Stendörren på väg till börsen

Fastigheter ska tillföra nya möjligheter till ”gamla Carnegie”. Stendörren blir storägare i D Carnegie & Co och planerar för en notering på börsen.

Savills har varit rådgivare till Stendörren vid affären.

Under augusti har styrelsen i D Carnegie & Co aktivt bearbetat marknaden för att finna en investerare intresserad av att tillföra ny verksamhet i det som tidigare utgjorde moderbolaget i Carnegiekoncernen.

– Vi valde att ingå avtal med Broadgate Stendörren Fastigheter för att de gav ett attraktivt erbjudande, men också för att vi verkligen gillar deras affärsidé och de fastigheter de kommer att föra in i bolaget, säger Rolf Åbjörnsson, advokat och styrelseordförande i D. Carnegie & Co.

Hos Stendörren är det relativt nyligen som börsen blev aktuell.

– I samband med att vi emitterade en obligation i våras uppmärksammade vi att en notering på börsen skulle innebära en möjlighet att få lägre räntor i framtiden, säger Stendörrens VD Knut Pousette till Fastighetsvärlden.

För närvarande har Broadgate Stendörren en balansomslutning på nära 4,5 miljarder. En stor del av fastighetsbeståndet är bostadsfastigheter i Stockholmsregionen. Drygt 58 procent av hyresintäkterna kommer från bostäder. De senaste åren har Stendörren gjort flera stora förvärv i Stockholmsförorter och kranskommunerna till Stockholm. Bland annat i Husby från Wallenstam och i Huddinge av Provinsfastigheter (Allokton). Under våren 2013 har företaget även förvärvat ett bestånd om 500 bostäder i Rinkeby från Tornet.

Broadgate Stendörren Fastigheter (under namnet Kvalitena AB) blir huvudägare med 80 procent av aktiekapitalet i D Carnegie & Co genom en nyemission som tillför bolaget 2,4 miljoner kronor.

Därefter är planen att via en apportemission riktad till Broadgate Stendörren Fastigheter föra in fastigheter för 3 miljarder i bolaget. Beståndet kommer att ha en belåning om 2 miljarder.

Samtidigt med apportemissionen kommer de befintliga aktieägarna i D Carnegie & Co att erbjudas att teckna aktier i bolaget till omkring 200 miljoner kronor. D Carnegie & Co har idag cirka 8000 aktieägare. I samband med det kommer även en process att påbörjas avseende att notera bolagets aktier på Nasdaq OMX First North eller liknande.

– Vi tror att D. Carnegie & Co kan utgöra en mycket bra plattform för en expansion inom bostadsfastigheter. Bolaget har en bred och stark ägarkrets som både kan investera i bolaget samt möjliggöra en snabb notering i syfte att underlätta finansieringen av fortsatta förvärv, säger Broadgate Stendörren Fastigheters VD Knut Pousette.

Fastighetsvärlden Idag 2013-09-03

Fler Nyheter från förstasidan

Tappar attraktiv byggrätt för 13.000 kvm kontor

FV berättar vad som ligger bakom.

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

Nytt avsnitt: Podcasten om bankkrisens påverkan

Fjärde avsnittet ute nu. Om bland annat bankkrisen, kontorshyresmarknaden och Fastpartners omsvängning.

SHF tillskjuts en miljard och Lennart Sten lämnar vd-stolen

Läs om förändringarna. Ny vd utsedd. ”Kommer att uppstå intressanta förvärvsmöjligheter”.

Folksam hyr ut 4.500 kvm kontor

Tecknat ett av årets största hyresavtal.

Stor enkät: Bästa framtidsläget utsett

92 experter har satt betyg på 28 kontorsområden i Stockholmsområdet.

Hyr 2.000 kvm på Birger Jarlsgatan

Samlokaliserar från två kontor.

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Hemsö hyr ut 2.000 kvm

Fyller upp nyinköpt fastighet.

Hovrätten och de tidigare Baldertopparna

FV berättar vad som händer efter de smått chockerande domarna i tingsrätten.

Regeringen föreslår lättnader för studentbostäder

Ministern: ”Vill göra det enklare och billigare att bygga”.

Regeringen stoppar Operaplaner

Den tidigare planen på 7 miljarder kronor och expansion mot Kungsträdgården stoppas när regeringen ger nytt uppdrag till Statens fastighetsverk.

Corem säljer två 08-fastigheter för en halv miljard

Fortsätter att avyttra, enligt plan.

Tillbaka till förstasidan