Stendörren i miljardköp från Profibolag i västra Stockholm

Stendörren har träffat avtal med ett Profibolag, med schweiziska Partners Group bakom, om att förvärva en portfölj bestående av sex fastigheter i Stockholm. Det underliggande fastighetsvärdet i transaktionen är 921 miljoner kronor.

Fastigheterna som ingår i affären är Magneten 12, Magneten 18, Magneten 30, Magneten 33 och Elementet 1 som samtliga är belägna i Bromma samt fastigheten Vitgröet 12 (Spånga Center) som ligger i Spånga.

JLL har varit rådgivare till säljaren.

I början av 2016 meddelade Profi Fastigheter att bolaget sålt merparten av dessa fastigheter till Partners Group (läs mer här). Den affären uppmärksammandes brett  i bransch- och ekonomipress och den kommenterades även av Profi som då stod som ”säljare.” Det rörde sig då dock om en refinansiering, uppger Profi nu.

Några månader senare förvärvade Profi även Magneten 33 från en privat fastighetsägare, läs mer här.

Hyresvärdet på årsbasis, fullt uthyrt, uppgår till cirka 83 miljoner kronor. Den uthyrningsbara ytan på fastigheterna uppgår till 57.635 kvadratmeter och uthyrningsgraden är för närvarande drygt 91 procent med en genomsnittlig kontraktslängd om cirka 3 år.

– Vi är glada att kunna köpa en mycket välskött fastighetsportfölj i expansiva Bromma och Spånga. Området gynnas starkt av de många infrastruktursatsningarna avseende framförallt förbättrad kollektivtrafik och har sedan tidigare ett starkt företagsklimat, säger Stendörrens vd Fredrik Brodin.

På aktienivå beräknas förvaltningsresultatet öka med cirka 17 procent på årsbasis, motsvarande en ökning från cirka 6 kronor per aktie till cirka 7 kronor per aktie.

– I det bestånd vi nu avyttrar har vi fullföljt vår affärsplan att bygga ett attraktivt och starkt kluster i Ulvsunda. Det känns bra att lämna över det fortsatta ägandet till Stendörren som har stor erfarenhet av liknande fastigheter vilket är positivt för våra hyresgäster, säger Profis vd Thomas Sipos.

– Vad gäller utvecklingen av Spånga Center känns det också bra att lämna över stafettpinnen till Stendörren som kommer slutföra det arbete vi påbörjat, tillägger Sipos.

Genom ett aktivt förvaltningsarbete har Profi förädlat fastigheternas innehåll, bl.a genom ny- och meruthyrningar till TMG Sthlm, Arkitektkopia, Academedia, Top Gymnastics, Member24, Linas Matkasse, Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning m.fl.

Profi köpte Spånga Center från IF Metal 2013 (läs mer här) när den fastigheten innehöll stora vakanser, tre av fastigheterna Magneterna förvärvade Profi från Humlegården 2012 (läs mer här) och Elementet 1 ingick i en större paketaffär med Fabege 2010 (läs mer här).

Fler Nyheter från förstasidan

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Rik privatfamilj vill köpa – redo förvärva för miljarder

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan