Stendörren på väg till börsen

Fastigheter ska tillföra nya möjligheter till ”gamla Carnegie”. Stendörren blir storägare i D Carnegie & Co och planerar för en notering på börsen.

Savills har varit rådgivare till Stendörren vid affären.

Under augusti har styrelsen i D Carnegie & Co aktivt bearbetat marknaden för att finna en investerare intresserad av att tillföra ny verksamhet i det som tidigare utgjorde moderbolaget i Carnegiekoncernen.

– Vi valde att ingå avtal med Broadgate Stendörren Fastigheter för att de gav ett attraktivt erbjudande, men också för att vi verkligen gillar deras affärsidé och de fastigheter de kommer att föra in i bolaget, säger Rolf Åbjörnsson, advokat och styrelseordförande i D. Carnegie & Co.

Hos Stendörren är det relativt nyligen som börsen blev aktuell.

– I samband med att vi emitterade en obligation i våras uppmärksammade vi att en notering på börsen skulle innebära en möjlighet att få lägre räntor i framtiden, säger Stendörrens VD Knut Pousette till Fastighetsvärlden.

För närvarande har Broadgate Stendörren en balansomslutning på nära 4,5 miljarder. En stor del av fastighetsbeståndet är bostadsfastigheter i Stockholmsregionen. Drygt 58 procent av hyresintäkterna kommer från bostäder. De senaste åren har Stendörren gjort flera stora förvärv i Stockholmsförorter och kranskommunerna till Stockholm. Bland annat i Husby från Wallenstam och i Huddinge av Provinsfastigheter (Allokton). Under våren 2013 har företaget även förvärvat ett bestånd om 500 bostäder i Rinkeby från Tornet.

Broadgate Stendörren Fastigheter (under namnet Kvalitena AB) blir huvudägare med 80 procent av aktiekapitalet i D Carnegie & Co genom en nyemission som tillför bolaget 2,4 miljoner kronor.

Därefter är planen att via en apportemission riktad till Broadgate Stendörren Fastigheter föra in fastigheter för 3 miljarder i bolaget. Beståndet kommer att ha en belåning om 2 miljarder.

Samtidigt med apportemissionen kommer de befintliga aktieägarna i D Carnegie & Co att erbjudas att teckna aktier i bolaget till omkring 200 miljoner kronor. D Carnegie & Co har idag cirka 8000 aktieägare. I samband med det kommer även en process att påbörjas avseende att notera bolagets aktier på Nasdaq OMX First North eller liknande.

– Vi tror att D. Carnegie & Co kan utgöra en mycket bra plattform för en expansion inom bostadsfastigheter. Bolaget har en bred och stark ägarkrets som både kan investera i bolaget samt möjliggöra en snabb notering i syfte att underlätta finansieringen av fortsatta förvärv, säger Broadgate Stendörren Fastigheters VD Knut Pousette.

Fastighetsvärlden Idag 2013-09-03

Fler Nyheter från förstasidan

Catena tar in 1,6 miljarder via nyemission

Möjliggör fortsatt genomförande av bolagets projekt men skapar även möjlighet att utnyttja förvärvsmöjligheter som kan dyka upp.

Storaffär i CBD pausad

Stor nybyggd fastighet med ett av världens mest kända varumärken som hyresgäst. FV berättar det senaste.

FV avslöjar: Så högt blev rekordpriset vid Stureplan

Läs även om andra affärer med rekordhöga kvadratmeterpriser.

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

Tillbaka till förstasidan