Johanna Skogestig, vd Vasakronan.

Skogestig om Femte Hötorgsskrapan: ”Vi kanske var lite fega”

Vasakronans vd Johanna Skogestig öppnar för fler affärer framöver – både försäljningar och köp. Hon berättar även att bolaget stärkt resurserna på uthyrningssidan och spår att bolaget kommer ha samma vakansgrad om ett år. Hon kommenterar även att det blev någon annan än Vasakronan som köpte den enda Hötorgsskrapa som bolaget inte äger.

Annons

Fastighetsvärlden belyser här fem av de ämnen som diskuterades vid Vasakronans kapitalmarknadspresentation där Anders Elvinsson, ansvarig för Värdering & Strategisk Rådgivning för Cushman Wakefield, och Michael Johansson, fastighetsanalytiker för Arctic Securities, var moderatorer.

Här är Vd Johannas Skogestigs svar kring ämnena och fastighetsvärldens frågor efteråt.

Om ändrad strategi inom investeringar:

– Vi kommer fortsätta med projekt. Vi tycker att det i våra lägen är en fin affär, även om vi ser att marginalerna pressats, det är svårare att hyra ut och byggpriserna har gått upp.

– Vi tycker det är mer intressant att titta på förvärv, men vi vill kanske att transaktionsmarknaden kommer igång lite mer. Då kommer vi säkert få se en omställning av portföljen. Det var även ett tag sedan vi sålde. Vi kanske vill ompositionera några lägen, för att kraftsamla på några färre lägen. Om transaktionsmarknaden kommer igång kan vi vara mer aktiva. Men har vi bråttom? Nej. Vår investeringsfilosofi är väldigt tydliga, vi ska vara lönsamma och vi är väldigt långsiktiga.

– Jag hoppas att vi kommer igång med ett projekt under året. Det handlar om projektet Hjärtat i Uppsala där vi planerar för ett hotell.

Femte Hötorgsskrapan, vid Sergels torg i centrala Stockholm. Foto: Fastighetsvärlden

Om att någon annan köpte Femte Hötorgsskrapan:

– Det är svårt att svara på utan att låta bitter. Vi tittade på den, och man kan tycka att det var en självklar pjäs för Vasakronan att köpa. Men det blev Wallenstam som köpte, och vi är glada för det. Det är en bra granne, och är granne med dem i Göteborg och vi ser fram emot att de ska ta hand om platsen, inte minst en trappa ner mot Sergels torg.

– Vi räknade noga. Vi kan Hötorgshusen väldigt väl. Vi vet vad det kostar att bygga om, det är många plan. Det kanske var så att vi var lite fega. Men det är nog en bra affär för Wallenstam.

Om den stigande vakansgraden:

– Vi stärker resurserna på uthyrning. Det är vår absolut viktigaste fråga året som kommer. Det vet alla på Vasakronan. Vi ser över om vi behöver ställa om till de branscher som växer. Vi jobbar proaktivt med vårt bestånd, är lyhörda. Det är en styrka att vara stor i dagens marknad och kunna lägga pussel. Det är motvind i marknaden men vi har absolut verktygen och medarbetarna.

– Jag tror att vakansgraden i vårt bestånd är oförändrad om ett år.

Det kan bli ännu mer öde i Kista framöver. Bild/montage: Fastighetsvärlden

Om ett allt mer öde Kista:

Kista, vi har 3 procent av vårt bestånd som ligger där. Man kan tycka att det är ganska lite, men det är stora värden som står där. Där behöver man göra en kraftsamling. Jag tycker att Kista har fått ett oförtjänt dåligt rykte de senaste veckorna. Det är klart att vakanserna ökar dramatiskt, och späs inte minst på av massmedia just nu – att det skulle vara så oerhört otryggt att vistas i Kista.

– Vi får inte glömma att det ligger mellan CBD och Arlanda. Det har tunnelbana, pendeltåg, om några år tvärspårväg och snart öppnar förbifarten.

– Är jag orolig för Kista? Ja, för kort sikt så är jag det, och jag tycket att vi alla har ett ansvar i att nyansera läget. På lång sikt? Nä. Inte särskilt. Men vi behöver jobba mycket hårdare med området.

Om krisen inom coworking:

– Det gäller att ha tungan rätt i mun kring coworking, och vad det utvecklats till. Jag ser det absolut som ett komplement, det identifierade vi tidigt när vi lanserade vårt egna Arena. Vi ser det som ett absolut plus. Vi får en lite högre hyra om vi har en Arena i våra kvarter. Vi öppnar coworkingarenor där vi har en kritisk massa av fastigheter.

– Vad det gäller externa coworkingaktörer blev vi naturligtvis uppvaktade av Wework när det begav sig, men valde att inte gå vidare. Vi hyrde ut till Convendum, deras första anläggning som ligger på Vasagatan, men sen sa vi tack men nej tack. Vi kan ha externa parter som insprängda i några av våra hus. Men vi ser det som en väldigt hög risk. Vi ser att affärerna, när man lägger på service, så kostar det ganska mycket att driva runt.  Det kommer nog att ta ett tag till det här dammet lagt sig. Hyra lång och sälja kort har varit tufft de senaste åren. Jag är glad över balansen som vi har i Vasakronans bestånd.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

JM byggstartar 86 bostäder – av totalt 480

Ska bygga totalt fyra kvarter i närförort till Stockholm.

Köper av SBB för 91 miljoner

Kommunalt bolag köper fastighet som hyrs av staden. ”Förvärvet är ett viktigt steg för oss.”

Fabege börjat demontera – för 65.000 kvm nytt

Arenastadens kanske bästa läge. Taktiken för att börja bygga. Den smarta läsningen. Redo att tjuvstarta.

Erik Hävermark, Sveafastigheter.

”Saknar en politik med en bostadssocial inriktning”

FV Fokus. FV intervjuar Erik Hävermark, vd på Sveafastigheter.Om att ha startat nyproduktion i Skellefteå. Om att svensk politik saknar bostadssocial inriktning. Om de höga byggpriserna.Om att ta arkitekturens roll på allvar.

Går in i Företagsparken med 1,6 miljarder

Förvärvar 15,9 procent av aktierna i 6-miljardersbolaget.

Affärsanalys

Ny riktnivå för nya skolfastigheter

En modern skolfastighet blir nytt riktmärke.

Polisanmälan mot Engelbert läggs ned

Efter avslutad stämning – nu läggs även förundersökning ner.

Kanadensiskt storköp av logistikfastigheter

En handfull fastigheter ingår i transaktionen. FV berättar mer om fastigheterna i storaffären.

Säljer för nästan miljard i centrala Göteborg

Hela 50.000 kvm lokaler ingår i transaktionen som planerats i flera år.

Säljer för över miljard

8 procent över värdering.

Projekt

Södertälje växer på höjden i The Dock

Södertäljes nya hotell blir också stadens högsta byggnad.

Krönika

Öppna upp när avstånden ökar

”Plötsligt ser du mötesplatsen i stället för en öde stenöken.”

Johan Jenny Ehrenberg, ETC Bygg.

”Vi har crowdfundat 240 mkr för att bygga hus”

Bygger klimatpositiva hyreshus på flera ställen i Sverige. Har hyllats av FN.

Tillbaka till förstasidan