Spotify ger kontrakt för hemarbete

Hur kommer ett ökat distansarbete att slå mot efterfrågan på kontorslokaler? Det är fastighetsbranschens 10.000-kronorsfråga. Vid Spotify ger man nu sina anställda möjlighet att fortsätta jobba hemma även efter pandemin.

Spotify är en av centrala Stockholms största lokalhyresgäster. Bolaget hyr totalt drygt 30.000 kvm kontorslokaler i Urban Escape och Jarlahuset, från AMF Fastigheter respektive Probitas.

Nu lanserar Spotify ”Work from anywhere”, som innebär att de anställda får arbeta var de vill, och väljer mellan ett en ”hemmamix” eller en ”kontorsmix”.

”Hemmamix” innebär att medarbetaren mest jobbar hemma men kommer in till den arbetsplats man tillhör då och då. För den som valt ”Kontorsmix” jobbar oftast på Spotifys kontor eller den kontorsplats som företaget ordnat.

Företaget ska se till att den anställde som valt ”hemmamix” har en bra arbetsplats hemma, och kan även bidra till att hyra en kontorsplats nära den anställdes hem.

– Spotifys CEO, Daniel Ek, och jag har i flera år gått många promenader och diskuterat framtidens arbetsplats och hur vår personal kan må bäst. Pandemin skyndade på beslutet, säger företagets HR-direktör Katarina Berg till DN.

Hur det kommer att påverka Spotifys totala kontorsbehov framöver saknar FV kännedom om.

Katarina Berg konstrar att fysisk närvaro ibland är viktigt.

– Men de måste kunna komma in till kontoret, kanske inte varje vecka eller varje månad. Man mår bra av att ses ansikte mot ansikte ibland, säger hon till DN.

Hon berättar att produktiviteten har gått upp under corona och ser inga tecken på att att den minskat under hösten/vintern,. vilket många andra bolag med distansarbete rapporterat om. Hon konstaterar vidare att många tröttnat på videomöten.

– Samtidigt fortsätter vi att satsa på våra kontor. De ska fortfarande ligga på attraktiva platser och vara ett ställe där du trivs.

Utöver stora förhyrningar hos AMF Fastigheter i Urband Escape (cirka 20.000 kvm) och i Jarlahuset (11.000 kvm) som ägs av Probitas har Spotify även ett antal stora förhyrningar runt om i världen, bland annat drygt 50.000 kvm i 72-våningsskrapan 4 World Trade Centerpå södra Manhattan i New York. Totalt har Spotify ett 50-tal kontor runt om i världen, fördelat över 25 länder.

Fler Nyheter från förstasidan

Gorosch: ”Bli mer som ett swat-team”

Berättar för FV hur Catella ska återvända till fornstora höjder.

Final: Fem kan vinna Årets lokalkonsult 2023

Fem nominerade. Läs även om vinnarna sedan starten.

Kommun köper av SBB

FV summerar affärer för 1,4 miljarder kronor.

Läs utdrag ur boken ”Erik Paulsson – Superentreprenören”

FV publicerar utdrag som berättar om Erik Paulssons fantastiska resa. Läs även om ett flertal branschprofiler som berättar om sina möten med Paulsson.

Köper för miljard av Ica

Bolagets största transaktion hittills.

Bantar HK med 30 procent i centrala Stockholm

Letat lämpliga lokaler sedan början av 2023. Stannar inom fastigheten.

Juryns val: Gör bäst affärer – fem nominerade

Meriterad jury nominerar Årets transaktionskonsult. Läs även om vinnarna sedan starten.

Erik Skalin lämnar JLL

Jobbat med uthyrning i 20 år.

Gorosch till Catella

Blir ny vd för Corporate Finance Sverige.

Chocksänkning av räntan kan vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Nrep anställer sex nya medarbetare

Rekryterat från bland andra Vasakronan, Heimstaden och Unibail Rodamco Westfield.

Tillbaka till förstasidan