Som väntat – räntan lämnas oförändrad

Det var få som inför torsdagens räntebesked trodde på en sänkning. Diskussionerna har i stället handlat om ifall räntan kommer att sänkas igen under 2025, eller om det till och med blir en höjning under våren. Och experterna hade rätt: räntan blir oförändrad på 2,25 procent.

Annons

Räntebesked under 2025

·  8 maj

·  18 juni

·  20 augusti

·  23 september

·  5 november

·  18 december

Visa faktaruta

Räntan förblir oförändrad. Inget oväntat besked enligt experterna med tanke på hur inflationen har utvecklats de senaste två månaderna, och det geopolitiska läget. Under onsdagskvällen svensk tid kom ett lika väntat besked från FED – den amerikanska styrräntan lämnas oförändrad på 4,25–4,50 procent.

I en kommentar skriver Riksbanken:

”Trots den stora turbulensen i omvärlden bedöms de svenska inflations- och konjunkturutsikterna stå sig i stora drag. Återhämtningen i svensk ekonomi har inletts, men konjunkturläget är fortfarande svagt. Inflationen väntas vara mellan 2 och 3 procent i år för att sedan sjunka och stabiliseras vid målet. Direktionen har beslutat att lämna styrräntan oförändrad på 2,25 procent och bedömer att räntan kommer att ligga kvar på nuvarande nivå även framöver. Riksbanken följer utvecklingen noga och kommer att agera om inflations- och konjunkturutsikterna kräver det.”

”Den globala utvecklingen sedan det penningpolitiska mötet i januari har varit dramatisk. Det är framför allt omläggningen av handelspolitiken och kraftigt ökade försvarsutgifter i Europa i spåren av det förändrade säkerhetsläget som har betydelse för den ekonomiska utvecklingen. Händelseförloppen har i viss mån påverkat Riksbankens prognoser, men osäkerheten är betydande.”

Riksbankens prognoser säger att räntan hålls oförändrad så långt som till första kvartalet 2028.

Erik Wikander, vice vd vid Svensk Fastighetsförmedling, utvecklar resonemanget kring det oförändrade räntebeskedet.

– Dagens besked är väntat, givet hur omvärld och inflation har utvecklats de senaste månaderna. Men de facto har hushållen ännu inte börjat konsumera enligt förväntan, utan i stället använt den stärkta kassan efter tidigare räntesänkningar och för många lägre skatt, till sparande. I ett lite längre perspektiv skulle både bostadsmarknaden och andra verksamheter må bra av att vi verkligen såg att hushållen vågade agera och använda sin stärkta ekonomi detta år. För att stimulera konsumtion skulle det vara önskvärt med signaler om ytterligare någon räntesänkning under året, säger Erik Wikander till Fastighetsvärlden.

Han fortsätter:

– Vi ser de senaste veckorna en tydlig ”oroseffekt” på marknaden, där fler väljer bundna lån än tidigare, och där man funderar en extra gång på sin bostadsaffär. Styrräntan är en nyckel till ökad aktivitet, en annan är hanteringen av ett förändrat amorteringskrav, som ligger på regeringens bord. Vi ser gärna att man agerar här och nu för att underlätta för konsumenterna.

Flertalet av storbankerna har den senaste veckan höjt sina bolåneräntor.

Sacos chefsekonom Håkan Regnér kommenterar Riksbankens beslut:

– Riksbanken lämnar räntan oförändrad. Det är rimligt med en så osäker omvärld och en inflationstakt som inte är stabil. Men arbetsmarknaden är fortsatt svag och arbetslösheten har fastnat på en alldeles för hög nivå. Den måste ner och då krävs det att finansministern i vårbudgeten skjuter till de resurser som krävs, säger han.

Inför förra räntebeskedet den 29 januari trodde flertalet på ytterligare en eller två sänkningar under våren. Det har nu förändrats.

– Den senaste inflationssiffran med en kärninflation på 3,0 procent är mycket oroande för Riksbanken. Räntan kommer inte förändras vid detta möte men Riksbanken kommer vara tydlig med att om inte inflationen faller tillbaka så kommer styrräntan att höjas. Inflationstrycket kommer sannolikt mattas under månaderna som kommer, med hjälp av en starkare krona. En första räntehöjning kommer först under 2026 när konjunkturen har blivit starkare och en räntehöjning inte får för stor negativ påverkan på sentimentet, säger Stefan Westfeldt, kapitalförvaltningschef Vinga Asset Management till Fastighetsvärlden.

