Johanna Skogestig, vd Vasakronan. Foto: Gustav Kaiser

Starkt från Vasakronan som når 180 miljarder

Vasakronan redovisar för 2021 ökade hyresintäkter, ett ökat driftsöverskott och har en hög värdetillväxt. Fastighetsbeståndet värderades vid årsskiftet till hela 181,6 miljarder kronor. En starkt transaktionsmarknad driver upp bolagets fastighetsvärde.

Annons

Det är en riktigt stark värdeutveckling som Vasakronan visar upp på sitt bestånd under 2021. Snittet för hela beståndet hamnade på 9,5 procent, att jämföra med de 0,8 som året innan gav. Allra starkast har utvecklingen varit för deras projektfastigheter som hade 13 procents positiv värdeutveckling medan den hamnade på 8,8 procent för förvaltningsbeståndet.

Starkast gick beståndet i Stockholm som ökade med 10,3 procent varpå följde Göteborg 9,4 procent, Uppsala 6,9 procent och Uppsala med 5,2 procent. Det genomsnittliga direktavkastningskrav som använts i värderingarna är 3,87 procent jämfört med 4,12 procent för ett år sedan.

Ur Vasakronans bokslut 2021

  • Hyresintäkterna ökade med 6 procent (0) och uppgick totalt till 7.425 mkr (7.006). I ett jämförbart bestånd ökade hyresintäkterna med 2 procent (-1)
  • Nyuthyrningar har gjorts av 124.000 kvadratmeter (119.000) med en årshyra på 592 mkr (535). Nettouthyrningen uppgick till -56 mkr (-18) för helåret, men under fjärde kvartalet var den starkt positiv med 132 mkr (-136).
  • Prisförändring vid omförhandlingar uppgick till i genomsnitt 8 procent att jämföra med 7 procent föregående år. Totalt har omförhandlingar motsvarande en årshyra om 1.326 mkr (977) genomförts under året
  • Uthyrningsgraden uppgick till 91,4 procent (91,9) vid periodens utgång. Vakansen förklaras till 1,1 procentenheter (2,0) av vakanser i pågående projekt och utvecklingsfastigheter
  • Driftöverskottet ökade med 7 procent (0) och uppgick totalt till 5.533 mkr (5.189). I ett jämförbart bestånd ökade driftöverskottet med 2 procent (0)
  • Resultat före värdeförändringar och skatt ökade till 4.391 mkr (3.577)
  • Värdeförändring på fastigheter uppgick till 15.255 mkr (1.083), vilket motsvarar en värdeökning på 9,5 procent (0,8). Värdeförändringen förklaras framförallt av sänkta avkastningskrav
  • Fastighetsbeståndets värde uppgick vid periodens utgång till 181.575 mkr (162.420)
  • Värdeförändring på derivat uppgick vid periodens utgång till 938 mkr (167)
  • Resultat efter skatt 16.359 mkr (3.714)
  • Vinstutdelning om 4.000 mkr (2.000), föreslås årsstämman

Kommentar från Johanna Skogestig, vd Vasakronan:

– Jag är nöjd med driftöverskottet som ökade med hela 7 procent vilket förklaras av hög uthyrningsgrad i färdigställda projekt och framgångsrika omförhandlingar. Efter en avvaktande inledning på året kan jag konstatera att verksamheter och företag nu går bra och vågar fatta framtidsinriktade beslut. Det märks i den stora volymen nytecknade avtal under fjärde kvartalet som resulterade i en positiv nettouthyrning på 132 miljoner kronor. Det kompenserar i princip för den ökade volymen uppsägningar som vi såg under första halvåret. Även volymen omförhandlade avtal är större än vanligt och summerar till 1,3 miljarder kronor på helåret.

– Efter en tuff period med få nyetableringar inom handel och andra verksamheter i gatuplan ser jag nu en tydlig förändring i våra citylägen. Inte minst i centrala Stockholm där vi tecknat en rad nya hyresavtal i slutet av året.

– Merparten av årets goda resultat kommer från en hög orealiserad värdetillväxt i portföljen och jag kan bara konstatera att det är tolfte året i rad som vi redovisar en positiv värdeförändring. Uppgången i förvaltningsportföljen förklaras delvis av en stabilare hyresmarknad och det positiva resultat vi ser i våra omförhandlingar. Den främsta effekten kommer dock från den rekordstarka transaktionsmarknaden som bekräftar att det finns en betalningsvilja för fastigheter. Det i kombination med god tillgång på kapital fortsätter att pressa ner avkastningskraven och driva värdeutvecklingen.

Uthyrningsgraden som Vasakronan redovisar uppgår alltså till 91,4 procent (91,9) vid periodens utgång. I Stockholm och Uppsala har den minskar något, till 91 procent (92) respektive 94 (96). I Göteborg ligger den oförändrat högt, på 95 procent. I Malmö har bolaget ökat uthyrningsgraden till 91 (88).

Fler Nyheter från förstasidan

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Tillbaka till förstasidan