Spännande höjdpunkter vid Fastighetsdagen

Fullsatt i Spegelsalen. På Grand Hotel i Stockholm är Fastighetsdagen i full gång. Med ett späckat program har Fastighetsvärlden i år lockat drygt 300 gäster till det årliga evenemanget. Fastighetsdagen är även startpunkten för att Fastighetsvärlden i år firar 30 år.

IMG_3588

Dagen inleddes med ett anförande av vice Riksbankschef Kerstin af Jochnick som argumenterade för Riksbankens olika bedömningar av det ekonomiska läget.

Vid programpunkten efteråt riktade Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström en del kritik mot riksbankens agerande och framhöll att deras fokus på skuldsättningskvoten till stora delar är missriktad, rent av enögd.

IMG_3638

Ebba Busch Thor, partiordförande för KD äntrade därefter scenen, kanske lite tilltufsad av den senaste tidens sjunkande opinionssiffror. Hon framhöll dock att det hon eftersträvar är att successivt bygga ett förtroende för deras tydliga politiska inriktning. Där framhöll hon särskilt vikten av att vara tydlig i värderingsfrågor.

Utfallet av de pågående samtalen om bostadsmarknaden mellan regering och opposition var hon inte särskilt förhoppningsfull inför.

Därefter var det dags för EQT att för första gången berätta lite om sin kommande satsning på fastigheter. Henrik Orrbeck berättade att man nu byggt ett team av 11 personer som är baserade i Stockholm, München och London.

Det är också de marknaderna; Norden, Tyskland och Storbritannien som man kommer att satsa på.

I Norden är det Stockholm, Göteborg och Malmö som man fokuserar på i Sverige och i de övriga nordiska länderna är det huvudstäderna.

Orrbeck anser att man har stor möjlighet att bredda EQT.s affär både mot investerare, portföljbolag och samarbetspartners. Han betonade att många investerare vill göra fler affärer med befintliga, upparbetade, affärskontakter.

Före lunch gav sedan en trion Lars Johnsson – Folksam, Therese Rattik – Areim och Ingemar Rindstig – EY sin bild av kapitalflödet till fastigheter. Samtliga såg ett fortsatt gott inflöde, med möjlighet till stora internationella tillskott, de närmaste åren. Therese Rattik betonad dock att det inte är någon enkel sak i sig att resa pengar till en fond eller liknande struktur. Konkurrensen om pengarna är trots allt stor och placerarna kräver väl utarbetade planer för hur kapitalet ska användas.

IMG_3729

Eftermiddagsprogrammet startade med att Fredrik Bergström från WSP pratade om Regionernas kamp. På Europanivå kvalar Stockholm in bland topp tio av totalt cirka 300 regioner.

På riksnivå belyste han vilka områden i Sverige där de största förvärvsinkomsterna finns. Lite ovänta för många återfinns flera kommuner i norrs Sverige där, bland annat Kiruna.

Prognoserna till 2050 är +900.000 invånare. Det skulle därmed hövas omkring 400.000 nya bostäder i hela länet.

Han lyfte Halland och Sörmland som spännande tillväxtområden vad gäller befolkning.

Ung befolkning eller gammal befolkning är en viktig tillväxtindikator. De med gammal befolkning kommer så småningom att ”kollapsa”.

IMG_3772

Anna Kullendorff, Kristina Sawjani och Johanna Jonsson pratade därefter om vad de ser som mest köpvärt idag. De höll sig nära respektive bolags affärsidé och menade att de genom noggranna analyser innan köp ska hålla sig till de områdena.

Vilket innebar att Kristina Sawjani tryckte på att det ska vara bra kontor och bostäder, sånt som står sig över konjunkturerna.

Anna Kullendorff framhöll att man vill fortsätta att utveckla objekt man förvärvar. Tillföra kvalitéer, samarbeta med andra aktörer, inventera och utveckla. Ytterligare något i stil med Infra City var hon intresserad av att gå in i.

Johanna Jonsson tyckte att man inom Atrium Ljungberg fått en bra inriktning genom att utveckla hela stadsdelar och ett drömförvärv är att finnas med i utvecklingen av Slakthusområdet i Stockholm från början.

IMG_3706

Trion Simon de Chateau, Andreas Nelvig och Jonas Grandér skulle därefter prata om vad som kallats ”udda investeringar” i programmet.

Andreas Nelvig argumenterade starkt för de Norrlandsmarknader NP3 är representerade på. De får ut mycket goda hyror på flera av sina norrlandsfastigheter genom att det finns så få andra som är villiga att investera där.

Jonas Grandér berättade om att man med lite ”kärlek” kunde förvandla en halvtom kontorsfastighet till en kombination med skola och äldreboende. Ett utmärkt exempel på hur man med lite nya tankar kan ställa om något som inte fått så mycket uppmärksamhet till något mycket väl fungerande. Att kombinera svåra ”case” med andra objekt som ger bra kassaflöden är deras röda tråd.

Simon de Chateau berättade om hur de ser på sin roll för att förse investerare med attraktiva produkter. Han nämnde möjligheter att bygga portfölj med diversifiering men med bra kassaflöden.

En diskussion om de verkligen är ”udda” utbröt. Trion tyckte att ordvalet kanske inte var helt lyckat men att det nog fångade att man inte går riktigt i samma fotspår som andra, ser nya vinklar på fastigheter och vågar agera efter sin egen tro och vilja.

IMG_3590

Efter eftermiddagens fikapaus var det dags för två ”nya” aktörer att inta scenen. Dels Ilija Batljan som grundat Samhällsbyggnadsbolaget och dels Fredrik Holmström som är huvudägare i Magnolia Bostad. Det är två aktörer som är redo att ”rita om fastighetskartan”.

