På Östra Station planerar Balticgruppen för ett kvarter som på sikt kommer inrymma en blandning av bostäder, kontor och verksamheter. Skatteverket flyttar in i den planerade kontorsbyggnaden.

Skatteverket hyr 4.000 kvm av Balticgruppen i Umeå

Skatteverket har tecknat ett hyresavtal med Balticgruppen på en drygt 4 000 kvadratmeter stor lokal i den planerade kontorsfastigheten på Östra Station, intill tågstationen Umeå Östra. Det innebär att byggnationen av kontorshuset startar hösten 2021.

Det är därmed en årets 10 största kontorsuthyrningar hittills i år, enligt Fastighetsvärldens statistik.

Den nya och hållbara stadsdelen Östra Station är en viktig pusselbit när Umeås stadskärna expanderar och området kopplar ihop centrum och Universitetsstaden. Balticgruppen, som står bakom projektet Östra Station, planerar för ett kvarter som på sikt kommer inrymma en blandning av kontor, bostadsrätter, hyresrätter, lösningar inom hållbara kommunikationer, gym, livsmedelsbutik och service.

– Vi behöver fortsätta förtäta Umeå genom blandstad för att staden ska växa hållbart och nå 200 000 invånare år 2050. Östra Station är ett pendlarvänligt och attraktivt område vid Universitetsstaden och platsen utgör redan idag en viktig knutpunkt för hållbara kommunikationer med stor potential att länka ihop hållbart resande till, från och inom staden, säger David Carlsson, vd och koncernchef Balticgruppen.

Kontorshuset uppförs till största del med trästomme, ett viktigt bidrag till hållbart byggande. Huset får totalt elva våningar inklusive källarplan med plats för parkeringar och i bottenplan planeras för restaurang- och serviceverksamheter. Den totala ytan uppgår till cirka 10 000 kvadratmeter.

Nu står det klart att Skatteverket i Umeå flyttar sitt kontor till Östra Station. Skatteverkets lokal upptar fyra våningsplan, en kontorsyta om drygt 4.000 kvadratmeter, med plats för cirka 300 medarbetare.

Sedan tidigare är det känt att Coop etablerar en livsmedelsbutik i området och Umeå Sport & Motion har tecknat en avsiktsförklaring om att öppna ett gym. Balticgruppen ser en fortsatt hög efterfrågan på kontorslokaler i attraktiva lägen i Umeå och intresset för Östra Station är stort.

– Det är riktigt glädjande att Skatteverket väljer Östra Station och att den hållbarhetsprofil området har är en viktig faktor vid val av kontor. Vår ambition är att fylla området med fler verksamheter, som exempelvis caféer och restauranger, för att göra området levande fler av dygnets timmar. Det bidrar också till att området blir en tryggare plats att vistats på, berättar Roger Granberg, fastighetschef Balticgruppen.

Med Skatteverket som hyresgäst och fler aktörer som vill till området startas uppförandet av kontorshuset redan hösten 2021. Även intresset för bostadsrätterna som planeras i området är stort och endast ett par veckor efter säljstarten har 60 av de 78 bostadsrätterna sålts.

– Nu kan projekteringen för två av de fyra byggnaderna slutföras samtidigt – huset med bostadsrätter och Coop i bottenplan samt kontorshuset där Skatteverket blir hyresgäst. Till hösten sätter vi äntligen spaden i marken, avslutar David Carlsson.

Kontorshuset beräknas stå klar 2024.

Fler Nyheter från förstasidan

Utses till ny region-vd för Castellum Väst

Efterträder Mariette Hilmersson.

Brunswick hyr 1.600 kvm av Humlegården

Lämnar The View. Tar över lokaler efter Stockholms Handelskammare.

Lars Göran Bäckvall avliden

Medgrundaren till NP3 och tillika styrelseledamoten i bolaget och i Emilshus har avlidit.

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

Tillbaka till förstasidan