Närmast i bild syns de fyra bostadskvarteren med torget i mitten, jämte Kristinebergs IP. Därefter de tre kontorshusen närmast Essingeleden och en ny idrottshall till höger. På andra sidan Essingeleden ligger Triangeltomten där byggstart för kontorshus beräknas till slutet av 2020.

Skanska redo bygga 90.000 kvm kontor på Kungsholmen

Exploateringskontoret ger tummen upp för Skanskas planer för Hornsbergskvarteret på Kungsholmen. Markförvärvet beräknas kosta cirka 1,5 miljarder kronor.

Exploateringsnämnden har godkänt Skanska AB:s planförslag för det så kallade bussdepåområdet på nordvästra Kungsholmen.

Staden och Skanska Fastigheter Stockholm AB har kommit överens om en köpeskilling om 12.600 per kvadratmeter ljus bruttoarea, exkluderat. Sekundära ytor.

Enligt ett utlåtande, från Exploateringskontoret, handlar det om ett markförvärv på cirka 1,5 miljarder kronor.

Projektet inkluderar bussdepåtomten, mellan Lindhagensgatan, Nordenflychtsvägen och Kristinebergs slottspark.

Jämte bussdepån utvecklar Skanska, enligt plan, 90.000 kvadratmeter kommersiella lokaler, främst kontor men även hotell, i fyra huskroppar.

Tre huskroppar längs Essingeledens västra sida, Kristinebergsavfarten, och ett hus på den så kallade ”Triangeltomten”, öster om Essingeleden (se bilden ovan).

Hornsbergsdepån ska enligt tidplanen lämna Kungsholmen 2021 – och flytta in i en ombyggd del av postterminalen i Tomteboda. Detaljplan för ny bussdepån antogs av Solna stads kommunfullmäktige 2017.

Marken närmast bussdepån används i dag av SL, från och till, och Triangeltomten fungerar som tillfällig parkeringsplats.

Triangeltomten hoppas Skanska byggstarta på i slutet av 2020 eller i början på 2021. Beroende på detaljplaneprocessen. Byggtiden beräknas till tre år.

På platsen där bussdepån står ska det ska byggas cirka 750 bostäder i fyra kvarter. De fyra bostadshusen utvecklas av fyra olika aktörer: Skanska Nya Hem, Ikano Bostad, Borätt/Seniorgården och Familjebostäder.

– Vi tycker att det är ett fantastiskt bra område med goda kommunikationer. Både grön och blå tunnelbanelinje ansluter hit. Stadsdelen har förvandlats under de här åren som vi har utvecklat här. Projektet bidrar till den mix mellan kontor och bostäder som staden har efterfrågat och som får området att leva både dag, kväll och natt, säger Fredrik Lantz, uthyrnings- och marknadschef på Skanska Fastigheter Stockholm, till FV.

– I Stockholm är vi fokuserade i Hammarby Sjöstad och runt Solna station. Det här blir ett tredje stort statsutvecklingsområdet för oss. Och det mest centrala.

Planen antogs av Stadsbyggnadsnämnden i december 2019. Närmast ska planen upp i Kommunfullmäktige för beslut.

Hela området, på nordvästra Kungsholmen, beräknas vara färdigbyggt 2028.

Fler Nyheter från förstasidan

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Känd aktieanalytiker till JLL

”Han är en topprankad analytiker som fått många fina utmärkelser”.

SBB säljer för halv miljard

Bostadsfastigheter i tre kommuner ingår i affären.

Tillbaka till förstasidan