Slättös och SIBS nya satsning – ingår JV för 4.000 bostäder

Slättö och bostadsbyggaren SIBS skapar ett JV om 9 miljarder kronor för att bygga 4.000 bostäder i Norden.

Slättös nya fond Slättö Value Add II och SIBS, en av Nordens snabbast växande bostadsbyggare, bildar ett joint venture för att utveckla drygt 4.000 lägenheter från SIBS projektportfölj.

Det gemensamägda bolaget kommer inledningsvis förvärva och utveckla SIBS befintliga portfölj av helägda byggrätter med ett totalt färdigställandevärde motsvarande cirka 9 miljarder kronor, fördelat på 15 projekt.

Byggstart kommer att ske löpande med start hösten 2021 och projekten planeras att färdigställas successivt de närmsta fem åren, varav 2.000 lägenheter förväntas stå färdiga före utgången av 2023.

Projekten är huvudsakligen belägna i Stockholm och övriga Mälardalen. Parternas ambition är att skala samarbetet nordiskt och man utvärderar initialt affärsmöjligheter i både Helsingfors och i Köpenhamn.

Samtliga bostäder inom samarbetet möter högt ställda ambitioner inom cirkulär produktion och kommer att hållbarhetscertifieras.

Slättös aktiva fonder samarbetar redan i dag med SIBS dotterbolag Sveaviken Bostad i ett flertal projekt. Detta nya och större partnerskap kommer, enligt bolagen, ge en hävstångseffekt och flytta fram marknadspositionerna för båda parterna.

– Slättö grundades som bostadsutvecklare och bostäder är fortsatt vårt största segment, trots att vi växer fort även inom teman för logistik- och industrifastigheter, säger Johan Karlsson, grundare och vd för Slättö, i en kommentar.

– Vi etablerade vårt första samarbete med SIBS under 2018 och insåg snabbt att vi matchar varandra perfekt. För Slättö är denna affär ett naturligt steg för att ytterligare stärka vår position inom hållbara bostäder och samarbetet ger möjlighet att växa vår närvaro på den nordiska marknaden.

Erik Thomaeus, grundare och vd för SIBS:

– SIBS har bevisat att vårt koncept och byggsystem fungerar enligt plan då vi inom kort färdigställt 1.000 bostäder. Vårt fokus har varit att optimera varje detalj i vår värdekedja, som sträcker sig från att förvärva byggrätter, byggnadsdesign, industriell produktion, frakt, montering, till fastighetsförvaltning. Vi är nu redo att skala upp vår produktion och med bygget av vår andra fabrik kommer vår kapacitet över tid att nå cirka 4.500 lägenheter per år. Tillsammans med Slättö är vi starkare och kan accelerera vår tillväxt inom cirkulärt byggande. Samarbetet har hittills varit mycket givande för båda parter och vi är väldigt optimistiska över att förverkliga vår fulla potential tillsammans, säger

SIBS startades 2016 med ambitionen att revolutionera byggbranschen och är, enligt bolaget själva, Nordens snabbast växande bostadsbyggare.

Hela den integrerade värdekedjan finns inom koncernen menar man – från projektering i eget byggsystem och industriell produktion i egen fabrik till långsiktigt fastighetsägande av bostadsfastigheter.

Fler Nyheter från förstasidan

Oscar säljer ännu ett tänkt lyxprojekt

Efter 79&Park, Norra Tornen och Primus så skulle detta resulterat i nästan 200 bostäder. FV avslöjar.

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Duo säljer för för hela 3 miljarder

Läs om vilka fastigheter som ingår i transaktionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tessin Properties förvärvar sin första fastighet

Premiärförvärvet är avklarat. Läs om objektet och detaljerna.

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Klart: Tar över efter historisk McDonalds på Kungsgatan

Stenhård konkurrens i närområdet.

Areim och Holmströmgruppen in i Ankarhagen

32 fastigheter om totalt nästan 100.000 kvm lokaler.

Alla vinnare i Sweden Green Building Awards 2021

Läs om de nio olika vinnarna,

FV avslöjar: Planerar sälja för 2 miljarder i city

Stundande storaffär. Det största testet på kontorsmarknaden i Stockholms innerstad på flera år. Stort intresse.

Diös laddar upp med 810 miljoner i Skellefteå

Förvärvar fem centralt belägna fastigheter om 40.000 kvm.

"Begreppet coworking är en fluga"

Kontor eller coworking? Diskussion på FV:s seminarium på Space.

”Staden och kontoren leder till kreativitet”

Enormt många frågetecken i luften, men det andas optimism. Bildextra från branschens stora kontorsdag.

Tillbaka till förstasidan