Skanskas nästa satsning: Solna Link

Med Solna United fullt uthyrd – och såld – tar Skanska sats för nästa projekt i området vid Solna station. Fastighetsvärlden kan berätta att bolaget döpt projektet till Solna Link.

Det handlar om fastigheten Tygeln 1 där BMW Bavaria idag har sin verksamhet och den fastighet som Skanska förvärvade från egenanvändare 2016. Skanska planera att riva dagens fastighet som bland annat även innehåller ett stort parkeringsgarage. Planen är att uppföra ett modernt kontorshus uppåt 35.000–37.000 kvadratmeter lokaler, alltså något större än Solna United som finns som granne söderut. Förhoppningen är att samråd för projektet ska starta under våren eller sommaren.

– Vi vill skapa en öppen byggnad till skillnad från dagens som är väldigt sluten, och jag hoppas att vi lyckas på samma sätt som med Solna United, säger Fredrik Lantz, uthyrnings- och marknadschef Skanska Stockholm.

Med alla nya kontorshus och nya arbetsplatser i Arenastaden har det blivit ett stort tryck på pendeltågsstationen Solna station. I rusningstid är det riktigt trångt på den ändå relativt stora perrongen och i rulltrapporna. Skanska jobbar nu för att skapa ytterligare vägar ut från perrongen.

– Vi vill öppna den tunnel som finns under perrongen, ungefär i mitten. Den användes tidigare som den norra utgången från stationen, innan perrongen förlängdes norrut till Mall of Scandinavia och Friends arena. Det skulle avlasta de andra uppgångarna och även förenkla för anställda i kontorshusen på östra sidan att ta sig till jobbet.

Efter Solna United och Solna Link har Skanska ytterligare projektmöjligheter, Solna Exchange. Då handlar det om ytan allra närmast Solna station på den östra sidan. Där skulle Skanska kunna bygga 20.000–25.000 kvadratmeter lokaler enligt en tidig markanvisning från Solna stad 2018.

BMW Bavarias showroom och försäljning kommer att flytta in i nya lokaler i entréplanet i Solna United. Verkstaden flyttas till andra befintliga och planerade nya anläggningar i Stockholmsområdet.

Skanska sålde nyligen Solna United till tyska DWS för 3,3 miljarder kronor. Priset motsvarar hela 97.000 kr/kvm och FV bedömde yielden till rekordlåga 3,1–3,3 procent, läs mer här.

Fastigheten Tygeln 1 (den vita låga byggnaden) sedd från perrongen på Solna station. Till höger syns Skanskas nya kontorshus Solna United. Bilder: Fastighetsvärlden
Den nuvarande byggnaden ska rivas och ersättas med en modern kontorsfastighet med 35.000–37.000 kvm lokaler, främst kontor.
BMW flyttar sitt showroom till grannfastigheten Solna United, som ligger precis norrut.
Fastigheten Tygeln 1 förvärvades av Skanska 2016.

Skanskas kommande projekt söder om Solna United:

Enligt en tidig markanvisning har Skanska en möjlighet att bygga ett kontorshus mellan Solna United och pendeltågsstationen. Bilder: Fastighetsvärlden
Området kan få en mer modern entré framöver.
Antalet resande till Solna station har exploderat de senaste åren när flera stora företag flyttat till området. Dessutom har Friends arena och Mall of Scandinavia byggts plus hotell och bostäder. I närheten finns även Tvärbanan och om några år ansluter tunnelbanenätet till området.

Fler Nyheter från förstasidan

Större risk för skenbyten

Uppger att två tredjedelar av de ansökningar som inkommer uppfyller inte kriterierna.

Hon blir ny vd vid Tilia

Tar över efter Håkan Engstam.

Ica säljer till Verdion

Projektinvestering på drygt en halv miljard väntar.

AL försöker sälja känt hus mitt i city

Nära Hötorget. Atrium Ljungberg bekräftar Fastighetsvärldens uppgifter.

Så blir Corems nya mitt i Stockholm

Projektet, efter det överraskande köpet, är snart i mål.

Grand blir större

Expanderar efter uppgörelse med Handelsbanken.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Gamla stan?

Vad kan du om den lilla och exklusiva stadsdelen?

Topplista

Största affärerna 2022

FV listar de största fastighetsaffärerna som ägt rum hittills i Sverige under 2022.

Colliers är i mål med förvärvet av Pangea

Arvius: ”Styrkan i sammanslagningen är enorm”.

Panattoni: ”Vi ska bygga 250.000 kvm varje år”

Fredrik Jagersjö Rosell: ”Det har ingen gjort tidigare”.

Hans Eliasson: ”Det vänder om ett år”

En handfull experter om framtiden. ”Onödiga bolag”  ”Kommer haverera”  ”Inget blodbad”  ”Wash out”.

Blixtaffär bäddade för större avyttring för SBB

Brookfield vill öka i Sverige. Den kanadensiska jätten berättar mer för FV.

Storbank: ”Vi har ingen röd lista”

Flera varningar.

Tar över Hernö Gins hotell

Stordalen: ”Det här blir ett unikt hotell på en fantastisk plats”.

Tillbaka till förstasidan