Uthyrningsarbetet i två av Skanskas största kontorsprojekt går trögt. I färdigställda Sthlm 01 har FV rapporterat att drygt hälften är uthyrt. I kontorsskrapan Citygate i Göteborg, som nått sin bygghöjd, har få uthyrningar rapporterats. FV saknar kännedom om vilka fastigheter som kan bli aktuella för den nya verksamhetsgrenen.Montage: Fastighetsvärlden

Skanska siktar på 12–18 miljarder

Skanska siktar på att bygga upp ett eget fastighetsbestånd av kommersiella fastigheter om 12–18 miljarder kronor. Det säger Skanskas vd Anders Danielsson. FV listar här projekten som kan komma att bli aktuella för beståndet.

Fastighetsvärlden berättade nyligen att Skanska lanserar ett nytt affärsområde, Förvaltningsfastigheter inom kommersiella fastigheter – läs mer här

Ambitionen är att etablera en långsiktig portfölj med högkvalitativa tillgångar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Någon tidsplan för när volymen ska nås kommunicerar bolaget inte.

Under tisdagseftermiddagen berättade Skanska mer vid bolagets kapitalmarknadsdag. För Fastighetsvärlden kommenterar Claes Larsson, ansvarig för Skanska kommersiell fastighetsutveckling, satsningen:

–  Det finns inga projekt som är öronmärkta för förvaltningsbolaget. Det återstår att se vilka som passar in i kriterierna. Vi ser att vi har bra förutsättningar i Sverige och i den svenska marknaden har vi även bra landbanker.

De fastigheter som ska föras över till förvaltningsportföljen ska uppfylla vissa kriterier:

 • De ska vara belägna i lägen som bedöms vara starka både i dag och i framtiden.
 • De ska helst vara en del i större projekt som genomförs i flera faser, vilket ger extra god värdeutveckling när området är projekten är helt färdigställda.
 • Främst ska det vara ”multi-tenant” fastigheter.
 • Uthyrningsgraden ska vara minst 80 procent i samband med överflyttningen till förvaltningsportföljen.
 • Satsning på kluster vilket ger fördelar vid förvaltningen.

En lämplig volym bedöms vara ett marknadsvärde mellan 12–18 miljarder, motsvarande 250.000–350.000 kvadratmeter.

När Fastighetsvärlden summerar Skanskas projektmöjligheter i de tre svenska städerna så är det följande projekt som sticker ut – och som skulle kunna hamna i förvaltningsbolaget.

Stockholm:

 • Sthlm News i Mårtensdal: Vid Gullmarsplan/Sjöstaden: Där har två fastigheter avyttrats för några år sedan. Ytterligare två är färdigställda (bland annat höghuset Sthlm 01) och ett byggstartades nyligen. Därefter har Skanska ytterligare tre fastigheter i pipelinen.
 • Solna station: Det första huset Solna United avyttrades till en tysk köpare för ett riktigt högt pris. Skanska planera för ytterligare två kontorshus, ett på vardera sidan av Solna United.
 • Västra Kungsholmen: Här har Skanska två tomter, den så kallade Triangeltomten och stora Busstomten där den senare går dela in i flera projekt. Här pågår en juridisk process.

Göteborg:

 • Citygate i Gårda: Nordens högsta kontorshus om 141 meter nådde nyligen sin takhöjd.
 • Norra Gårda: En projektfastighet som nyligen förvärvades från Lundbergs.
 • Gullbergsvass: Planer för kontorshus

Malmö:

 • Universitetsholmen: Här har Skanska tidigare utvecklat ett flertal kontorsfastigheter. Bolaget har planer för ytterligare två kontorshus.
 • Hyllie: Skanska har tidigare utvecklat och sålt kontorshuset Klipporna. Bolaget jobbar nu med projektet Hyllie Terrass.

Uthyrningsgraden i två av Skanskas landmärken är ganska låg, i färdigställda höghuset Sthlm 01 är uthyrningsgarden 62 procent. I Citygate, som har inflyttning hösten 2022, är 30 procent uthyrt.

Claes Larsson är dock optimistisk när det gäller lokalhyresmarknaden:

– Efter fem kvartal med väldigt låg aktivitet och intresse kring förhyrningar så började vi under tredje kvartalet i år märka ett väldigt stort intresse och här under fjärde kvartalet har vi även tecknat flera hyresavtal. Det gäller såväl i Sverige som i de övriga länder där vi är verksamma.

Sett till Skanska hela utvecklingsaffär med kommersiella fastigheter, inklusive Norden, Centraleuropa och USA, så har bolaget nu färdigställda fastigheter för drygt 10,5 miljarder som ännu inte är sålda. Uthyrningsgraden i det beståndet är 67 procent.

Uthyrningsgraden i nu pågående projekt är för tillfället endast kring 25 procent vilket är den lägsta nivån under det senaste decenniet.

– Jag är inte orolig över denna låga siffra eftersom det är resultatet av att vi startat rekordstora volymer under 2021 vilket pressat ner den genomsnittliga uthyrningsgraden. Man måste också titta på den genomsnittliga färdigställandegraden i portföljen, vilken också är också rekordlåg, vilket innebär att vi har gott om tid att arbeta med uthyrningen, säger Claes Larsson.

Fler Nyheter från förstasidan

Lista: Så många åker bolagen till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under torsdagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Köper 10.000 kvm i Helsingborg

Fastighet som ligger i Väla.

Tillbaka till förstasidan