Seafood Center, Oslo, Trate.

Slate har köpt World Seafood Center i Oslo för 1,3 mdr

Slate Asset Management har köpt World Seafood Center. Fastigheten är en toppmodern nybyggd kyl- och distributionsanläggning för fisk om 55.000 kvm, belägen i logistiknaven i Gardermoen-området. Prislappen ligger på cirka 1,3 mdr och säljare är Oslo Airport City.

Annons

Förvärvet utökar ytterligare Slates portfölj av viktiga fastighetstillgångar i Europa och utökar Slates fastighetsavtryck i Norden.

– Norden har varit ett viktigt fokusområde för Slate i Europa under de senaste åren – vi har redan investerat över en halv miljard euro i Norge i cirka 70 fastigheter i flera tillgångsklasser. Regionens strategiska läge, starka fundament, motståndskraftiga ekonomi och gynnsamma demografi gör den till en attraktiv investeringsmiljö för oss, där vi också kan dra nytta av transparenta regelverk, starka äganderätter och en välutvecklad infrastruktur, säger Sven Vollenbruch, vd på Slate till Fastighetsvärlden.

Han fortsätter:

– Vi tror stort på den svenska fastighetsmarknaden och har under en längre tid tecknat emissionsmöjligheter i Sverige. Vi ser en hög efterfrågan på både bostäder och kommersiella fastigheter, driven av urbanisering, befolkningstillväxt och en blomstrande affärsmiljö i storstäderna. Vi har ett stort kapital redo för och fortsätter att aktivt utvärdera möjligheter i Sverige över tillgångsklasser och större marknader.

World Seafood Center är en 55.000 kvadratmeter stor anläggning strategiskt belägen i den snabbt växande Gardermoen-regionen inom Oslo Airport City med omedelbar tillgång till de viktigaste transportnäten till Europa och de utomeuropeiska marknaderna i Asien och Amerika.

Fastigheten hyrs ut till några av världens största fiskhyresgäster under långa hyresavtal indexerade med KPI, vilket förväntas ge stabila och motståndskraftiga kassaflöden.

Anläggningen får 100 procent av sin energiförsörjning från gröna och förnybara källor och är utrustad med robotik och artificiell intelligens, vilket ytterligare bidrar till dess höga drift- och energieffektivitet.

–   Vi är glada över att kunna öka vår exponering mot europeiska väsentliga fastigheter med förvärvet av denna förstklassiga kyllagrings- och distributionsanläggning, säger Sven Vollenbruch.

Han fortsätter:

–   World Seafood Center har etablerat sig som en kritisk del av livsmedelsförsörjningskedjan globalt och ger konsumenter i Europa, Amerika och Asien tillgång till högkvalitativ norsk fisk och skaldjur. När den globala efterfrågan på hållbar fisk och skaldjur fortsätter att växa, ser vi fram emot att arbeta tillsammans med de ledande hyresgästerna på World Seafood Center för att ytterligare förbättra kvaliteten, effektiviteten och motståndskraften hos denna anläggning, för att säkerställa att den förblir ett viktigt nav för export av fisk och skaldjur i flera år framöver.

En av fastighetens största hyresgäster, Mowi, är världens största bolag inom fiskerindustrin noterat på Oslo Börs. Mowi kontrollerar cirka 20 procent av den globala distributionen av fisk och skaldjur, säljer sina produkter i över 70 länder och levererar åtta miljoner måltider runt om i världen varje dag. Som världens största odlare av Atlantlax – en av de mest ekoeffektiva och hållbara formerna av animaliskt protein som finns – har Mowi rankats som den mest hållbara proteinproducenten av Coller FAIRR Protein Producer Index fem år i rad.

Slate har varit en aktiv investerare på den europeiska fastighetsmarknaden sedan 2016 och har gjort transaktioner på cirka 1.000 kommersiella fastigheter i sex länder i regionen.

I dag har Slate en portfölj med cirka 500 fastighetstillgångar. Bolagets europeiska fastighetsstrategi är fokuserad på att förvärva, äga och driva kontantavkastning, väsentliga fastighetstillgångar, såsom dagligvaror; läkemedel eller andra tillgångar inom hälsovård; och anslutna lager och logistiktillgångar.

Säljare av fastigheten är Oslo Airport City, som representerar dagens viktigaste destinationsutveckling i Norge. För närvarande har OAC över 76.000 kvadratmeter logistikyta under uppbyggnad, med zonindelning för att bygga upp till 1 miljon kvadratmeter.

Pareto Securities, Schjødt, CBRE, KPMG, BER och agradblue – en del av Westbridge – gav råd till Slate. Colliers, Thommessen och Vedal rådgav OAC om denna transaktion, som förväntas avslutas i slutet av juni 2024.

Fler Nyheter från förstasidan

Gladare tongångar inför årets Almedalen

FV har tagit pulsen på branschen inför årets Almedalsvecka. ”Almedalen är det viktigaste branscheventet vi har.”

Pausar försäljning av Stockholms största

”Buden har inte nått tillräckligt höga nivåer”. FV berättar om ägarens framtidsplaner.

”Står ganska långt ifrån varandra”

Region vill köpa tillbaka fastigheter från SBB.

Branschens nya mötesplats: Lindgården

Fastighets- och byggbranschens naturliga mötesplats under Almedalsveckan.

Slättö köper för 1,5 mdr

Två bostadsportföljer, om totalt 800 lägenheter, förvärvas.

Intervju med Leiv Synnes

Podcasten Fastighet & Finans gästas av SBB:s vd.

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Tillbaka till förstasidan