Stena planerar att investera 3 miljarder

Under Fastighetsvärldens seminarium i Göteborg berättade Stena Fastigheters VD Christel Armstrong Darvik om bolagets investeringsplaner. De närmaste fem åren planeras investeringar för 3 miljarder i främst Stockholm och Malmö och bostäder står för två tredjedelar av summan.

Bostäder i Stockholm och Malmö – kontor om 40000 kvm i Göteborg. Vid Fastighetsvärldens seminarium Göteborgsmarknaden berättade Stena Fastigheters VD Christel Armstrong Darvik om bolagets investeringsplaner för de kommande åren.

När det gäller nyproduktion planerar bolaget att investera drygt tre miljarder kronor de kommande fem åren, varav 800 miljoner det närmaste året. Bostadsfastigheter står för två tredjedelar av summan och fokus ligger på Stockholm och Malmö. ”Hemkommunen” Göteborg får nästan nobben helt i satsningen på grund av svårigheten att få marktilldelning. Cirka 90 procent av bostäderna ska bli hyresrätter som är det som ska fortsätta vara Stena Fastigheters långsiktiga inriktning.

Den största enskilda satsningen är ett kommersiellt projekt i Göteborg. Det handlar om ett 40000 kvadratmeter stort kontorshus vid Terminalen i närheten av Järntorget. Det blir en investering på cirka en miljard kronor. Stena Fastigheter hoppas att planen ska vara klar om några år och att byggnaden kan stå klar år 2015. Det pågår nu en diskussion om hur byggnaden ska se ut och hur hög den kan bli. Stena kommer att bli hyresgäst i delar av fastigheten.

– Vi vill skapa ett handelshus, ett modernt kontorshus motsvarande Ostindiska Companiets, säger Christel Armstrong Darvik.

Stenasfären äger och förvaltar fastigheter för cirka 30 miljarder kronor. 23,5 miljarder av fastighetsvärdet finns i Sverige och 6,5 miljarder utomlands i direktägda fastigheter och fastighetsfonder ägda av Stena Realty.
På frågan om Stena Fastigheter är med i slutfasen av budgivningen kring Vasakronans bostadsbolag Dombron blev svarat ”inga kommentarer” – följd av ett svagt leende.
Fastighetsvärlden Idag 2010-04-15

Fler Nyheter från förstasidan

Scius hyr ut 3.700 kvm till Spotify i nyinköpt kåk

Förvärvade fastigheten för bara några månader sedan för drygt en halv miljard kronor.

Tidigare topp-vd startar nytt JV med Balder

Fokuserar på Stockholmsområdet. Berättar för FV om vilka segment som är intressanta.

Britta Blaxhult blir vd för ny norsk satsning i Sverige

Nytt jobb efter att ha lämnat Einar Mattsson.

Sandvik till Norra Djurgårdsstaden

Hyr 2.500 kvm av CA Fastigheter.

Gekås köper tre 16-våningshus för 735 miljoner

Boris Lennerhov, vd Gekås: ”Vi får en effektiv förvaltningsenhet med 330 hyresrätter i en fin miljö”.

Serneke: Karlatornet försenat till hösten 2022

Höghuset inte klart till Göteborgs 400-årsfirande.

Vasakronan hyr ut 15.000 kvm i nya Sergelhuset

Tillsammans med tidigare uthyrningar är nu hälften av 60.000 kvm uthyrt. En av årets största uthyrningar – och med hög hyra. Se flera bilder.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Klassiskt hotell i Stockholm sålt efter kort innehav

Affär som ägt rum under FV:s radar under sommaren.

Drar tillbaka säljplan för del av landmärke i Stockholm

12.000 kvm nyutvecklade lokaler. Ligger i det hetaste utvecklingsområdet i Stockholm.

Japanska Muji öppnar sin största butik i Europa i city

Butiken i centrala Stockholm kommer bli kedjans största i Europa.

Wihlborgs säljer landmärke

Avyttrar för 720 miljoner kronor.

Tillbaka till förstasidan