Södermalm hetast för snabbväxande spelutvecklare

Mer än dubblad kontorsyta på två år. Det går bra för de svenska dataspelsutvecklarna – både omsättning och sysselsättning växer i rekordfart. Sedan 2006 har omsättningen ökat med i snitt 34 procent per år, och bara mellan 2011 och 2012 var tillväxten hela 60 procent. Enbart i Stockholm har spelutvecklarna cirka 1130 anställda och de beräknas hyra strax under 19 000 kvadratmeter kontorsytor, mer än en fördubbling på bara två år. Det visar en rapport som konsultföretaget DTZ tagit fram. Omsättningen spås fortsätta växa snabbt och likaså behovet av lokaler.

Undersökningen visar att företagen har en mycket stark preferens för att sitta i innerstaden, med Södermalm som absolut favorit. Ett dataspelskluster håller på att etableras mellan Slussen och Skrapan (Medborgarplatsen).

Anledningen till att Södermalm är så hett är framförallt att företagen tilltalas av den kreativa andan och bohemiska livsstilen som karaktäriserar stadsdelen.

– De ser sig absolut inte som IT-bolag, utan känner mycket mer samhörighet med kreativa branscher som mode, media, film och arkitektur, säger Karin Witalis, analyschef på DTZ som genomfört undersökningen.

Andra saker som talar för Söder är att det finns dataspelsutbildningar där, att många anställda bor där eller söderut och att kollektivtrafiken är väl utbyggd. Om företagen tvingas välja ett läge utanför tullarna är det i första hand söderförorter som gäller, Globen anses till exempel vara attraktivt.

Vad gäller själva byggnaden är kraven inte så stora, den får gärna vara ganska anonym och läget upplevas som lite hemligt. Interiört är det däremot ganska vanligt att företagen vill att lokalerna sticker ut och har attityd. Läget får gärna vara nära konkurrenter, det ses som en fördel eftersom företagen oftast inte konkurrerar direkt med varandra utan ser fördelar med att deras anställda kan träffas. Kringservice som restauranger, pubar och gym anses vara viktigt och också närhet till elektronikaffärer och utlämningsställen för paket så att man snabbt kan skaffa viktiga teknikprylar. Eftersom branschen utvecklas snabbt ser en del företag det som en fördel om fastighetsägaren har ett någorlunda stort bestånd i området, så att det blir lättare att flytta till en lämpligare lokal.

Vad gäller själva kontorslokalen är önskemålen ganska tydliga:

– Enormt viktigt är att lokalen har riktigt bra internetanslutning. Det slår allt annat. Bra ventilation och kyla är också en stor utmaning eftersom lokalerna är fulla av datorer och skärmar som alstrat mycket värme. Det här är något som de flesta klagar på, säger Karin Witalis.

Fastighetsvärlden Idag 2013-11-08

Fler Nyheter från förstasidan

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Rik privatfamilj vill köpa – redo förvärva för miljarder

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan