På Östra Station planerar Balticgruppen för ett kvarter som på sikt kommer inrymma en blandning av bostäder, kontor och verksamheter. Skatteverket flyttar in i den planerade kontorsbyggnaden.

Skatteverket hyr 4.000 kvm av Balticgruppen i Umeå

Skatteverket har tecknat ett hyresavtal med Balticgruppen på en drygt 4 000 kvadratmeter stor lokal i den planerade kontorsfastigheten på Östra Station, intill tågstationen Umeå Östra. Det innebär att byggnationen av kontorshuset startar hösten 2021.

Det är därmed en årets 10 största kontorsuthyrningar hittills i år, enligt Fastighetsvärldens statistik.

Den nya och hållbara stadsdelen Östra Station är en viktig pusselbit när Umeås stadskärna expanderar och området kopplar ihop centrum och Universitetsstaden. Balticgruppen, som står bakom projektet Östra Station, planerar för ett kvarter som på sikt kommer inrymma en blandning av kontor, bostadsrätter, hyresrätter, lösningar inom hållbara kommunikationer, gym, livsmedelsbutik och service.

– Vi behöver fortsätta förtäta Umeå genom blandstad för att staden ska växa hållbart och nå 200 000 invånare år 2050. Östra Station är ett pendlarvänligt och attraktivt område vid Universitetsstaden och platsen utgör redan idag en viktig knutpunkt för hållbara kommunikationer med stor potential att länka ihop hållbart resande till, från och inom staden, säger David Carlsson, vd och koncernchef Balticgruppen.

Kontorshuset uppförs till största del med trästomme, ett viktigt bidrag till hållbart byggande. Huset får totalt elva våningar inklusive källarplan med plats för parkeringar och i bottenplan planeras för restaurang- och serviceverksamheter. Den totala ytan uppgår till cirka 10 000 kvadratmeter.

Nu står det klart att Skatteverket i Umeå flyttar sitt kontor till Östra Station. Skatteverkets lokal upptar fyra våningsplan, en kontorsyta om drygt 4.000 kvadratmeter, med plats för cirka 300 medarbetare.

Sedan tidigare är det känt att Coop etablerar en livsmedelsbutik i området och Umeå Sport & Motion har tecknat en avsiktsförklaring om att öppna ett gym. Balticgruppen ser en fortsatt hög efterfrågan på kontorslokaler i attraktiva lägen i Umeå och intresset för Östra Station är stort.

– Det är riktigt glädjande att Skatteverket väljer Östra Station och att den hållbarhetsprofil området har är en viktig faktor vid val av kontor. Vår ambition är att fylla området med fler verksamheter, som exempelvis caféer och restauranger, för att göra området levande fler av dygnets timmar. Det bidrar också till att området blir en tryggare plats att vistats på, berättar Roger Granberg, fastighetschef Balticgruppen.

Med Skatteverket som hyresgäst och fler aktörer som vill till området startas uppförandet av kontorshuset redan hösten 2021. Även intresset för bostadsrätterna som planeras i området är stort och endast ett par veckor efter säljstarten har 60 av de 78 bostadsrätterna sålts.

– Nu kan projekteringen för två av de fyra byggnaderna slutföras samtidigt – huset med bostadsrätter och Coop i bottenplan samt kontorshuset där Skatteverket blir hyresgäst. Till hösten sätter vi äntligen spaden i marken, avslutar David Carlsson.

Kontorshuset beräknas stå klar 2024.

Fler Nyheter från förstasidan

Slättö och SIBS i första affären på väg till 10 miljarder

Johan Karlsson: ”Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare”.

Emilshus går till sängs för 422 mkr – med Ikea på köpet

Niam avyttrar 75.000 kvm lokaler.

SOJ: ”Priset är sekundärt”

Sven-Olof Johansson om den omtalade kontorsoron: ”Vi fortsätter se toppnoteringar i priserna för fastigheter och i synnerhet kontorsfastigheter i Stockholm”.

Så blir hyran i ”nya” Rosenbad

Nu är ett nytt hyresavtal klart. FV berättar detaljerna. Men högst oklart vem som kommer att flytta in.

Elbristen het fråga på Bostadsdagen Göteborg

”10.000 jobb på spel”.

Trafikverket hyr i nytt projekt

Tidigare hyrt ut till hotell i det centrala projektet.

Adam & Albin öppnar sin största någonsin – hos AL

Läs om den nya satsningen och se på en flygbild var den nya satsningen hamnar. 13 meters takhöjd.

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

De skapar Novier – ny stor fastighetsrådgivare

Bolagen går samman och får 100 anställda och breddar därigenom sin rådgivningskompetens till flera områden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Hyr ut hela 6.000 kvm kontorslokaler

Bygger om tidigare handelslokaler till moderna kontorsytor.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Tillbaka till förstasidan