Stendörren i miljardköp från Profibolag i västra Stockholm

Stendörren har träffat avtal med ett Profibolag, med schweiziska Partners Group bakom, om att förvärva en portfölj bestående av sex fastigheter i Stockholm. Det underliggande fastighetsvärdet i transaktionen är 921 miljoner kronor.

Fastigheterna som ingår i affären är Magneten 12, Magneten 18, Magneten 30, Magneten 33 och Elementet 1 som samtliga är belägna i Bromma samt fastigheten Vitgröet 12 (Spånga Center) som ligger i Spånga.

JLL har varit rådgivare till säljaren.

I början av 2016 meddelade Profi Fastigheter att bolaget sålt merparten av dessa fastigheter till Partners Group (läs mer här). Den affären uppmärksammandes brett  i bransch- och ekonomipress och den kommenterades även av Profi som då stod som ”säljare.” Det rörde sig då dock om en refinansiering, uppger Profi nu.

Några månader senare förvärvade Profi även Magneten 33 från en privat fastighetsägare, läs mer här.

Hyresvärdet på årsbasis, fullt uthyrt, uppgår till cirka 83 miljoner kronor. Den uthyrningsbara ytan på fastigheterna uppgår till 57.635 kvadratmeter och uthyrningsgraden är för närvarande drygt 91 procent med en genomsnittlig kontraktslängd om cirka 3 år.

– Vi är glada att kunna köpa en mycket välskött fastighetsportfölj i expansiva Bromma och Spånga. Området gynnas starkt av de många infrastruktursatsningarna avseende framförallt förbättrad kollektivtrafik och har sedan tidigare ett starkt företagsklimat, säger Stendörrens vd Fredrik Brodin.

På aktienivå beräknas förvaltningsresultatet öka med cirka 17 procent på årsbasis, motsvarande en ökning från cirka 6 kronor per aktie till cirka 7 kronor per aktie.

– I det bestånd vi nu avyttrar har vi fullföljt vår affärsplan att bygga ett attraktivt och starkt kluster i Ulvsunda. Det känns bra att lämna över det fortsatta ägandet till Stendörren som har stor erfarenhet av liknande fastigheter vilket är positivt för våra hyresgäster, säger Profis vd Thomas Sipos.

– Vad gäller utvecklingen av Spånga Center känns det också bra att lämna över stafettpinnen till Stendörren som kommer slutföra det arbete vi påbörjat, tillägger Sipos.

Genom ett aktivt förvaltningsarbete har Profi förädlat fastigheternas innehåll, bl.a genom ny- och meruthyrningar till TMG Sthlm, Arkitektkopia, Academedia, Top Gymnastics, Member24, Linas Matkasse, Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning m.fl.

Profi köpte Spånga Center från IF Metal 2013 (läs mer här) när den fastigheten innehöll stora vakanser, tre av fastigheterna Magneterna förvärvade Profi från Humlegården 2012 (läs mer här) och Elementet 1 ingick i en större paketaffär med Fabege 2010 (läs mer här).

Fler Nyheter från förstasidan

NREP gör offensiv i nytt segment

Bolaget har lagt en offensiv expansionsstrategi.

Hyr 4.000 kvm i Slakthuset

Fryslager byggdes om till kontor.

Känd trio till Hemfosa

Fyller upp i styrelsen efter Jens Engwall och Ulrika Valassi.

Rekordstor transaktion väntas inom tullarna

FV avslöjar att en av de största styckeaffärerna i Stockholms innerstad på flera år är under uppsegling.

Skanskas juvel fylls upp

Ytterligare en uthyrning i det nya landmärket.

Akelius säljer för hela 7 mdr – gör jättevinst vid storaffär

Avyttrar bestånd med 2.839 lägenheter. FV berättar hur stor vinsten blir.

Staden tar kampen mot flyget för höghusen

Bostadsprofessorn om de ofta märkliga turerna.

Logistri köper för 584 miljoner

Gör förvärv via tre transaktioner – och ser hyrespotential.

Vill köpa Ratos HK – kan bli prisrekord

Fastighet mitt i lejonets kula. Eftertraktad sedan länge.

AH fortsätter fylla vakanser om 45.000 kvm

Hyrt ut hela 13.000 kvm. FV berättar vad som händer på det tidigare smått slutna området bredvid Hagastaden.

Japanska Usupso vill växa kraftigt i Sverige

FV berättar om planerna för kedjan som de senaste åren tagit världen med storm.

Akademiens ”gratishyra” rivs upp

Hyran skulle kunna vara 11 miljoner om året, enligt Fastighetsvärldens jämförelse.

Ny dom ger bolag rätt gentemot bostadsköpare

”Domen är ett viktigt besked för hela bostadsmarknaden”.

Regeringen synar Nuder-uppgift

Samtidigt kommer nya uppgifter att Pär Nuder tvingats bort från ytterligare en styrelse. Läs även Fabeges ordförande Jan Litborns kommentarer.

Tillbaka till förstasidan