På Östra Station planerar Balticgruppen för ett kvarter som på sikt kommer inrymma en blandning av bostäder, kontor och verksamheter. Skatteverket flyttar in i den planerade kontorsbyggnaden.

Skatteverket hyr 4.000 kvm av Balticgruppen i Umeå

Skatteverket har tecknat ett hyresavtal med Balticgruppen på en drygt 4 000 kvadratmeter stor lokal i den planerade kontorsfastigheten på Östra Station, intill tågstationen Umeå Östra. Det innebär att byggnationen av kontorshuset startar hösten 2021.

Det är därmed en årets 10 största kontorsuthyrningar hittills i år, enligt Fastighetsvärldens statistik.

Den nya och hållbara stadsdelen Östra Station är en viktig pusselbit när Umeås stadskärna expanderar och området kopplar ihop centrum och Universitetsstaden. Balticgruppen, som står bakom projektet Östra Station, planerar för ett kvarter som på sikt kommer inrymma en blandning av kontor, bostadsrätter, hyresrätter, lösningar inom hållbara kommunikationer, gym, livsmedelsbutik och service.

– Vi behöver fortsätta förtäta Umeå genom blandstad för att staden ska växa hållbart och nå 200 000 invånare år 2050. Östra Station är ett pendlarvänligt och attraktivt område vid Universitetsstaden och platsen utgör redan idag en viktig knutpunkt för hållbara kommunikationer med stor potential att länka ihop hållbart resande till, från och inom staden, säger David Carlsson, vd och koncernchef Balticgruppen.

Kontorshuset uppförs till största del med trästomme, ett viktigt bidrag till hållbart byggande. Huset får totalt elva våningar inklusive källarplan med plats för parkeringar och i bottenplan planeras för restaurang- och serviceverksamheter. Den totala ytan uppgår till cirka 10 000 kvadratmeter.

Nu står det klart att Skatteverket i Umeå flyttar sitt kontor till Östra Station. Skatteverkets lokal upptar fyra våningsplan, en kontorsyta om drygt 4.000 kvadratmeter, med plats för cirka 300 medarbetare.

Sedan tidigare är det känt att Coop etablerar en livsmedelsbutik i området och Umeå Sport & Motion har tecknat en avsiktsförklaring om att öppna ett gym. Balticgruppen ser en fortsatt hög efterfrågan på kontorslokaler i attraktiva lägen i Umeå och intresset för Östra Station är stort.

– Det är riktigt glädjande att Skatteverket väljer Östra Station och att den hållbarhetsprofil området har är en viktig faktor vid val av kontor. Vår ambition är att fylla området med fler verksamheter, som exempelvis caféer och restauranger, för att göra området levande fler av dygnets timmar. Det bidrar också till att området blir en tryggare plats att vistats på, berättar Roger Granberg, fastighetschef Balticgruppen.

Med Skatteverket som hyresgäst och fler aktörer som vill till området startas uppförandet av kontorshuset redan hösten 2021. Även intresset för bostadsrätterna som planeras i området är stort och endast ett par veckor efter säljstarten har 60 av de 78 bostadsrätterna sålts.

– Nu kan projekteringen för två av de fyra byggnaderna slutföras samtidigt – huset med bostadsrätter och Coop i bottenplan samt kontorshuset där Skatteverket blir hyresgäst. Till hösten sätter vi äntligen spaden i marken, avslutar David Carlsson.

Kontorshuset beräknas stå klar 2024.

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Här öppnar Ikea fyra nya

En fastighetsägare har lyckas teckna hela tre kontrakt med möbeljätten.

Svalde Datcha – nu uppköpt för 8,1 miljarder

Miljardaffär i data om fastighetsmarknaden.

SBB tar tydlig position i Arlandastad Group

Kliver in redan nu  innan den planerade börsintroduktionen och får samtidigt möjlighet till framtida förvärv ur portföljen.

Trianon växlar upp i Signatur – budpliktsbud kan komma

Efter ytterligare förvärv av aktier i First North-noterade Signatur Fastigheter äger Trianon nu nära 46 procent av bolaget.

Peab och Sagax i byggrättsaffär för 201 mkr

Kan bygga 32 våningar högt hus i attraktivt kommunikationsläge.

Bostadsfonden köper bostäder i centrala Malmö

Priset för bostadshusen motsvarar 37.000 kronor per kvm.

Swiss Life växer i Norden genom förvärv

Förvärvar affärsområde från tung aktör inom fastighetsfonder.

Amasten köper bostadshus 40.000 kvm för nära 800 mkr

Fördubblar sitt fastighetsbestånd i västra Sverige.

Odd Molly i nytt förvärv för 400 mkr

Lån, säljarrevers och riktad nyemission ska finansiera det förvärv Odd Molly tecknat en avsiktsförklaring om.

Serneke tar fram vinster via nytt jv-bolag med Balder

Säkerställer utvecklingen av en stor del av Karlastadens utveckling via samarbetet.

Avalanche Studios hyr av Klövern i New York

Klövern har tecknat ett hyreskontrakt med Avalanche Studios Group avseende cirka 1.370 kvm kontorsyta i projektfastigheten 1245 Broadway i New York.

Wallenstam säljer för miljarden i Uppsala

Internationell fond med fokus på bostäder i europeiska storstäder köper.

Folksam köper kontorshus för 2,3 miljarder

Efter fem års innehav avyttrar en internationell aktör fastigheten på Kungsholmen.

Tillbaka till förstasidan