I Klippudden ingår ett stort bestånd i Kalmar, bland annat fastigheten Duvan 7.

Slättö köper in sig i Klippudden om 1,7 miljarder

Slättö och Holmström Fastigheter etablerar ett JV-bolag avseende ägandet i Klippudden Fastigheter. Fastighetsvärdet är 1,7 miljarder – som JV:t vill öka till 10 miljarder på en femårsperiod.

Ägarbilden i Klippudden har tidigare varit: 95 procent Holmström Fastigheter och 5 procent Gustav Carp. Med Slättös förvärv halveras de ägarandelarna.

Efter transaktionen kommer JV-bolaget ägas (direkt eller indirekt) till 50 procent av Slättö, till 47,5 procent av Holmström Fastigheter och till 2,5 procent av bolagets vd, Gustav Carp.

Klippuddens fastighetsbestånd uppgår till ett sammanlagt värde om ca 1,7 miljarder kronor, inklusive några fastigheter som inte tillträtts. Samarbetet etableras under februari 2022.

Fastighetsvärlden kan berätta att fastigheterna finns i Kalmar (den stora delen av värdet, 36 fastigheter), Borgholm (4), Linköping (2) och Norrköping (1).

Parterna har gemensamt satt upp en ambition gällande Klippuddens hållbarhetsarbete där bolaget ska vidareutveckla sin redan etablerade satsning på social hållbarhet och även ta fram en aktivitetsplan för hur energiförbrukningen ska reduceras genom effektiviserande investeringar i beståndet. Slättös bedömning är att efter genomförda investeringar i energieffektivisering så kommer minst 40 % av Klippuddens befintliga bestånd möta kriterierna för taxonomins gröna energikrav, vilket enligt definitionen endast 15 % av Sveriges totala befintliga bostadsbestånd klarar.

Parallellt med investeringar i det befintliga beståndet avser parterna även växa Klippuddens fastighetsportfölj till ett fastighetsvärde om ca 10 miljarder kronor inom en femårsperiod. Slättö kommer tillföra merparten av kapitalet både till förvärvet av Klippudden och till dess expansion.

– Vi är imponerade av hur teamet på Holmströmgruppen byggt upp Klippudden under de senaste åren. Klippudden utgör en stabil plattform för att skala vår satsning på äldre bostadsbestånd med fokus på aktiv förvaltning och värdeskapande investeringar, särskilt gröna investeringar för sänkt klimatpåverkan, säger Christian Bratt, affärsområdeschef Bostad och Jonas Andersson, vice VD på Slättö.

– Under 2021 signerade Slättö affärer inom segmentet Bostad till ett värde som översteg 7,5 miljarder kronor. Merparten av affärerna avsåg projektutveckling med färdigställande under 2022 och 2023. Att accelerera tillväxten inom befintliga bostäder tillsammans med en duktig partner passar väl med vår ambition att fortsätta växa substantiellt, kommenterar Johan Karlsson, VD på Slättö.

– Vi har ett långt och framgångsrikt samarbete med Slättö sedan tidigare. Nu ser vi fram emot att fortsätta detta samarbete genom Klippudden där vi kan bygga stora värden över tid, säger Fredrik Holmström, ordförande Holmström Fastigheter.

– Efter sex mycket expansiva och givande år känns det nu väldigt bra att tillsammans med Slättö ta nästa steg i Klippuddens resa, avslutar Gustav Carp, VD Klippudden.

Läs gärna Fastighetsvärldens stora personporträtt på Fredrik Holmström här och det på Johan Karlsson här. Rekommenderas varmt! Det första har rubriken ”Från boxningsringen till slaget om bostäder” och det andra ”Planerar för nästa steg”.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

De fem kan vinna priset Bästa uthyrning 2022

Svårt uppdrag för juryn. Många spridda röster.

Realplay

Helheten ger rätt skattelösning

För fastighetsbranschen spelar skattefrågor ofta en stor roll. Om det handlar det senaste avsnittet från Realplay där ”dokumentera” blir ett viktigt råd.

Satsar nära Stureplan

Driver flera välkända krogar. Har nu tecknat kontrakt för ytterligare en lokal.

Tillbaka till förstasidan