Skanska gör jättevinst vid fastighetsförsäljning

Skanska säljer nybyggda köpcentra i Sverige med en försäljningsvinst på 460 miljoner kronor. Det är åtta fastigheter i Stockholms-, Göteborgs- och Öresundsregionerna som Skanska sålt för totalt 1.194 miljoner kronor. Köpare är den engelska fastighetsaktören Resolution.

Av den totala reavinsten på 460 miljoner kronor kommer 400 att redovisas i fjärde kvartalet 2001. Den resterande delen beräknas vara klar under innevarande kvartal.

De nu aktuella fastigheterna ligger i de väletablerade detaljhandelsområdena Barkarby i Järfälla, Länna i Huddinge, Väla i Helsingborg, Knalleland i Borås och Kållered i Göteborgsområdet. Fyra av dessa räknas till de fem största i Sverige.

Bland hyresgästerna i de sålda fastigheterna återfinns bl a Cervera, On Off, Intersport, Elgiganten, Rusta, Siba, K-Rauta m fl. Totalt omfattar beståndet ca 95000 kvm uthyrningsbar yta.

Enligt överenskommelsen mellan Skanska och köparen Resolution har köparen rätt att häva köpet av Borås Armbåga 3. Hävningsrätten ska utnyttjas senast den 26 mars 2002. Armbåga 3 omfattar 20000 kvm.

Skanskas bestånd av köpcentra har byggts upp och utvecklats under de senaste tre åren. Under 2001 har Skanska därmed sålt fastighetsprojekt för totalt drygt 6 miljarder kronor med en vinst på 2,2 miljarder kronor. (Den totala försäljningssumman inkluderar Kista Entré som har sålts till Vasakronon för tillträde vid färdigställandet 2003 då också resultatavräkning för detta projekt sker.)

– Dagens affär är ett belägg för den tydliga trenden på ett allt större intresse från internationella aktörer för vår projektutveckling, framför allt ifrån internationella fastighetsinvestorer. Vi följer investerarmarknaden kontinuerligt och har nära samarbete med presumtiva köpare av framtida projekt. Vi bedömer att vi har goda möjligheter att hålla en fortsatt hög omsättning i vår projektutveckling, säger Mats Wäppling, vice VD, Skanska AB.

Fler Nyheter från förstasidan

Kommun köper av SBB

FV summerar affärer för 1,4 miljarder kronor.

Läs utdrag ur boken ”Erik Paulsson – Superentreprenören”

FV publicerar utdrag som berättar om Erik Paulssons fantastiska resa. Läs även om ett flertal branschprofiler som berättar om sina möten med Paulsson.

Köper för miljard av Ica

Bolagets största transaktion hittills.

Bantar HK med 30 procent i centrala Stockholm

Letat lämpliga lokaler sedan början av 2023. Stannar inom fastigheten.

Juryns val: Gör bäst affärer – fem nominerade

Meriterad jury nominerar Årets transaktionskonsult. Läs även om vinnarna sedan starten.

Erik Skalin lämnar JLL

Jobbat med uthyrning i 20 år.

Gorosch till Catella

Blir ny vd för Corporate Finance Sverige.

Chocksänkning av räntan kan vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Nrep anställer sex nya medarbetare

Rekryterat från bland andra Vasakronan, Heimstaden och Unibail Rodamco Westfield.

Förvärvar mitt på Södermalm

Del av rekordaffär som skakade om branschen.

Bilder: Så blir projekt om hela 4 miljarder

Satsar i Stockholms stad. Planerar för 580 bostäder, kontor och hotell. Läs även om ambitionen för 27:e våningen!

Tillbaka till förstasidan