Uthyrningsarbetet i två av Skanskas största kontorsprojekt går trögt. I färdigställda Sthlm 01 har FV rapporterat att drygt hälften är uthyrt. I kontorsskrapan Citygate i Göteborg, som nått sin bygghöjd, har få uthyrningar rapporterats. FV saknar kännedom om vilka fastigheter som kan bli aktuella för den nya verksamhetsgrenen.Montage: Fastighetsvärlden

Skanska siktar på 12–18 miljarder

Skanska siktar på att bygga upp ett eget fastighetsbestånd av kommersiella fastigheter om 12–18 miljarder kronor. Det säger Skanskas vd Anders Danielsson. FV listar här projekten som kan komma att bli aktuella för beståndet.

Fastighetsvärlden berättade nyligen att Skanska lanserar ett nytt affärsområde, Förvaltningsfastigheter inom kommersiella fastigheter – läs mer här

Ambitionen är att etablera en långsiktig portfölj med högkvalitativa tillgångar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Någon tidsplan för när volymen ska nås kommunicerar bolaget inte.

Under tisdagseftermiddagen berättade Skanska mer vid bolagets kapitalmarknadsdag. För Fastighetsvärlden kommenterar Claes Larsson, ansvarig för Skanska kommersiell fastighetsutveckling, satsningen:

–  Det finns inga projekt som är öronmärkta för förvaltningsbolaget. Det återstår att se vilka som passar in i kriterierna. Vi ser att vi har bra förutsättningar i Sverige och i den svenska marknaden har vi även bra landbanker.

De fastigheter som ska föras över till förvaltningsportföljen ska uppfylla vissa kriterier:

 • De ska vara belägna i lägen som bedöms vara starka både i dag och i framtiden.
 • De ska helst vara en del i större projekt som genomförs i flera faser, vilket ger extra god värdeutveckling när området är projekten är helt färdigställda.
 • Främst ska det vara ”multi-tenant” fastigheter.
 • Uthyrningsgraden ska vara minst 80 procent i samband med överflyttningen till förvaltningsportföljen.
 • Satsning på kluster vilket ger fördelar vid förvaltningen.

En lämplig volym bedöms vara ett marknadsvärde mellan 12–18 miljarder, motsvarande 250.000–350.000 kvadratmeter.

När Fastighetsvärlden summerar Skanskas projektmöjligheter i de tre svenska städerna så är det följande projekt som sticker ut – och som skulle kunna hamna i förvaltningsbolaget.

Stockholm:

 • Sthlm News i Mårtensdal: Vid Gullmarsplan/Sjöstaden: Där har två fastigheter avyttrats för några år sedan. Ytterligare två är färdigställda (bland annat höghuset Sthlm 01) och ett byggstartades nyligen. Därefter har Skanska ytterligare tre fastigheter i pipelinen.
 • Solna station: Det första huset Solna United avyttrades till en tysk köpare för ett riktigt högt pris. Skanska planera för ytterligare två kontorshus, ett på vardera sidan av Solna United.
 • Västra Kungsholmen: Här har Skanska två tomter, den så kallade Triangeltomten och stora Busstomten där den senare går dela in i flera projekt. Här pågår en juridisk process.

Göteborg:

 • Citygate i Gårda: Nordens högsta kontorshus om 141 meter nådde nyligen sin takhöjd.
 • Norra Gårda: En projektfastighet som nyligen förvärvades från Lundbergs.
 • Gullbergsvass: Planer för kontorshus

Malmö:

 • Universitetsholmen: Här har Skanska tidigare utvecklat ett flertal kontorsfastigheter. Bolaget har planer för ytterligare två kontorshus.
 • Hyllie: Skanska har tidigare utvecklat och sålt kontorshuset Klipporna. Bolaget jobbar nu med projektet Hyllie Terrass.

Uthyrningsgraden i två av Skanskas landmärken är ganska låg, i färdigställda höghuset Sthlm 01 är uthyrningsgarden 62 procent. I Citygate, som har inflyttning hösten 2022, är 30 procent uthyrt.

Claes Larsson är dock optimistisk när det gäller lokalhyresmarknaden:

– Efter fem kvartal med väldigt låg aktivitet och intresse kring förhyrningar så började vi under tredje kvartalet i år märka ett väldigt stort intresse och här under fjärde kvartalet har vi även tecknat flera hyresavtal. Det gäller såväl i Sverige som i de övriga länder där vi är verksamma.

Sett till Skanska hela utvecklingsaffär med kommersiella fastigheter, inklusive Norden, Centraleuropa och USA, så har bolaget nu färdigställda fastigheter för drygt 10,5 miljarder som ännu inte är sålda. Uthyrningsgraden i det beståndet är 67 procent.

Uthyrningsgraden i nu pågående projekt är för tillfället endast kring 25 procent vilket är den lägsta nivån under det senaste decenniet.

– Jag är inte orolig över denna låga siffra eftersom det är resultatet av att vi startat rekordstora volymer under 2021 vilket pressat ner den genomsnittliga uthyrningsgraden. Man måste också titta på den genomsnittliga färdigställandegraden i portföljen, vilken också är också rekordlåg, vilket innebär att vi har gott om tid att arbeta med uthyrningen, säger Claes Larsson.

Fler Nyheter från förstasidan

Så blir 3.500 kvm efter kasinot

Fastighetsägaren: ”Bara det bästa är bra nog”.

Hon får toppjobb i SBB-bolag

Rekryterar till nya satsningen.

Engwall lanserar Hybridge – busigt kreditfond

”Timingen är väldigt bra just nu”.

Skanska hyr ut 2.300 kvm

Höjer den ganska låga uthyrningsgraden. Sex nya kontrakt.

Myndighet bantar rejält

Minskar ytorna med över hälften när Nyfosa tappar stor hyresgäst.

Ny norsk rallyförare trycker plattan i botten i Sverige

Först kom Ivar Tollefsen … Nu utmanas han av en landsman när det gäller svenska fastigheter. FV berättar om alla affärer.

Kungsleden med stor uthyrning i norra Stockholm

Regionchefen: ”Nu ser vakansgraden rätt så angenäm ut.”

Hon får toppjobb av Arehult

Bakgrund på Hemfosa, Hemsö och Kungsleden.

Känd trio lanserar nytt bolag och siktar på 5 mdr

Gjort första förvärven. Läs om tillväxtmålet.

Myndighet förlänger i CBD

Går emot strömmen och stannar i Stockholm city. Kontrakt på hela 7.000 kvm. FV berättar om nya avtalet.

Bilder: 80% redan uthyrt i Wingårdhsritat kontorshus

Stor efterfrågan på moderna kontorslokaler i regionstaden.

AL i prestigeuthyrning till hajpade el-bilsföretaget

400 medarbetare flyttar in industrihistoriska lokaler.

Bildextra: Så blir nya Centralen

Alexanderhugget  Byggvolymerna  Historiskt projekt  Flera före/efter-bilder  Kommentarer

Tillbaka till förstasidan