Stendörren på väg till börsen

Fastigheter ska tillföra nya möjligheter till ”gamla Carnegie”. Stendörren blir storägare i D Carnegie & Co och planerar för en notering på börsen.

Savills har varit rådgivare till Stendörren vid affären.

Under augusti har styrelsen i D Carnegie & Co aktivt bearbetat marknaden för att finna en investerare intresserad av att tillföra ny verksamhet i det som tidigare utgjorde moderbolaget i Carnegiekoncernen.

– Vi valde att ingå avtal med Broadgate Stendörren Fastigheter för att de gav ett attraktivt erbjudande, men också för att vi verkligen gillar deras affärsidé och de fastigheter de kommer att föra in i bolaget, säger Rolf Åbjörnsson, advokat och styrelseordförande i D. Carnegie & Co.

Hos Stendörren är det relativt nyligen som börsen blev aktuell.

– I samband med att vi emitterade en obligation i våras uppmärksammade vi att en notering på börsen skulle innebära en möjlighet att få lägre räntor i framtiden, säger Stendörrens VD Knut Pousette till Fastighetsvärlden.

För närvarande har Broadgate Stendörren en balansomslutning på nära 4,5 miljarder. En stor del av fastighetsbeståndet är bostadsfastigheter i Stockholmsregionen. Drygt 58 procent av hyresintäkterna kommer från bostäder. De senaste åren har Stendörren gjort flera stora förvärv i Stockholmsförorter och kranskommunerna till Stockholm. Bland annat i Husby från Wallenstam och i Huddinge av Provinsfastigheter (Allokton). Under våren 2013 har företaget även förvärvat ett bestånd om 500 bostäder i Rinkeby från Tornet.

Broadgate Stendörren Fastigheter (under namnet Kvalitena AB) blir huvudägare med 80 procent av aktiekapitalet i D Carnegie & Co genom en nyemission som tillför bolaget 2,4 miljoner kronor.

Därefter är planen att via en apportemission riktad till Broadgate Stendörren Fastigheter föra in fastigheter för 3 miljarder i bolaget. Beståndet kommer att ha en belåning om 2 miljarder.

Samtidigt med apportemissionen kommer de befintliga aktieägarna i D Carnegie & Co att erbjudas att teckna aktier i bolaget till omkring 200 miljoner kronor. D Carnegie & Co har idag cirka 8000 aktieägare. I samband med det kommer även en process att påbörjas avseende att notera bolagets aktier på Nasdaq OMX First North eller liknande.

– Vi tror att D. Carnegie & Co kan utgöra en mycket bra plattform för en expansion inom bostadsfastigheter. Bolaget har en bred och stark ägarkrets som både kan investera i bolaget samt möjliggöra en snabb notering i syfte att underlätta finansieringen av fortsatta förvärv, säger Broadgate Stendörren Fastigheters VD Knut Pousette.

Fastighetsvärlden Idag 2013-09-03

Fler Nyheter från förstasidan

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

Tillbaka till förstasidan