Spotify ger kontrakt för hemarbete

Hur kommer ett ökat distansarbete att slå mot efterfrågan på kontorslokaler? Det är fastighetsbranschens 10.000-kronorsfråga. Vid Spotify ger man nu sina anställda möjlighet att fortsätta jobba hemma även efter pandemin.

Spotify är en av centrala Stockholms största lokalhyresgäster. Bolaget hyr totalt drygt 30.000 kvm kontorslokaler i Urban Escape och Jarlahuset, från AMF Fastigheter respektive Probitas.

Nu lanserar Spotify ”Work from anywhere”, som innebär att de anställda får arbeta var de vill, och väljer mellan ett en ”hemmamix” eller en ”kontorsmix”.

”Hemmamix” innebär att medarbetaren mest jobbar hemma men kommer in till den arbetsplats man tillhör då och då. För den som valt ”Kontorsmix” jobbar oftast på Spotifys kontor eller den kontorsplats som företaget ordnat.

Företaget ska se till att den anställde som valt ”hemmamix” har en bra arbetsplats hemma, och kan även bidra till att hyra en kontorsplats nära den anställdes hem.

– Spotifys CEO, Daniel Ek, och jag har i flera år gått många promenader och diskuterat framtidens arbetsplats och hur vår personal kan må bäst. Pandemin skyndade på beslutet, säger företagets HR-direktör Katarina Berg till DN.

Hur det kommer att påverka Spotifys totala kontorsbehov framöver saknar FV kännedom om.

Katarina Berg konstrar att fysisk närvaro ibland är viktigt.

– Men de måste kunna komma in till kontoret, kanske inte varje vecka eller varje månad. Man mår bra av att ses ansikte mot ansikte ibland, säger hon till DN.

Hon berättar att produktiviteten har gått upp under corona och ser inga tecken på att att den minskat under hösten/vintern,. vilket många andra bolag med distansarbete rapporterat om. Hon konstaterar vidare att många tröttnat på videomöten.

– Samtidigt fortsätter vi att satsa på våra kontor. De ska fortfarande ligga på attraktiva platser och vara ett ställe där du trivs.

Utöver stora förhyrningar hos AMF Fastigheter i Urband Escape (cirka 20.000 kvm) och i Jarlahuset (11.000 kvm) som ägs av Probitas har Spotify även ett antal stora förhyrningar runt om i världen, bland annat drygt 50.000 kvm i 72-våningsskrapan 4 World Trade Centerpå södra Manhattan i New York. Totalt har Spotify ett 50-tal kontor runt om i världen, fördelat över 25 länder.

Fler Nyheter från förstasidan

Duo redo för snabb miljardförsäljning

Ytterligare en stor transaktion att vänta på Kungsholmen.

Selin i miljard-jv i norr

Läs om planerna.

Hyr snabbt ut 7.000 kvm

Akademiska Hus avyttrade nyligen fastigheten.

Realplay

Nu ska nya tjänster öka bolagens intäkter

Efter jakt på minskade kostnader tittar proptechsektorn nu mer på hur de kan öka intäkterna hos fastighetsbolagen. Tenant experience ska fixa det.

Köper för 390 mkr av SPP

Central fastighet. Sweco hyresgäst.

Dragicevic nu näst störst i Oscar

Läs om den nya ägaren – som ”köttar på” inom fastighetsbranschen.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Raset: McDonalds stänger tolfte i Stockholmsområdet

Se FV:s lista över alla nedstängningar.

Läs utdrag ur Mats Hederos nya bok Människobyn

Han var ansvarig för att genomdriva en av de största förändringarna och ombyggnationerna av Stockholms city. Berättar om tankarna.

Tar över efter Pane Fresco på Åhléns city

Förknippades länge med Paolo Roberto

Jätteavtal om 42.500 kvm – värde nästan 2 miljarder

Ett sammanlagt årligt hyresvärde på drygt 95 miljoner.

Öppnar flaggskeppsbutik på Biblioteksgatan

Världskänt märke öppnar sin första butik i Norden.

Genova köper efter att Oscar inte gick i mål

Nybyggd 08-fastighet om 4.200 kvm.

Westfield nummer två

Följer i Mall of Scandinavias fotspår. Döps om.

Tillbaka till förstasidan