Sollentuna vill sälja 1.886 lägenheter – se lista

Tre större försäljningar av bostäder ska ske i Sollentuna de kommande åren. Det handlar om totalt 1.886 lägenheter i fem olika delar.

I mars 2016 berättade Fastighetsvärlden att det planerades för en större fastighetsförsäljning i Sollentuna och att det var kommunala Sollentunahem som stod bakom planerna.

Nu har Sollentunahems styrelse beslut om hur bolaget ska delas. Det innebär att bolaget delas upp i fem bolag, där tre bolag kommer att innehålla de fastigheter med totalt cirka 2.000 lägenheter som ska säljas. Enligt kommunfullmäktiges beslut från december, ska försäljning ske fram till år 2023.

Övriga två bolag utgör Sollentuna Kommunfastigheter med ansvar för verksamhetsfastigheterna och ”nya Sollentunahem med huvudparten av bostadsfastigheterna. Sollentunahem kommer i sin tur att bygga 1.500 nya lägenheter fram till och med år 2024.

Kvar i ”nya” Sollentunahem blir 3.551 lägenheter om totalt 234.500 kvm samt 38.600 kvm lokaler. I kommunfastigheter placeras 15 fastigheter med totalt 64.000 kvm lokaler och 233 lägenheter.

De tre bestånd som ska avyttras:

  • Sollentunafastigheter 1: Här ingår 538 lägenheter om totalt 34.200 kvm samt 3.000 kvm lokaler. Fastigheterna finns i Rotebro och Rotsunda.
  • Sollentunafastigheter 2: I Paketet ingår 9 fastigheter med 736 lägenheter om totalt 48.700 kvm samt 6.400 kvm lokaler. Fastigheterna finns i Edsberg.
  • Sollentunafastigheter 3: Här ingår 612 lägenheter om totalt 40.300 kvm samt 14.500 kvm lokaler. Fastigheterna finns i Häggvik och Tureberg.

– Sollentuna växer och med det behövs nya bostäder men även investeringar i skolor, förskolor och andra verksamhetsfastigheter. För att bidra till detta har vi fått uppdraget att sälja cirka 2.000 lägenheter och bygga 1.500 nya. I och med styrelsens beslut kommer Sollentunahem vidare i arbetet och vi ser samtidigt hur flera privata aktörer är med och utvecklar Sollentuna, säger Maria Stockhaus, styrelseordförande i Sollentunahem.

Martin Lindfors, VD på Sollentunahem:

– Ingen hyresgäst ska behöva känna oro för detta beslut, men det är klart att många hyresgäster, precis som vi, kan känna det svårt att bryta en lång och god relation. Fastigheterna med cirka 2 000 lägenheter ska under de närmaste fem åren säljas till ägare som har en långsiktig syn på ägandet och förvaltandet. Fram till att så sker förvaltar vi fastigheterna precis som tidigare och hyreskontraktet påverkas inte annat än att man får en ny hyresvärd, säger

Enligt vad Fastighetsvärlden erfar innebär den preliminära tidsplanen att de tre fastighetsbolagen ska portioneras ut till marknaden vid tre olika tillfällen. Det första under 2018 sedan ett under 2020 och till sist ett under 2022. Ännu har ingen upphandling skett för den första försäljningen.

Fler Nyheter från förstasidan

Catena tar in 1,6 miljarder via nyemission

Möjliggör fortsatt genomförande av bolagets projekt men skapar även möjlighet att utnyttja förvärvsmöjligheter som kan dyka upp.

Storaffär i CBD pausad

Stor nybyggd fastighet med ett av världens mest kända varumärken som hyresgäst. FV berättar det senaste.

FV avslöjar: Så högt blev rekordpriset vid Stureplan

Läs även om andra affärer med rekordhöga kvadratmeterpriser.

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

Tillbaka till förstasidan