Skanskas nästa satsning: Solna Link

Med Solna United fullt uthyrd – och såld – tar Skanska sats för nästa projekt i området vid Solna station. Fastighetsvärlden kan berätta att bolaget döpt projektet till Solna Link.

Det handlar om fastigheten Tygeln 1 där BMW Bavaria idag har sin verksamhet och den fastighet som Skanska förvärvade från egenanvändare 2016. Skanska planera att riva dagens fastighet som bland annat även innehåller ett stort parkeringsgarage. Planen är att uppföra ett modernt kontorshus uppåt 35.000–37.000 kvadratmeter lokaler, alltså något större än Solna United som finns som granne söderut. Förhoppningen är att samråd för projektet ska starta under våren eller sommaren.

– Vi vill skapa en öppen byggnad till skillnad från dagens som är väldigt sluten, och jag hoppas att vi lyckas på samma sätt som med Solna United, säger Fredrik Lantz, uthyrnings- och marknadschef Skanska Stockholm.

Med alla nya kontorshus och nya arbetsplatser i Arenastaden har det blivit ett stort tryck på pendeltågsstationen Solna station. I rusningstid är det riktigt trångt på den ändå relativt stora perrongen och i rulltrapporna. Skanska jobbar nu för att skapa ytterligare vägar ut från perrongen.

– Vi vill öppna den tunnel som finns under perrongen, ungefär i mitten. Den användes tidigare som den norra utgången från stationen, innan perrongen förlängdes norrut till Mall of Scandinavia och Friends arena. Det skulle avlasta de andra uppgångarna och även förenkla för anställda i kontorshusen på östra sidan att ta sig till jobbet.

Efter Solna United och Solna Link har Skanska ytterligare projektmöjligheter, Solna Exchange. Då handlar det om ytan allra närmast Solna station på den östra sidan. Där skulle Skanska kunna bygga 20.000–25.000 kvadratmeter lokaler enligt en tidig markanvisning från Solna stad 2018.

BMW Bavarias showroom och försäljning kommer att flytta in i nya lokaler i entréplanet i Solna United. Verkstaden flyttas till andra befintliga och planerade nya anläggningar i Stockholmsområdet.

Skanska sålde nyligen Solna United till tyska DWS för 3,3 miljarder kronor. Priset motsvarar hela 97.000 kr/kvm och FV bedömde yielden till rekordlåga 3,1–3,3 procent, läs mer här.

Fastigheten Tygeln 1 (den vita låga byggnaden) sedd från perrongen på Solna station. Till höger syns Skanskas nya kontorshus Solna United. Bilder: Fastighetsvärlden
Den nuvarande byggnaden ska rivas och ersättas med en modern kontorsfastighet med 35.000–37.000 kvm lokaler, främst kontor.
BMW flyttar sitt showroom till grannfastigheten Solna United, som ligger precis norrut.
Fastigheten Tygeln 1 förvärvades av Skanska 2016.

Skanskas kommande projekt söder om Solna United:

Enligt en tidig markanvisning har Skanska en möjlighet att bygga ett kontorshus mellan Solna United och pendeltågsstationen. Bilder: Fastighetsvärlden
Området kan få en mer modern entré framöver.
Antalet resande till Solna station har exploderat de senaste åren när flera stora företag flyttat till området. Dessutom har Friends arena och Mall of Scandinavia byggts plus hotell och bostäder. I närheten finns även Tvärbanan och om några år ansluter tunnelbanenätet till området.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Rik privatfamilj vill köpa – redo förvärva för miljarder

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan