Slättö delköper studentportfölj från K2A värderad till 3,1 mdr

Slättö ingår en joint venture med K2A och förvärvar 40 procent av en studentbostadsportfölj värderad till 3,1 miljarder kronor. Affären innebär en tydlig förstärkning av K2A:s nyckeltal. Affären frigör likvida medel om 660 miljoner kronor.

Annons

Transaktionen medför en förstärkning av K2A:s nyckeltal. Proforma, med utgångspunkt i utfallet per 31 mars 2024 rensat från fastigheterna som ingår i denna transaktion, beräknas K2A:s belåningsgrad netto uppgå till 56 % jämfört med rapporterade 67 %.

– Jag är glad över en lyckad affär som gynnar båda parter. Genom att frigöra likviditet och därigenom lösa stora delar av de obligationer som vi har utestående stärker vi våra nyckeltal och det löpande kassaflödet framåt, säger Johan Knaust, vd på K2A.

De studentbostäder som överlåts motsvarar samtliga K2A:s studentbostäder utanför Stockholm, vilket innebär cirka 72 000 kvadratmeter uthyrningsbar area. Det totala hyresvärdet är 188 miljoner kronor.

Detta är den första investeringen som genomförts av Slättös nya fond inom Value Add-strategiserien.

Portföljen värderas till 3.121 miljoner kronor och omfattar 3.000 studentbostäder med en total uthyrningsbar. Tillgångarna har utmärkta lägen nära universitet och håller hög standard, med 75 % av fastigheterna nyproducerade.

Jonas Andersson, Deputy Managing Partner på Slättö:

– Transaktionen utgör den första investeringen som görs av Slättös nya fond inom Value Add-strategin, genom vilken Slättö fortsätter att erbjuda starka riskjusterade avkastningar till våra investerare. Detta förvärv stärker ytterligare vår position som en av få aktörer som kan dra nytta av möjligheter i en osäker marknad och genomföra komplexa affärer. Vår övertygelse är att 2024 kommer att vara en exceptionellt stark fondårgång, med tanke på den prisjustering som genomförts på den nordiska marknaden, och det starka affärsflöde vi upplever från säljare som söker att genomföra transaktioner utanför marknaden.

Christian Bratt, Partner och Head of Residential på Slättö:

– Den nuvarande kombinationen av hyrestillväxtpotential och prissättning gör detta till en attraktiv tid att investera i bostäder. Vi ser stort värde i att förvärva en ändamålsbyggd, högkvalitativ studentbostadsportfölj som sällan finns tillgänglig på den svenska marknaden. Studenter som läser studiemedelsberättigade utbildningar har dessutom en förutsägbar ekonomisk situation, vilket gör detta till en trygg investering med stor potential. Vi ser mycket fram emot att samarbeta med K2A för att effektivt förvalta och vidareutveckla portföljen.

Portföljen har en stark hållbarhetsprofil, där 96 % av tillgångarna för närvarande är miljöcertifierade eller i färd med att certifieras. Dessutom uppfyller 79 % av tillgångarna EU-taxonomins gränser för energieffektivitet och 76 % har förnybar energiproduktion på plats, med potential att öka detta till över 80 % genom energiinvesteringar.

K2A kommer att fortsätta förvalta portföljen på uppdrag av joint venture-bolaget.

Colliers har agerat finansiell rådgivare och Advokatfirma Lindahl KB har agerat legal rådgivare till K2A i transaktionen.

Roschier, Svalner och PropCon har varit rådgivare till Slättö i denna transaktion.

André Lundberg, Head of Capital Markets & Partner på Colliers:

– Denna affär bekräftar värdet för kvalitativa bostäder som K2A innehar och är ett väldigt bra exempel som påvisar marknadens fortsatta intresse för transaktioner i Sverige.

Fler Nyheter från förstasidan

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Tillbaka till förstasidan