Stendörren i miljardköp från Profibolag i västra Stockholm

Stendörren har träffat avtal med ett Profibolag, med schweiziska Partners Group bakom, om att förvärva en portfölj bestående av sex fastigheter i Stockholm. Det underliggande fastighetsvärdet i transaktionen är 921 miljoner kronor.

Fastigheterna som ingår i affären är Magneten 12, Magneten 18, Magneten 30, Magneten 33 och Elementet 1 som samtliga är belägna i Bromma samt fastigheten Vitgröet 12 (Spånga Center) som ligger i Spånga.

JLL har varit rådgivare till säljaren.

I början av 2016 meddelade Profi Fastigheter att bolaget sålt merparten av dessa fastigheter till Partners Group (läs mer här). Den affären uppmärksammandes brett  i bransch- och ekonomipress och den kommenterades även av Profi som då stod som ”säljare.” Det rörde sig då dock om en refinansiering, uppger Profi nu.

Några månader senare förvärvade Profi även Magneten 33 från en privat fastighetsägare, läs mer här.

Hyresvärdet på årsbasis, fullt uthyrt, uppgår till cirka 83 miljoner kronor. Den uthyrningsbara ytan på fastigheterna uppgår till 57.635 kvadratmeter och uthyrningsgraden är för närvarande drygt 91 procent med en genomsnittlig kontraktslängd om cirka 3 år.

– Vi är glada att kunna köpa en mycket välskött fastighetsportfölj i expansiva Bromma och Spånga. Området gynnas starkt av de många infrastruktursatsningarna avseende framförallt förbättrad kollektivtrafik och har sedan tidigare ett starkt företagsklimat, säger Stendörrens vd Fredrik Brodin.

På aktienivå beräknas förvaltningsresultatet öka med cirka 17 procent på årsbasis, motsvarande en ökning från cirka 6 kronor per aktie till cirka 7 kronor per aktie.

– I det bestånd vi nu avyttrar har vi fullföljt vår affärsplan att bygga ett attraktivt och starkt kluster i Ulvsunda. Det känns bra att lämna över det fortsatta ägandet till Stendörren som har stor erfarenhet av liknande fastigheter vilket är positivt för våra hyresgäster, säger Profis vd Thomas Sipos.

– Vad gäller utvecklingen av Spånga Center känns det också bra att lämna över stafettpinnen till Stendörren som kommer slutföra det arbete vi påbörjat, tillägger Sipos.

Genom ett aktivt förvaltningsarbete har Profi förädlat fastigheternas innehåll, bl.a genom ny- och meruthyrningar till TMG Sthlm, Arkitektkopia, Academedia, Top Gymnastics, Member24, Linas Matkasse, Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning m.fl.

Profi köpte Spånga Center från IF Metal 2013 (läs mer här) när den fastigheten innehöll stora vakanser, tre av fastigheterna Magneterna förvärvade Profi från Humlegården 2012 (läs mer här) och Elementet 1 ingick i en större paketaffär med Fabege 2010 (läs mer här).

Fler Nyheter från förstasidan

Jens Engwall: ”Det går bra nu…”

Hemfosa redovisar siffrorna för första halvåret. Vd:n passar även på att hylla en nyckelmedarbetare som inom kort slutar.

Tre Kronor köper för 495 mkr

Bernt-Olof Gustafsson och Michael Johansson motiverar affärerna.

Klart: Bicky Chakraborty vann kamp om hyllat projekt i trä

Har sedan tidigare fler än 35 hotell och äger 21 av hotellfastigheterna.

Toksegt för Bonava i Sverige – men lyft i Ryssland

Vd Joachim Hallengren: ”Jag konstaterar att bostadspriserna i Sverige stabiliserades under kvartalet”.

Ica köper för stor satsning – når hela 150.000 kvm

Följer upp köpet från Kilenkrysset med ett förvärv från NCC.

Heimstaden in i Tyskland

Fler än tio svenska bolag har nu tagit sig in på den tyska fastighetsmarknaden.

Mest lästa – har du koll på vad som hänt?

Förfalskade värderingar, sol-och-vårade tjänstemän, spännande satsningar och rekordaffärer. Första halvåret har bjudit på det mesta.

Diös och NP3 i byte för 600 mkr

Sorterar upp i sina bestånd på Gävlemarknaden

Oscars försäljning ökade igen

Av den pågående produktionen är 89 procent såld. Läs Oscar Engelberts kommentar.

JM:s delår gav börsen glädjefnatt

Lägre resultat men samtidigt något bättre försäljning än väntat. Börsen reagerade häftigt.

Carnegie & Co lyfter värdet med 1,8 miljarder

Visar upp kraftig resultatpåverkan inför kommande rapport.

Vasakronans fastigheter nu värda 134 miljarder

Hyrestillväxten i jämförbart bestånd uppgick till 6 procent.

Lästips för hängmattan

Låt dig inspireras och gnugga geniknölarna. Här är några lästips inför ledigheten.

Tillbaka till förstasidan