aktörer. Samverkan med externa fastighetsägare och investerare blir allt viktigare i framtiden för att kunna tillgodose behovet av att tillhandahålla effektiva lokaler, står det i budgeten.

I den grönblå budgeten står även att nämnder och bolagsstyrelser överväga att avyttra fastigheter för att hålla nere kostnader för underhåll och/eller åstadkomma ett effektivare nyttjande.

”Att avyttra objekt som inte används för den egna verksamheten eller långsiktigt behövs för det kommunala uppdraget bör alltid övervägas. Även för lönsamma sådana objekt bör avyttring aktivt prövas.”

Fastighetsvärden har tidigare berättat att det nya grönblå styret öppnar upp för att sälja stora Vällingby centrum, läs mer här. Fastighetsvärlden kartlade hösten 2017, med ett år kvar till valet, Stockholm stads fastighetsinnehav och då med fokus på icke kärnfastigheter, läs mer här.

Staden vill även att det uppförs fler idrottsanläggningar som kan byggs och drivs av fristående aktörer. Man vill även planera in idrottsytor på tak i befintliga eller nya byggnationer. Man vill även att simhallar renoveras genom en finansiering där det utvecklas bostäder i närområdet. För att förbättra ekonomin vill man även satsa på solenergi på idrottsanläggningarna och möjliggöra utökad sponsring av kommande och befintliga idrottshallar.

I budgeten skriver det nya grönblå styret även att Stockholm Globe Arena Fastigheter AB ska fortsätta att arbeta tillsammans med kommunstyrelsen och exploateringsnämnden med att utreda och utveckla bolagets befintliga markinnehav, så att en avyttring kan genomföras.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Oscar ändrar datum – igen

Oscar Properties årsredovisning senareläggs ytterligare en gång.

Bruzelius lämnar Rikshem – klar för stort konsultbolag

Efter åtta år på Rikshem går Jacob Bruzelius vidare.

Klövern satsar på nytt kongress- och kulturhus

Frågan om den aktuella satsningen har varit aktuell under många år. 25.000 kvm lokaler utreds.

Fabege flyttar sitt HK

Ger även utrymme för bolagets WAW-koncept.

Storaffär i heta staden

”Redan nu har vi planer för cirka 10.000 bostäder”.

Nu inleds tävlingen för Gasklockan

Hoppas på ett nytt landmärke.

Halverade plötsligt värdet

Nu är hela finansieringen för bolaget åter i gungning.

Björn Borg i pressat läge

Tufft läge efter kraftiga hyresuppgångar.

Top of the market – för 150 miljoner

Fastighet i Lärkstan bjuds ut till försäljning.

Exklusiv intervju: ”Jag har alltid vetat att jag är oskyldig”

Fastighetsvärlden publicerar första intervjun med Ilija Batljan. Tron på rättsstaten. ”Funnits underton till kampanj”. Hyllar kollegorna och familjen.

Utredningen mot Ilija Batljan läggs ner

Läs om åklagarens beslut kring SBB:s vd.

”Alla segment kommer att påverkas av pandemin”

Svefa ger ut specialrapport, tror på påtaglig differentiering.

6.000 handelsföretag kan slås ut innan stödet når fram

Oro för att hjälpen inte når fram i tid.

Han blir ny vd vid Akelius

Redan klart med Pål Ahlséns efterträdare. Fick frågan via Facetime – var över på åtta minuter.

Tillbaka till förstasidan