Erik Thedéen.

Stefan Ingves lämnar Riksbanken – efterträds av Erik Thedéen

Vid årsskiftet lämnar Stefan Ingves posten som riksbankschef efter 17 år. Nu står det klart att det blir Erik Thedéen som tar över. Thedéen är sedan 2015 generaldirektör på Finansinspektionen.

Erik Thedéen har utsetts till en mandatperiod på sex år. Han tillträder sin tjänst den 1 januari och kommer därmed att delta på det penningpolitiska mötet i februari 2023. Inför tillsättningen har Thedéen frågats ut av riksbanksfullmäktige.

”Vi är mycket nöjda med att idag kunna presentera Erik Thedéen som ny riksbankschef och en högt kvalificerad ersättare till Stefan Ingves vars mandat löper ut vid årsskiftet. Fullmäktige står enhälligt bakom denna utnämning”, säger riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein och vice ordförande Michael Lundholm i en gemensam kommentar.

Erik Thedéen är sedan 2015 generaldirektör på Finansinspektionen och har en lång och gedigen yrkesbakgrund från den finansiella sektorn i Sverige och internationellt. Han är utbildad civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm.

Stefan Ingves:

”Det har varit händelserika och stimulerande år och en stor förmån att få leda Riksbankens arbete tillsammans med mina kollegor i direktionen, fullmäktige och alla kunniga och engagerade medarbetare. Jag har fått arbeta med de bästa, både i Sverige och runt om i världen, och jag har fått vara med om att göra Riksbanken till en institution som räknas som en av de bästa i centralbanksvärlden. Det har glatt mig mycket”, säger Stefan Ingves.

”Stefan Ingves har på ett utomordentligt sätt lett Riksbankens arbete under de senaste 17 åren. Med sina gedigna kunskaper om hur ekonomin fungerar och om krishantering har han outtröttligt tagit Riksbanken genom finansiella kriser och utmanande tider”, säger Susanne Eberstein och Michael Lundholm Riksbanksfullmäktiges ordförande respektive vice ordförande i en gemensam kommentar.

”Under Stefan Ingves ledarskap har Riksbanken tagit stora innovativa steg, däribland utvecklingen av en eventuell e-krona. Hans engagemang att förklara och kommunicera centralbankens uppdrag, mål och beslut har bidragit till att göra Riksbanken mer transparent och tillgänglig. Genom sitt internationella arbete och stora kontaktnät har han därtill spelat en nyckelroll i arbetet att stärka såväl det svenska som det globala finansiella systemet efter finanskrisen. Vi är mycket tacksamma för det arbete som Stefan Ingves gjort för Riksbanken och för svensk ekonomi”, avslutar Eberstein och Lundholm.

Stefan Ingves fortsätter att leda Riksbankens arbete till och med den 31 december 2022 och kommer följaktligen att delta i årets alla penningpolitiska beslut.

Fler Nyheter från förstasidan

Börsbolag redo att sälja mitt på Östermalm

Nästan 12.000 kvm. Läge som kan attrahera flera investerargrupper.

Tänkt storspelare gör första större förvärvet

Investerar i närheten av slottsmiljö.

Realplay

Kista är en nyckelfråga för Ericsson

Samverkansprojektet Kista Limitless har nu varit igång i drygt ett år. Under det året har man satt igång en rad aktiviteter samtidigt som de långsiktiga planerna fortsätter att mejslas fram.

Nya Neobo noteras 10 februari

Det nya bolagen blir ett av det största renodlade noterade bostadsbolagen i Sverige.

Segt för möjlig jätteaffär om 40 miljarder

Kan bli en av de största affärerna i Sverige någonsin om den lyckas. FV berättar vad som händer.

Fabege ökar intäkter men tappar värde

Fabege fortsätter att leverera positiva nettouthyrning, med det räckte inte till att hålla uppe värdena under 2022.

MKB förlorade om kriminella vid skjutning

”Nu har vi dragit det här hela vägen”.

Starkt från Vasakronan – men ingen utdelning

188-miljardersbolaget visar nyckeltalen för 2022. Fastighetsvärdena skrevs ner under fjärde kvartalet.

Årets lokalkonsult 2022

Den meriterade juryn har korat en vinnare.

Två har hittat nya hem i Bromma –  totalt 16.000 kvm

Två stora hyresavtal är klara när planer på stor stadsutveckling är på gång.

Intar vad som kan bli stans häftigaste takbar

Fantastisk utsikt över Stockholm.

Lämnar Skanska efter 20 år  – får toppjobb vid Humlegården

Blir fastighets- och uthyrningschef.

Bostadsutvecklare varslar 15 procent av arbetsstyrkan

Uppgifter till FV: Närmare 40 anställda berörs.

Hyr takvåning om 2.600 kvm

Två tredjedelar av den stora projektfastigheten på östra Kungsholmen är nu uthyrd.

Tillbaka till förstasidan