Stena köper 216 lägenheter i Lund från HSB

HSB Skåne och Stena Fastigheter har träffat en överenskommelse om en fastighetsaffär i Lund. Genom denna säljer HSB Skåne fastigheterna Soldiset 1 och Blidvädret 1. Fastigheterna innehåller totalt 216 lägenheter.

Annons

Cushman & Wakefield var rådgivare till säljaren.

– Vi är mycket nöjda med att utöka vårt fastighetsbestånd i Lund och stärker därmed vår position i kommunen. Totalt äger vi nu 834 lägenheter och har 17 000 kvadratmeter kommersiella ytor i Lund. Vi ser även positivt på det kommande samarbetet med HSB Skåne, inte minst för Klostergårdens fortsatta utveckling, säger Unni Sollbe, vd Stena Fastigheter Malmö.

Fastigheterna Soldiset 1 och Blidvädret 1 ligger på Klostergården i södra Lund. De är en del av miljonprogrammet.

Köpeskillingen är hemlig, men fastighetsvärlden bedömer den till runt 250 miljoner kronor och en initial yielden till 4,0–4,5 procent.

Soldiset 1 består av 216 hyreslägenheter fördelat i huskroppar om två respektive åtta våningar. Ett stort stambyte väntar framöver.

Blidvädret 1 är en parkeringsfastighet med parkeringsyta och p-hus med totalt 300 parkeringsplatser varav 184 platser är under tak och 116 p-platser på mark.

– Det är en stor fastighet som vi haft i vår fastighetsportfölj under många år. Genom försäljning av Soldiset 1 och Blidvädret 1 har vi möjlighet att arbeta vidare med utveckling av våra övriga fastigheter så att vi kan möta de utmaningar som kommer med att ha ett klimatneutralt fastighetsbestånd senast år 2050, säger Christer Nilsson, fastighetschef på HSB Skåne.

HSB Skåne kommer även efter försäljningen fortsatt att vara en stor aktör på Klostergårdsområdet. Företaget har flertalet hyresfastigheter, förvaltade bostadsrätter och kommande nyproduktion i området. Här bedrivs även ett aktivt samverkansarbete med övriga aktörer i området, där HSB Skånes bosociala avdelning spelar en viktig roll.

– Att fastigheten säljs till Stena Fastigheter är väldigt positivt då de är en aktör som arbetar långsiktigt med både fastighetsutveckling och social hållbarhet. Detta borgar för ett gott framtida samarbete där vi, som två stora aktörer, tillsammans kan fortsätta den positiva utvecklingen av Klostergården, säger Ann Irebo, vd på HSB Skåne.

Förvärvet är ett led i Stena Fastigheter strategi att expandera i tillväxtkommunerna via förvärv och nyproduktion. Stena Fastigheter har därmed totalt 8.000 lägenheter i Malmöregionen och 167.000 kvadratmeter kommersiella ytor, vilket gör bolaget till ett av de största privata fastighetsbolagen i regionen.

– Vi är mycket nöjda med att utöka vårt fastighetsbestånd i Lund och stärker därmed vår position i kommunen. Vi ser även positivt på det kommande samarbetet med HSB Skåne, inte minst för Klostergårdens fortsatta utveckling, säger Unni Sollbe, vd Stena Fastigheter Malmö.

Bild från gården på Soldiset 1.

Fler Nyheter från förstasidan

Rekordpriser vid Stureplan

Fastighetsvärlden berättar om köpeskillingen vid de båda affärerna vid Stureplan. ”Betalningsvilja för troféfastigheter”.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Här trotsar Zlatan padeldöden – lyxigt storbygge igång

FV har besökt platsen för den stora investeringen.

Hitachi Energy dumpar Castellum – köper av Corem

Skapar nytt campus om 30.000 kvm för forskning, utveckling, fabrik och kontor.

Eastnine köper från Skanska i miljardaffär

Nyutvecklad fastighet om nästan 30.000 kvm.

Genova delsäljer två nya fastigheter för 1,3 miljarder

408 hyresbostäder, vård- och omsorgsboende, en förskola och två garage ingår i transaktionen.

150.000 kvm byggrätter når marknaden

Stora volymer nära innerstaden. FV berättar om planerna för den stundande försäljningen.

Starka protester mot ny hög byggnad i Stockholm

Blir nästan dubbelt så hög som den nuvarande. Stör utsikten från bland annat planerad ”trippelskrapa”.

Bildextra: Scandics nya i Värtahamnen

Niam och Scandics hotellsatsning i Värtahamnen slår nu upp portarna. 40 rum har tillkommit och en skybar på våning 17.

Han blir ny vd vid Diös

”Jag är både tacksam och stolt för det förtroende och den möjlighet styrelsen ger mig”.

Podcasten Fastighet & Finans om SBB och miljardaffärer

”Radiotystnaden kring SBB är bruten”.

Tillbaka till förstasidan