Jan Odelstam.

Skanskas marsch till 12–18 miljarder – läs om projekten

310.000 kvm kommersiella lokaler via 14 möjliga kontorsprojekt och två färdigställda kontorshus. Men just nu finns få byggstartade projekt som inom en snar framtid kan bli aktuella för Skanska Fastigheters nya förvaltningsportfölj.
Jan Odelstam ser positivt på förvaltningsbolagets utveckling.

Annons

Skanska Fastigheter har nu fört över sex färdigutvecklade kontorsfastigheter, till sin nya långsiktiga förvaltningsportfölj. Totalt ingår där nu 124.000 kvm lokaler, varav tre fastigheter finns i Malmö, två i Stockholm och numera även en i Göteborg efter att rekordhöga Citygate ingått i en internaffär om 2,5 miljarder kronor.

Skanska har tidigare uttalat målet att förvaltningsbolaget ska nå ett bestånd om 12–18 miljarder kronor. Nu ligger värdet på nästan 8 miljarder, efter att det första förvärvet ägde rum våren 2022.

– Det går i ungefär det tempot vi räknat med, kanske lite långsammare. Men vi har inte bråttom och vi har inte heller satt något tidsmål för när vi ska nå de volymerna, säger Jan Odelstam, ansvarig för Skanska Kommersiell Utveckling i Norden, till Fastighetsvärlden.

Målvolymen bestämdes senhösten 2021 och den ligger kvar.

Enligt Odelstam kommer bolaget att lyssna på affärsmöjligheter om det skulle komma bud på helheten eller på enskilda fastigheter. Men det tydliga budskapet är att beståndet byggs upp för långsiktig förvaltning.

FV: Vad är din syn på transaktionsmarknaden?

– Tittar vi bakåt så har den varit avvaktande, men det har ljusnat lite. Attraktiviteten har ökat, säger Jan Odelstam och tillägger att han inte kan blicka framåt eftersom bolaget befinner sig i en så kallad tyst period.

Hur ser ni på uthyrningsmarknaden?

– Jag tycker att det rullat på ganska bra trots allt. I vissa projekt, som exempelvis Citygate med många våningar tar det tid eftersom det ofta är många och något mindre hyreskontrakt.

Förvaltningsbolaget är endast intresserat av fastigheter som Skanska utvecklat i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det ska vara fastigheter i attraktiva lägen, de ska vara utvecklade för att kunna ta emot ett flertal olika hyresgäster och uthyrningsgraden ska vara över 80 procent.

Skanskas projekt Solna Link där grundläggning pågår. Bild från i början av juni 2024. Till höger hur projektet ska se ut när det står klart.

När Fastighetsvärlden summerar de kontorsprojekt som Skanska färdigställt/nära färdigställa just nu och de som finns i pipen finns det ganska få av de förstnämnda.

I Stockholm är bolaget på gång med projektet Olivin (23.000 kvm) på västra Kungsholmen, dit man ska flytta sitt eget huvudkontor. Dessutom har man möjligheter för fyra ytterligare kontorsprojekt i närområdet. Projekten där summerar totalt till ca 100.000 kvm lokaler.

I Hammarby sjöstad/Gullmarsplan finns kontorshuset Sthlm 02 (Studio) färdigutvecklat (7.500 kvm) och icke sålt. Skanska har nu kvar Sthlm 02 (Ateljen), Sthlm 05 och Sthlm 06 att utveckla. De tre summerar totalt till ca 35.000 kvm lokaler.

Skanska har i Solna sedan ett tag inlett arbetet med kontorsprojektet Solna Link, som ligger direkt norr om kontorshuset Solna United. Där har bolaget grävt grunden och förberett för ett stort garage. Projektet summerar 35.000 kvm lokaler som kan delas upp i två etapper med en ljusgård emellan. Något investeringsbeslut finns ännu inte. På sikt finns även Solna Exchange om 15.000 kvm precis vid stationshuset.

I Göteborg har Skanska inte byggstartat något kontorsprojekt efter att Citygate (Nordens högsta kontorshus) färdigställdes och hyrts ut. I projektbanken finns tre möjliga projekt. Dels projektet Diana som ligger nära Citygate, dels Tennet 3 och Överdäckningen i Gullbergsvass. De tre summerar ca 80.000 kvm.

Tre projekt finns i Malmö. På Universitetsholmen finns projektet Oas om 7500 kvm som är i det närmaste färdigställd. Dessutom har Skanska planer på ytterligare en byggnad i närområdet där samt en i Hyllie. De tre summerar ca 30.000 kvm

Det finns alltså två projekt som inom kort skulle kunna föras över till förvaltningsbolaget. Det handlar om Sthlm 02 och Oas om totalt 15.000 kvm. Övriga 14 projekt befinner sig i tidigare stadier och summerar ca 295.000 kvm.

Projektet Olivin på västra Kungsholmen i Stockholm. Illustration: Fojab
Projektet Oas i Malmö.
Efter Skanskas stora och höga kontorsprojekt Citygate (till vänster) kan Tennet 3 bli bolagets nästa projekt i Göteborg.
Torgyta vid Solna station. Här planerar Skanska för kontorsprojektet Solna Exchange. Illustrationer: Henning Larsen arkitekter.
Kontorsprojektet Olivin byggs på det som under en längre tid varit känd som Triangeltomten. Skanska har dessutom flera projektmöjligheter på det som förr var känt som busstomten, nedre delen av illustrationen. Bild: Skanska

Fler Nyheter från förstasidan

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

JM: Fler sålda och byggstartade

Upp 235 procent i Stockholmsområdet. Läs om övriga marknader.

Tillbaka till förstasidan