Skanska avyttrar Aqua i Malmö för 600 mkr till egen portfölj

Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling har sålt kontorsfastigheten Aqua i Malmö till Skanska Förvaltningsfastigheter för cirka 600 miljoner kronor. Det är det andra förvärvet till det nya bolaget.

Skanska lanserade sitt nya förvaltningsbolag i december 2021. Målet är att bygga upp ett bestånd om 12-18 miljarder kronor.

Den första överflyttningen till förvaltningsbolaget ägde rum i mars 2022 när kontorsfastigheten Epic i Malmö togs över för 750 miljoner kronor.

Den interna transaktionen i Malmö med kontorshuset Aqua har ingen kassaflödespåverkande effekt och kommer att bokföras i det fjärde kvartalet 2022. Tillträdet sker omgående.

Kontorsfastigheten Aqua är belägen på Neptunigatan i Malmö och har en total uthyrningsbar yta om cirka 9 900 kvadratmeter. Priset som åsatts fastigheten i interntransaktionen motsvarar alltså cirka 60.000 kr/kvm.

Fastigheten, som är utvecklad och byggd av Skanska, färdigställdes 2022 och är uthyrd till 94%. Bland hyresgästerna finns Trafikverket, Columbus, Axpo, Coolstuff, Agito, Nola och Aqua Sushi.

Transaktionen sker till marknadsmässiga villkor och är den andra med Skanska Förvaltningsfastigheter som motpart. Tidigare i år köptes kontorshuset Epic i Malmö. Den nya verksamhetsgrenen har som ambition att etablera en långsiktig portfölj med högkvalitativa, klimatsmarta och hälsosamma kontorshus i Stockholm, Göteborg och Malmö. För att förtydliga vår utökade verksamhet som nu även innefattar långsiktigt ägande byter nu Skanska Öresund namn till Skanska Fastigheter Malmö.

Aqua är certifierat enligt LEEDs högsta nivå Platinum, samt certifieras enligt WELL. LEED är en global tredjepartscertifiering för miljövänlig design, konstruktion, drift och underhåll. WELL baseras på medicinsk och vetenskaplig forskning med fokus på hälsosamma arbetsplatser och hur människor påverkas av den byggda miljön.

Aqua är en av flera kontorsfastigheter som Skanska har utvecklat på Universitetsholmen i Malmö. Granne med Aqua finns Skanskas kommande kontorsprojekt Oas, som är under uppförande och färdigställs våren 2024.

Missa inte! Cash is King

Den 30 november är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Cash is King. Det äger rum på Grand Hotel i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

16 nya butiker till Arlanda

Utbyggnad med 11.000 kvm. FV listar butikerna som öppnar i nya Marknadsplatsen.

Lättnadsrally timmen efter räntebeskedet

Kurserna för flera fastighetsbolag drog iväg rejält efter att Riksbanken lämnat sitt nya besked om styrräntans nivå. Vad hade man fruktat egentligen?

Riksbanken höjer räntan med 0,75

Många fastighetsägare nervösa. Riksbanken ger prognos för i början av 2023.

Skiften i toppen hos Vasakronan i Stockholm

Två nya toppositioner utsedda.

NREP in i Tyskland

Fokus på bostäder och logistik. Läs om det första förvärvet.

Sjunkande priser i markanvisningar

Senaste statistiken. Dessutom blir det vanligare att investerare drar sig ur markanvisningsavtal.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Kilenkrysset i iskallt förvärv av 30.000 kvm

Förvärvar tre fastigheter i iskallt segment som blir allt hetare.

Collector hyr av Humlegården

Samlokaliserar från två adresser. Tar över lokaler efter fastighetsbolag.

Tillbaka till förstasidan