Skanskas nästa satsning: Solna Link

Med Solna United fullt uthyrd – och såld – tar Skanska sats för nästa projekt i området vid Solna station. Fastighetsvärlden kan berätta att bolaget döpt projektet till Solna Link.

Det handlar om fastigheten Tygeln 1 där BMW Bavaria idag har sin verksamhet och den fastighet som Skanska förvärvade från egenanvändare 2016. Skanska planera att riva dagens fastighet som bland annat även innehåller ett stort parkeringsgarage. Planen är att uppföra ett modernt kontorshus uppåt 35.000–37.000 kvadratmeter lokaler, alltså något större än Solna United som finns som granne söderut. Förhoppningen är att samråd för projektet ska starta under våren eller sommaren.

– Vi vill skapa en öppen byggnad till skillnad från dagens som är väldigt sluten, och jag hoppas att vi lyckas på samma sätt som med Solna United, säger Fredrik Lantz, uthyrnings- och marknadschef Skanska Stockholm.

Med alla nya kontorshus och nya arbetsplatser i Arenastaden har det blivit ett stort tryck på pendeltågsstationen Solna station. I rusningstid är det riktigt trångt på den ändå relativt stora perrongen och i rulltrapporna. Skanska jobbar nu för att skapa ytterligare vägar ut från perrongen.

– Vi vill öppna den tunnel som finns under perrongen, ungefär i mitten. Den användes tidigare som den norra utgången från stationen, innan perrongen förlängdes norrut till Mall of Scandinavia och Friends arena. Det skulle avlasta de andra uppgångarna och även förenkla för anställda i kontorshusen på östra sidan att ta sig till jobbet.

Efter Solna United och Solna Link har Skanska ytterligare projektmöjligheter, Solna Exchange. Då handlar det om ytan allra närmast Solna station på den östra sidan. Där skulle Skanska kunna bygga 20.000–25.000 kvadratmeter lokaler enligt en tidig markanvisning från Solna stad 2018.

BMW Bavarias showroom och försäljning kommer att flytta in i nya lokaler i entréplanet i Solna United. Verkstaden flyttas till andra befintliga och planerade nya anläggningar i Stockholmsområdet.

Skanska sålde nyligen Solna United till tyska DWS för 3,3 miljarder kronor. Priset motsvarar hela 97.000 kr/kvm och FV bedömde yielden till rekordlåga 3,1–3,3 procent, läs mer här.

Fastigheten Tygeln 1 (den vita låga byggnaden) sedd från perrongen på Solna station. Till höger syns Skanskas nya kontorshus Solna United. Bilder: Fastighetsvärlden
Den nuvarande byggnaden ska rivas och ersättas med en modern kontorsfastighet med 35.000–37.000 kvm lokaler, främst kontor.
BMW flyttar sitt showroom till grannfastigheten Solna United, som ligger precis norrut.
Fastigheten Tygeln 1 förvärvades av Skanska 2016.

Skanskas kommande projekt söder om Solna United:

Enligt en tidig markanvisning har Skanska en möjlighet att bygga ett kontorshus mellan Solna United och pendeltågsstationen. Bilder: Fastighetsvärlden
Området kan få en mer modern entré framöver.
Antalet resande till Solna station har exploderat de senaste åren när flera stora företag flyttat till området. Dessutom har Friends arena och Mall of Scandinavia byggts plus hotell och bostäder. I närheten finns även Tvärbanan och om några år ansluter tunnelbanenätet till området.

Fler Nyheter från förstasidan

Bildextra: Så blir nya Kairo

Utvecklar 60.000 kvm. Halvvägs i området. Se nya visionsbilder!

Kvinna knivhuggen under Almedalen – man gripen

Knivdåd på Donners plats. Säpo snabbflyttade partiledare.

Magnolia förbereder för senareläggning av projekt

Den nya verklighet slår hårt på Magnolias verksamhet

SBB fortsätter sälja – nu köper Nyfosa portfölj

Den tidigare snabbköparen fortsätter att avyttra bestånd.

Debatt

”Därför investerar vi 20 miljarder i Kista”

Fem av de allra tyngsta fastighets-vd:arna skriver debattartikel.

Almedalen

Höjdpunkter Almedalen

FV listar ett 90-tal höjdpunkter för fastighets- och byggbranschen.

Turbulensen fortsätter: Nionde Alecta-avhoppet

Nybygget har fallit ihop. Ytterligare en chef lämnar. Läs vd Lena Bobergs kommentar.

Intea redo gå mot strömmen – ser köplägen

Vd:n ser ett ökat affärsflöde av högkvalitativa objekt på allt mer attraktiva nivåer.

Förvärvar två fastigheter på Östermalm

Tidigare offensiv aktör säljer till bolag som bildades 2021.

SOJ: ”Vi står inför en utmanande höst”

”All time high” – men åter på samma nivå som för fyra år sedan.

Förvärvar H&M-logistik

27.000 kvm lokaler plus en byggrätt om 16.000 kvm.

Affär växer till 822 miljoner

Köpeskillingen motsvarar ett pris om cirka 50.000 kr/kvm.

SBB säljer igen – vill avyttra för 5 miljarder

Fortsätter sälja. Speciellt ett affärsupplägg kommer att avyttras.

Industricentralen köper från Viva för 654 mkr

Nytt landmärke får ny ägare. Sålde nyligen för 2,3 miljarder i Stockholms innerstad.

Tillbaka till förstasidan