Spotify ger kontrakt för hemarbete

Hur kommer ett ökat distansarbete att slå mot efterfrågan på kontorslokaler? Det är fastighetsbranschens 10.000-kronorsfråga. Vid Spotify ger man nu sina anställda möjlighet att fortsätta jobba hemma även efter pandemin.

Annons

Spotify är en av centrala Stockholms största lokalhyresgäster. Bolaget hyr totalt drygt 30.000 kvm kontorslokaler i Urban Escape och Jarlahuset, från AMF Fastigheter respektive Probitas.

Nu lanserar Spotify ”Work from anywhere”, som innebär att de anställda får arbeta var de vill, och väljer mellan ett en ”hemmamix” eller en ”kontorsmix”.

”Hemmamix” innebär att medarbetaren mest jobbar hemma men kommer in till den arbetsplats man tillhör då och då. För den som valt ”Kontorsmix” jobbar oftast på Spotifys kontor eller den kontorsplats som företaget ordnat.

Företaget ska se till att den anställde som valt ”hemmamix” har en bra arbetsplats hemma, och kan även bidra till att hyra en kontorsplats nära den anställdes hem.

– Spotifys CEO, Daniel Ek, och jag har i flera år gått många promenader och diskuterat framtidens arbetsplats och hur vår personal kan må bäst. Pandemin skyndade på beslutet, säger företagets HR-direktör Katarina Berg till DN.

Hur det kommer att påverka Spotifys totala kontorsbehov framöver saknar FV kännedom om.

Katarina Berg konstrar att fysisk närvaro ibland är viktigt.

– Men de måste kunna komma in till kontoret, kanske inte varje vecka eller varje månad. Man mår bra av att ses ansikte mot ansikte ibland, säger hon till DN.

Hon berättar att produktiviteten har gått upp under corona och ser inga tecken på att att den minskat under hösten/vintern,. vilket många andra bolag med distansarbete rapporterat om. Hon konstaterar vidare att många tröttnat på videomöten.

– Samtidigt fortsätter vi att satsa på våra kontor. De ska fortfarande ligga på attraktiva platser och vara ett ställe där du trivs.

Utöver stora förhyrningar hos AMF Fastigheter i Urband Escape (cirka 20.000 kvm) och i Jarlahuset (11.000 kvm) som ägs av Probitas har Spotify även ett antal stora förhyrningar runt om i världen, bland annat drygt 50.000 kvm i 72-våningsskrapan 4 World Trade Centerpå södra Manhattan i New York. Totalt har Spotify ett 50-tal kontor runt om i världen, fördelat över 25 länder.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan