Södermalm hetast för snabbväxande spelutvecklare

Mer än dubblad kontorsyta på två år. Det går bra för de svenska dataspelsutvecklarna – både omsättning och sysselsättning växer i rekordfart. Sedan 2006 har omsättningen ökat med i snitt 34 procent per år, och bara mellan 2011 och 2012 var tillväxten hela 60 procent. Enbart i Stockholm har spelutvecklarna cirka 1130 anställda och de beräknas hyra strax under 19 000 kvadratmeter kontorsytor, mer än en fördubbling på bara två år. Det visar en rapport som konsultföretaget DTZ tagit fram. Omsättningen spås fortsätta växa snabbt och likaså behovet av lokaler.

Undersökningen visar att företagen har en mycket stark preferens för att sitta i innerstaden, med Södermalm som absolut favorit. Ett dataspelskluster håller på att etableras mellan Slussen och Skrapan (Medborgarplatsen).

Anledningen till att Södermalm är så hett är framförallt att företagen tilltalas av den kreativa andan och bohemiska livsstilen som karaktäriserar stadsdelen.

– De ser sig absolut inte som IT-bolag, utan känner mycket mer samhörighet med kreativa branscher som mode, media, film och arkitektur, säger Karin Witalis, analyschef på DTZ som genomfört undersökningen.

Andra saker som talar för Söder är att det finns dataspelsutbildningar där, att många anställda bor där eller söderut och att kollektivtrafiken är väl utbyggd. Om företagen tvingas välja ett läge utanför tullarna är det i första hand söderförorter som gäller, Globen anses till exempel vara attraktivt.

Vad gäller själva byggnaden är kraven inte så stora, den får gärna vara ganska anonym och läget upplevas som lite hemligt. Interiört är det däremot ganska vanligt att företagen vill att lokalerna sticker ut och har attityd. Läget får gärna vara nära konkurrenter, det ses som en fördel eftersom företagen oftast inte konkurrerar direkt med varandra utan ser fördelar med att deras anställda kan träffas. Kringservice som restauranger, pubar och gym anses vara viktigt och också närhet till elektronikaffärer och utlämningsställen för paket så att man snabbt kan skaffa viktiga teknikprylar. Eftersom branschen utvecklas snabbt ser en del företag det som en fördel om fastighetsägaren har ett någorlunda stort bestånd i området, så att det blir lättare att flytta till en lämpligare lokal.

Vad gäller själva kontorslokalen är önskemålen ganska tydliga:

– Enormt viktigt är att lokalen har riktigt bra internetanslutning. Det slår allt annat. Bra ventilation och kyla är också en stor utmaning eftersom lokalerna är fulla av datorer och skärmar som alstrat mycket värme. Det här är något som de flesta klagar på, säger Karin Witalis.

Fastighetsvärlden Idag 2013-11-08

Fler Nyheter från förstasidan

Emilshus går till sängs för 422 mkr – med Ikea på köpet

Niam avyttrar 75.000 kvm lokaler.

SOJ: ”Priset är sekundärt”

Sven-Olof Johansson om den omtalade kontorsoron: ”Vi fortsätter se toppnoteringar i priserna för fastigheter och i synnerhet kontorsfastigheter i Stockholm”.

Så blir hyran i ”nya” Rosenbad

Nu är ett nytt hyresavtal klart. FV berättar detaljerna. Men högst oklart vem som kommer att flytta in.

Elbristen het fråga på Bostadsdagen Göteborg

”10.000 jobb på spel”.

Trafikverket hyr i nytt projekt

Tidigare hyrt ut till hotell i det centrala projektet.

Adam & Albin öppnar sin största någonsin – hos AL

Läs om den nya satsningen och se på en flygbild var den nya satsningen hamnar. 13 meters takhöjd.

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

De skapar Novier – ny stor fastighetsrådgivare

Bolagen går samman och får 100 anställda och breddar därigenom sin rådgivningskompetens till flera områden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Hyr ut hela 6.000 kvm kontorslokaler

Bygger om tidigare handelslokaler till moderna kontorsytor.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Tillbaka till förstasidan