Stendörren i miljardköp från Profibolag i västra Stockholm

Stendörren har träffat avtal med ett Profibolag, med schweiziska Partners Group bakom, om att förvärva en portfölj bestående av sex fastigheter i Stockholm. Det underliggande fastighetsvärdet i transaktionen är 921 miljoner kronor.

Fastigheterna som ingår i affären är Magneten 12, Magneten 18, Magneten 30, Magneten 33 och Elementet 1 som samtliga är belägna i Bromma samt fastigheten Vitgröet 12 (Spånga Center) som ligger i Spånga.

JLL har varit rådgivare till säljaren.

I början av 2016 meddelade Profi Fastigheter att bolaget sålt merparten av dessa fastigheter till Partners Group (läs mer här). Den affären uppmärksammandes brett  i bransch- och ekonomipress och den kommenterades även av Profi som då stod som ”säljare.” Det rörde sig då dock om en refinansiering, uppger Profi nu.

Några månader senare förvärvade Profi även Magneten 33 från en privat fastighetsägare, läs mer här.

Hyresvärdet på årsbasis, fullt uthyrt, uppgår till cirka 83 miljoner kronor. Den uthyrningsbara ytan på fastigheterna uppgår till 57.635 kvadratmeter och uthyrningsgraden är för närvarande drygt 91 procent med en genomsnittlig kontraktslängd om cirka 3 år.

– Vi är glada att kunna köpa en mycket välskött fastighetsportfölj i expansiva Bromma och Spånga. Området gynnas starkt av de många infrastruktursatsningarna avseende framförallt förbättrad kollektivtrafik och har sedan tidigare ett starkt företagsklimat, säger Stendörrens vd Fredrik Brodin.

På aktienivå beräknas förvaltningsresultatet öka med cirka 17 procent på årsbasis, motsvarande en ökning från cirka 6 kronor per aktie till cirka 7 kronor per aktie.

– I det bestånd vi nu avyttrar har vi fullföljt vår affärsplan att bygga ett attraktivt och starkt kluster i Ulvsunda. Det känns bra att lämna över det fortsatta ägandet till Stendörren som har stor erfarenhet av liknande fastigheter vilket är positivt för våra hyresgäster, säger Profis vd Thomas Sipos.

– Vad gäller utvecklingen av Spånga Center känns det också bra att lämna över stafettpinnen till Stendörren som kommer slutföra det arbete vi påbörjat, tillägger Sipos.

Genom ett aktivt förvaltningsarbete har Profi förädlat fastigheternas innehåll, bl.a genom ny- och meruthyrningar till TMG Sthlm, Arkitektkopia, Academedia, Top Gymnastics, Member24, Linas Matkasse, Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning m.fl.

Profi köpte Spånga Center från IF Metal 2013 (läs mer här) när den fastigheten innehöll stora vakanser, tre av fastigheterna Magneterna förvärvade Profi från Humlegården 2012 (läs mer här) och Elementet 1 ingick i en större paketaffär med Fabege 2010 (läs mer här).

Fler Nyheter från förstasidan

FV idag-exklusiv till Kl. 15.00 Prenumerera!

Flyttar från city till citynära läge

Tre bolag inom samma internationella koncern väljer att flytta från sina citykontor till vassare lokaler i citynära läge.

Karlastadens byggnader får namn från mytologin

Här är namnen på Karlastadens byggnader.

Bildextra: Så blir Göteborgs nya galleria – första på decennier

Se en lista över samtliga butiker samt ett flertal bilder inför den stora öppningsdagen.

Affärsanalys

Oväntad köpare i läge som kan ge vakanser

Andreas Eckermann vid CBRE sätter analyständerna i transaktion av nyproducerad kontorsfastighet.

Tar över Skånebolag med hus för 270 miljoner

Fastator fortsätter att expandera. Nu är det ett bestånd i Ängelholm och Hässleholm som blir grunden för satsningar i Öresundsområdet.

Spara stora pengar – deklarera rätt

Nu är det dags för allmän fastighetstaxering. Två experter ger här flera praktiska tips och varnar även för de vanligaste fällorna.

Hotellsamarbete öppnar för expansion

Växlar upp rejält och planerar att öppna upp till tio nya hotell.

Första uthyrningarna i Skanskas nya Juvel

Bra flyt i uthyrningsarbetet när klenodbyggnaden börjar stå klar. Rekordhyror väntas.

Rea hos Oscar Properties

I vissa fall ges avgiftsfrihet under fem år. Även fler andra bolag ger generösa bidrag.

Skandia vill bygga på landmärke på Södermalm

Möts av motstånd – men har egentligen en mycket större plan i bakfickan. FV berättar mer.

Operation räddning inledd

De hårt prövade bostadsutvecklaren har tappat marknadens förtroende och kallar till extra bolagsstämma för att välja styrelse.

Revansch för Kista med ny stor mässa

En eventuell flytt skulle lyfta Kista – och kanske även den stora Stockholmsmässan. FV pekar ut aktuellt område.

Fler handelsprojekt ställs in

Statistik som HUI tagit fram exklusivt för Fastighetsvärlden.

Corem köper för 400 mkr

Hoppas på lyft när storsatsning i närheten står klar.

Tre Kronors värde nu 2,3 mdr

Det nya bolaget gör ännu ett stort förvärv, nu för drygt 900 miljoner kronor.

Tillbaka till förstasidan