Slättös och SIBS nya satsning – ingår JV för 4.000 bostäder

Slättö och bostadsbyggaren SIBS skapar ett JV om 9 miljarder kronor för att bygga 4.000 bostäder i Norden.

Slättös nya fond Slättö Value Add II och SIBS, en av Nordens snabbast växande bostadsbyggare, bildar ett joint venture för att utveckla drygt 4.000 lägenheter från SIBS projektportfölj.

Det gemensamägda bolaget kommer inledningsvis förvärva och utveckla SIBS befintliga portfölj av helägda byggrätter med ett totalt färdigställandevärde motsvarande cirka 9 miljarder kronor, fördelat på 15 projekt.

Byggstart kommer att ske löpande med start hösten 2021 och projekten planeras att färdigställas successivt de närmsta fem åren, varav 2.000 lägenheter förväntas stå färdiga före utgången av 2023.

Projekten är huvudsakligen belägna i Stockholm och övriga Mälardalen. Parternas ambition är att skala samarbetet nordiskt och man utvärderar initialt affärsmöjligheter i både Helsingfors och i Köpenhamn.

Samtliga bostäder inom samarbetet möter högt ställda ambitioner inom cirkulär produktion och kommer att hållbarhetscertifieras.

Slättös aktiva fonder samarbetar redan i dag med SIBS dotterbolag Sveaviken Bostad i ett flertal projekt. Detta nya och större partnerskap kommer, enligt bolagen, ge en hävstångseffekt och flytta fram marknadspositionerna för båda parterna.

– Slättö grundades som bostadsutvecklare och bostäder är fortsatt vårt största segment, trots att vi växer fort även inom teman för logistik- och industrifastigheter, säger Johan Karlsson, grundare och vd för Slättö, i en kommentar.

– Vi etablerade vårt första samarbete med SIBS under 2018 och insåg snabbt att vi matchar varandra perfekt. För Slättö är denna affär ett naturligt steg för att ytterligare stärka vår position inom hållbara bostäder och samarbetet ger möjlighet att växa vår närvaro på den nordiska marknaden.

Erik Thomaeus, grundare och vd för SIBS:

– SIBS har bevisat att vårt koncept och byggsystem fungerar enligt plan då vi inom kort färdigställt 1.000 bostäder. Vårt fokus har varit att optimera varje detalj i vår värdekedja, som sträcker sig från att förvärva byggrätter, byggnadsdesign, industriell produktion, frakt, montering, till fastighetsförvaltning. Vi är nu redo att skala upp vår produktion och med bygget av vår andra fabrik kommer vår kapacitet över tid att nå cirka 4.500 lägenheter per år. Tillsammans med Slättö är vi starkare och kan accelerera vår tillväxt inom cirkulärt byggande. Samarbetet har hittills varit mycket givande för båda parter och vi är väldigt optimistiska över att förverkliga vår fulla potential tillsammans, säger

SIBS startades 2016 med ambitionen att revolutionera byggbranschen och är, enligt bolaget själva, Nordens snabbast växande bostadsbyggare.

Hela den integrerade värdekedjan finns inom koncernen menar man – från projektering i eget byggsystem och industriell produktion i egen fabrik till långsiktigt fastighetsägande av bostadsfastigheter.

Fler Nyheter från förstasidan

Förvärvar med potential på Ekerö

Söker ytterligare nya affärsmöjligheter.

Granitors multikvarter i Malmö fylls och växer

Ny målgrupp för andra etappen. Se flera bilder.

Logistea förvärvar för 340 miljoner i Kalmar

Nybyggd logistikfastighet byter ägare.

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast. Nya placeringar publiceras dagligen klockan 11.11!

Savills IM säljer logistikportfölj

En total uthyrningsbar area om 93.000 kvm. FV berättar om fastigheterna som ingår – bland annat en av Sveriges största.

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Cibus rekryterar vd

Nya vd:n har bakgrund hos Vasakronan, Ica Fastigheter och Catella. Berättar för FV om nya jobbet.

Sex gör upp om Mäktigast 2023

Två tidigare toppnamn är borta.

Så blir storförsäljningen

FV berättar om processen.De mest kända fastigheterna Ytan Kommunerna Hela fastighetslistan Buddatumet.

Nybyggd kontorsfastighet byter ägare för 420 miljoner

Fastighet i hett utvecklingsområde. Priset är 56.500 kr/kvm och direktavkastningen bedöms till 5,6 procent.

Namnbytet: Ledningen för nya 42-miljardersbolaget

Läs vad bolaget innehåller, om strategin och ledningsgruppen.

Ingår avtal om högt kontorshus på halvö

46.000 kvm kontor planeras av Alecta och Elof Hansson.

Tillbaka till förstasidan