Tolvmånadersinflationen, mätt med Riksbankens målvariabel KPIF, har för andra månaden i rad legat tydligt över Riksbankens mål på 2 procent. Men så sent som i december, och för sjunde månaden i rad, låg den under målet. Den senaste tidens uppgång har två huvudsakliga förklaringar: ökade livsmedels- och restaurangpriser och stigande hyresnivåer.

SBAB bedömer att Riksbanken kommer att sänka styrräntan igen i september, förutsatt att inflationen klingar av fram till sommaren. Tidigare hade SBAB en tro om sänkning i augusti.

Även andra banker har ändrat uppfattning. Från att tidigare ha trott att det kan komma en sänkning till under 2025, har uppfattningen gått åt att Riksbanken kommer stanna på 2.25 procent eller kanske till och med höjer räntan.

SEB skriver i en analys att efter en påtagligt högre inflation i början av 2025 är det nästan säkert att Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad i mars.

Handelsbanken håller med. Den oro som fanns hos vissa ledamöter inför utfallet i februari har sannolikt förstärkts. Banken tror inte på någon ytterligare sänkning åren 2025–2027.

Enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson har pendeln svängt från sänkning av styrräntan till en eventuell höjning, kanske redan i maj eller juni.

Det som avgör är hur länge Riksbanken kan behålla inflationsmålet på 2 procent som trovärdig. Nordeas bedömning är att inflationen kommer att variera kring 3 procent under en stor del av 2025. Det skulle kunna innebära att Riksbanken flaggar för en räntehöjning, och det alltså i närtid.

Räntehistorik sedan 1999. På 268 dagar, från hösten 2008 till sommaren 2009 sänktes räntan med 4,50 procentenheter, motsvarade 1,68 punkter per dag. Bild: FV

Räntebeskedet som kom den 29 januari blev en sänkning, den sjätte på raden. Fram till senaste beskedet har räntan pressats ner med 1.75 procent sedan maj  2024.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Långläsning från FV

Helgläsning: 24 sidor FV-dokument – stora Kraschen

Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie! Gratis läsning.

Oklarheter i Parkgates konkurs: Såld lyxvilla i fokus

Oscar Engelbert kallas till domstol. Transaktioner kan ha varit brottsliga.

Så vill Skanska gå vidare med 08-planen

Planer har tidigare funnits för hotell. Nu tänker bolaget i annan riktning.

Proptech-bolag i konkurs

Vikande efterfrågan från befintliga kunder. Har funnits i sju år.

Läge för änglalik affär i Gamla stan

Få områden i Stockholm har fått sin status höjd så snabbt på kort tid.

Ramsbury hyr ut 5.500 kvm – succé för stort projekt

Nybyggt projekt fullt uthyrt. Hög hyresnivå.

Diös i affärer med Peritas för 327 mkr

Totalt ingår fyra fastigheter i transaktionerna. Andra större förvärvet på kort tid.

Titania Rågsved. Bjurbäcken 11.

Svårt sälja i 08-område – ändrar till hyresrätt

220 bostäder i förort till Stockholm.

NP3 förvärvar för 216 miljoner

Köper totalt fyra fastigheter.

Köper del av Skanskas stora 08-plan

Ska bygga 300 bostäder i tidigare mässområde.

Hemsö hyr ut 6.000 kvm

Tecknar hyresavtal om totalt 18.000 kvm.

Ökar med 5.900 kvm kontor hos Castellum

Hyresavtalet har ett årligt hyresvärde om cirka 27 mkr.

Vill sälja mitt i Stockholm – efter fyra år

Det har varit god fart på transaktionsmarknaden inom tullarna i Stockholm. Nu väntas snart ytterligare en affär. Denna gång i CBD.

Johan Almquist, A house.

”Svårt att överleva i mitten”

A house’s vd tror att framtiden för coworking är att nischa sig. Och ser inte för otroligt att fastighetsägarna dominerar branschen i framtiden.

Tillbaka till förstasidan