Uthyrningsarbetet i två av Skanskas största kontorsprojekt går trögt. I färdigställda Sthlm 01 har FV rapporterat att drygt hälften är uthyrt. I kontorsskrapan Citygate i Göteborg, som nått sin bygghöjd, har få uthyrningar rapporterats. FV saknar kännedom om vilka fastigheter som kan bli aktuella för den nya verksamhetsgrenen.Montage: Fastighetsvärlden

Skanska siktar på 12–18 miljarder

Skanska siktar på att bygga upp ett eget fastighetsbestånd av kommersiella fastigheter om 12–18 miljarder kronor. Det säger Skanskas vd Anders Danielsson. FV listar här projekten som kan komma att bli aktuella för beståndet.

Fastighetsvärlden berättade nyligen att Skanska lanserar ett nytt affärsområde, Förvaltningsfastigheter inom kommersiella fastigheter – läs mer här

Ambitionen är att etablera en långsiktig portfölj med högkvalitativa tillgångar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Någon tidsplan för när volymen ska nås kommunicerar bolaget inte.

Under tisdagseftermiddagen berättade Skanska mer vid bolagets kapitalmarknadsdag. För Fastighetsvärlden kommenterar Claes Larsson, ansvarig för Skanska kommersiell fastighetsutveckling, satsningen:

–  Det finns inga projekt som är öronmärkta för förvaltningsbolaget. Det återstår att se vilka som passar in i kriterierna. Vi ser att vi har bra förutsättningar i Sverige och i den svenska marknaden har vi även bra landbanker.

De fastigheter som ska föras över till förvaltningsportföljen ska uppfylla vissa kriterier:

 • De ska vara belägna i lägen som bedöms vara starka både i dag och i framtiden.
 • De ska helst vara en del i större projekt som genomförs i flera faser, vilket ger extra god värdeutveckling när området är projekten är helt färdigställda.
 • Främst ska det vara ”multi-tenant” fastigheter.
 • Uthyrningsgraden ska vara minst 80 procent i samband med överflyttningen till förvaltningsportföljen.
 • Satsning på kluster vilket ger fördelar vid förvaltningen.

En lämplig volym bedöms vara ett marknadsvärde mellan 12–18 miljarder, motsvarande 250.000–350.000 kvadratmeter.

När Fastighetsvärlden summerar Skanskas projektmöjligheter i de tre svenska städerna så är det följande projekt som sticker ut – och som skulle kunna hamna i förvaltningsbolaget.

Stockholm:

 • Sthlm News i Mårtensdal: Vid Gullmarsplan/Sjöstaden: Där har två fastigheter avyttrats för några år sedan. Ytterligare två är färdigställda (bland annat höghuset Sthlm 01) och ett byggstartades nyligen. Därefter har Skanska ytterligare tre fastigheter i pipelinen.
 • Solna station: Det första huset Solna United avyttrades till en tysk köpare för ett riktigt högt pris. Skanska planera för ytterligare två kontorshus, ett på vardera sidan av Solna United.
 • Västra Kungsholmen: Här har Skanska två tomter, den så kallade Triangeltomten och stora Busstomten där den senare går dela in i flera projekt. Här pågår en juridisk process.

Göteborg:

 • Citygate i Gårda: Nordens högsta kontorshus om 141 meter nådde nyligen sin takhöjd.
 • Norra Gårda: En projektfastighet som nyligen förvärvades från Lundbergs.
 • Gullbergsvass: Planer för kontorshus

Malmö:

 • Universitetsholmen: Här har Skanska tidigare utvecklat ett flertal kontorsfastigheter. Bolaget har planer för ytterligare två kontorshus.
 • Hyllie: Skanska har tidigare utvecklat och sålt kontorshuset Klipporna. Bolaget jobbar nu med projektet Hyllie Terrass.

Uthyrningsgraden i två av Skanskas landmärken är ganska låg, i färdigställda höghuset Sthlm 01 är uthyrningsgarden 62 procent. I Citygate, som har inflyttning hösten 2022, är 30 procent uthyrt.

Claes Larsson är dock optimistisk när det gäller lokalhyresmarknaden:

– Efter fem kvartal med väldigt låg aktivitet och intresse kring förhyrningar så började vi under tredje kvartalet i år märka ett väldigt stort intresse och här under fjärde kvartalet har vi även tecknat flera hyresavtal. Det gäller såväl i Sverige som i de övriga länder där vi är verksamma.

Sett till Skanska hela utvecklingsaffär med kommersiella fastigheter, inklusive Norden, Centraleuropa och USA, så har bolaget nu färdigställda fastigheter för drygt 10,5 miljarder som ännu inte är sålda. Uthyrningsgraden i det beståndet är 67 procent.

Uthyrningsgraden i nu pågående projekt är för tillfället endast kring 25 procent vilket är den lägsta nivån under det senaste decenniet.

– Jag är inte orolig över denna låga siffra eftersom det är resultatet av att vi startat rekordstora volymer under 2021 vilket pressat ner den genomsnittliga uthyrningsgraden. Man måste också titta på den genomsnittliga färdigställandegraden i portföljen, vilken också är också rekordlåg, vilket innebär att vi har gott om tid att arbeta med uthyrningen, säger Claes Larsson.

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

De fem kan vinna priset Bästa uthyrning 2022

Svårt uppdrag för juryn. Många spridda röster.

Realplay

Helheten ger rätt skattelösning

För fastighetsbranschen spelar skattefrågor ofta en stor roll. Om det handlar det senaste avsnittet från Realplay där ”dokumentera” blir ett viktigt råd.

Satsar nära Stureplan

Driver flera välkända krogar. Har nu tecknat kontrakt för ytterligare en lokal.

Tillbaka till förstasidan