Det stora platta taket på Överkikaren 20 förses med dels en stor bar- och umgängesdel ute i det fria, dels en stor restaurangdel.

Stängt hus öppnar upp med magnifik takrestaurang

Slussgården och Wingårdhs skapar just nu en ny mötesplats på Stockholms takåsar. Fastighetsvärlden fick förmånen att ta en tidig titt på förutsättningarna och möjligheterna.

Våren 2023 får Stockholm ett nytt spännande tillskott när ett tidigare helt stängt tak öppnar upp med barhäng och restaurang.

Det är Slussgården som sett möjligheten att öppna upp den tidigare ganska slutna fastigheten på Hornsgatan 20 med ett nytt publikt våningsplan allra längst upp. Utformningen står Wingårdhs för och de har lyckats få till en lösning som tillför plats för 600 gäster samtidigt varav cirka 140 i restaurangen.

Takterrassen kommer nås via hissar från Hornsgatan.

Upprinnelsen till projektet var att det var dags att se över den stora glaslanterninen på fastigheten som uppfördes under senare delen av 80-talet.

– Då såg vi även en möjlighet som inte var aktuell på 80-talet, men som är en självklarhet nu. Att göra det platta taket till en plats där människor kan mötas, genom att bygga till en halv våning med en restaurang och en stor terrass, säger Lars Kinneholm vd på Slussgården.

Utsikten från takbaren går inte att klaga på. Sommartid kommer utsikten, förutom vyn över Riddarfjärden även bjuda på solnedgången över Kungsholmen på andra sidan fjärden.

Det som även spelade in var att hela Slussenområdet genomgår en förvandling som innebär att det kommer bli mer av en mötesplats och arbetsplats i framtiden, förutom att flödet av arbetsresor förbi denna punkt är mycket stort.

– Vi funderade också på möjligheterna för hur vi kan vara en del av förvandlingen och bidra till förädlingen av kvarteren runt Slussen, både för Stockholmarna själva och för turister.

Slussgården äger flera fastigheter i närområdet.

Uppdraget att skapa en attraktiv lösning gick till Wingårdhs Arkitekter. En viktig förutsättning var att den skulle hålla sig inom befintlig detaljplan för att inte hamna i en lång planprocess med osäker utgång. Att det sedan skulle gå så snabbt som det gjorde blev en glad överraskning för Lars Kinneholm.

Byggnadsarbetena har precis påbörjats och trion Josefin Larsson, Lars Kinneholm och Gert Wingårdh fascineras den höga övertäckta del av byggnadsställningarna som just nu kommer på plats. I bakgrunden Maria kyrka som ligger tvärs över Hornsgatan

– Från att idén föddes i mars 2020 tog det bara nio månader innan bygglovet var klart, 22 december samma år. Det är faktiskt något över det vanliga när det gäller tillbyggnad mitt i city.

Josefin Larsson som är uppdragsledare för projektet på Wingårdhs har tidigare bland annat arbetat med den varsamma renoveringen av Nationalmuseum. Hon förklarar den snabba handläggningen så här:

– För att få en så smidig process som möjligt är det viktigt att ta in allas idéer och synpunkter tidigt. Vi gjorde det inledningsvis och försökte sedan skapa ett tillägg som väl ansluter till det som redan finns men som ändå tydligt visar att det är något nytt. Att tillbyggnaden följer ursprungsarkitekturens form innebär också att Södermalms taklandskap kommer vara sig likt.

Det mörkt gröna området utgör restaurangdelen. På den andra sidan lanterninen ligger de öppna ytorna med bar och andra faciliteter.

Tillbyggnaden utförs som en lättkonstruktion i trä. Delvis av hänsyn till stommens bärighet men även av hållbarhetsskäl.

– Sedan två år tillbaka rekommenderar vi framförallt träbyggande, om det är möjligt, till våra uppdragsgivare. Vi har anställt specialister inom det för vi ser det som en mycket viktig fråga inom husbyggandet framåt, säger Gert Wingårdh.

Gert Wingårdh, Lars Kinneholm och Josefin Larsson står exakt på det ställe där byggnadens fasad norrut slutar. De blickar mot den stora glaslandterninen som var en startpunkt för projektet och som det närmaste året kommer att bytas ut mot en modernare och något modifierad variant.

Fastigheten ligger rakt ovanför Söderledstunneln och i rak nord-sydriktning. Den stora bardelen kommer att ha utsikt över Riddarfjärden och ha solläge hela dagen. Under sommarsäsongen kommer solen sakta sjunka ned mellan Mariabergets husmyller och Stadshuset. Restaurangen som ska ligga på andra sidan taklanterningen kommer att ha samma utsikt genom lanterninen men även ha utsikt mot Saltsjön och snegla mot sin granne 300 meter bort, Gondolen.

– Vi planerar för öppning under början 2023 och börjar redan nu leta efter en restauratör som vill förvalta den här möjligheten och ju fortare vi hittar ett passande koncept och restauratör desto bättre blir slutprodukten, säger Lars Kinneholm.

Lars Kinneholm, vd på Slussgården, såg möjligheterna. Kanske inspirerad av Gondolen som ses i bakgrunden några hundra meter från det nu aktuella projektet.

Fler Nyheter från förstasidan

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Tillbaka till förstasidan