– Det finns många fina affärer kvar att göra, och vi är glada att vi kan bidra till att det skapas fler möjligheter. Det finns bra möjligheter långt ut från Stockholm inom det spårbundna nätet, sade Fredrik Holmström.

Han berättade att Magnolia oftast har klart med en köpare redan när bolaget går igång med ett projekt.

– Vi känner aktörerna och vi vet vad de söker. Hittills har det varit många institutioner som köpt hyresrättsbostäderna.

IMG_3854

Ilija Batljan konstaterade att det inte finns något samhällsbyggnadsbolag som har som mål att även finnas i de medelstora städerna – många fokuserar på de största städerna.

– Jag brinner för att bidra med lite mer än att bara tjäna pengar.

Batljan har nyligen gjort sina första förvärv genom att köpa 750 lägenheter i tre orter i Västergötland.

– Priset vi betalar är under 7.000 kr/kvm, så det är en bra start, sa Batljan.

Magnolia projektstartade 1.600 bostäder förra året.

– Vi kommer starta fler i år och fler året därefter. Men vi vill växa på ett hälsosamt sätt, men vi har inget direkt uppsatt mål när det gäller volym.

IMG_3871

Därefter var det dags för Erik Thedéen, generaldirektör Finansinspektionen, att inta scenen. Han talade till rubriken: ”Vägen mot en rimligare skuldsättning på bostadsmarknaden”.

– Få vi en kraftig sättning i bostadsmarknaden så får vi problem i makroekonomin, sa Thedéen.

– Vi är oroväckande över prisutvecklingen, men vi ser en stabilisering. Men vad som händer framöver vet jag väldigt lite om.

IMG_3887-2

Nästa sista programpunkt var finansmarknadsministern Per Bolund (mp) som talade till punkten ”Regeringens tankar för att nå en sundare och mer robust finansmarknad”.

–Det är mycket vunnit om vi kan få en samsyn kring det mesta,

Dagens moderator Jan Wifstrand frågade om det fanns en fara för en bubbla.

– Om du frågar tio experter får du tio olika svar. Men vi är mycket medvetna om riskerna som kan följa av att hushållen är hårt skuldsatta.

”Fastighetsrävarna” om framtiden: Uppgång eller fall? – Det var Fastighetsdagens sista programpunkt där Rutger Arnhult, VD Klövern, Urban Edenström, ordförande Stronghold Invest, vice ordförande Stockholms Handelskammare, Sven-Olof Johansson, VD Fastpartner och Christian Hermelin, VD Fabege medverkade.

Wifstrand frågade kvartetten om ”de tre-fyra senaste åren är de starkaste de upplevt inom fastighetssektorn”. Alla utan Christian Hermelin svarade ja som tyckte att delar av 90-talet var starkare.

På frågan om priserna började dala, så svarade två ”nej” och två valde det ”fega svenska alternativet”: ”nja”.

Wifstrands statement nummer tre: ”Bankerna blir allt gnetigare och försiktiga”. Där blev svaren blandade.

På statement fem om det finns stora likheter mellan läget inför kraschen på 90-talet och nu svarade alla ”Nej”.

Alla utan Sven-Olof Johansson berättade att deras bolag tänker öka investeringstaken. Sven-Olof Johansson svarade ”Nja” och övriga ”Ja”.

På statementet ”På fem års sikt ser det mörkt ut” svarade Endenstöm genom att hålla upp två skyltar: ”Ja” och ”Nja”. Övriga tre svarade nej.

– Det är otroligt svårt att analysera läget. Förr eller senare kommer euforin att ta stopp. Jag är osäker. År 2006 och 2007 gjorde vi inga affärer. Då var jag säker. Vi är det svårare. Men det kommer vara väsentligt sämre än idag, även om Stockholm växer starkt, sa Urban Edenström.

Därmed avslutar vi dagens direktrapportering. Tack alla ni som hängt med!

IMG_3622

 

IMG_3624

 

IMG_3784

 

IMG_3735

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

Lägger in en stöt värd 250 miljoner i Strängnäs

Jätten utökar beståndet med en kvarts miljard.

Vann kampen om SCB:s nya kontor – hyr ut hela 7.900 kvm

Tecknat kontrakt för en av årets största kontorsuthyrningar.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2020

Se vilka fastighetsbolag som gjort de största kontorsuthyrningarna, och vilka som varit rådgivare.

Grönt ljus för Oscars finansiering

Men sval respons på utbyteserbjudandet för preferensaktier

Köper i Hagastaden för 780 mkr

FV avslöjar. Nybyggt säljs för 100.000 kr/kvm. Köparen berättar.

Alecta köpt för 40 miljarder på ett år – vill öka ytterligare

Berättar för FV om strategin framöver.

Balder köper helt bolag med fastigheter för 5 miljarder

Årets hittills största affär klar. Läs om säljarna, beståndet och projektmöjligheterna.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Entras styrelse utvärderar buden

Låter genomföra ny värdring samt ska ge mer info om projekt

Svedberg köper fem fastigheter

Säljaren vill fokusera på Stockholms- och Uppsalaområdet.

NREP i miljardförvärv till rekordlåg yield

NREP slår till och köper nybyggt för 3 miljarder kronor. Läs FV:s bedömning av yielden.

Klart: Tar över stupad miljardaffär

Ny ägare efter att den tidigare transaktionen kapsejsat. Över 100.000 kvm lokaler.

Hon blir boss över AL:s storsatsning inom ”nya” segmentet

Projektportföljen är på hela 36 miljarder, men 40 procent gäller annat än kontor och handel.

Tengelin: ”Jag vill bidra till tillväxt och framgång”

Intar vd-stolen efter Fredrik Lidjan. Fredrik Holmström: ”Vi har marknaden med oss”.

Tillbaka till förstasidan